Ο Μητσοτάκης, ο Ντράγκι, ο Μοσκοβισί και ο Πομπέο


Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε: Ο γύρος των επαφών (high level) του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη (φωτογραφία) αρχίζει με… διπλή συνάντηση με τον κεντρικό ευρωπαίο τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι. Η πρώτη στο δείπνο στην Τράπεζα της Ελλάδος (που την κρατούσαν μυστική για λόγους ασφαλείας) και η δεύτερη την Τετάρτη το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα «κόκκινα» δάνεια και η ποσοτική χαλάρωση θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ Πρωθυπουργού και «Σούπερ Μάριο». Αλλωστε στην πρώτη συνάντησή τους ήταν παρών και ο Χρ. Σταϊκούρας, ενώ στη δεύτερη ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Ι. Στουρνάρας.

Την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί στο Μαξίμου τον απερχόμενο επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί. Μια συνάντηση που έχει αρκετό παρασκήνιο, αφού ως γνωστόν ο κ. Μοσκοβισί στήριζε με κάθε τρόπο την κυβέρνηση Τσίπρα και τις αποφάσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ολοι θυμούνται τη δήλωση που έκανε στη Βουλή ο τότε αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης: «Η χώρα δεν έχει επιστρέψει στην κανονικότητα» είπε στον Πιέρ Μοσκοβισί  απαντώντας στα θετικά λόγια που χρησιμοποίησε ο κ. Μοσκοβισί νωρίτερα για να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην ελληνική οικονομία.

Μαθαίνω όμως ότι ο κ. Μοσκοβισί ήταν αυτός που ζήτησε ραντεβού από τον κ. Μητσοτάκη. Είχαν συναντηθεί και στη Νέα Υόρκη στο συνέδριο του Bloomberg, αλλά η συνάντηση ήταν στα όρθια και συζήτησαν απλώς μερικά λεπτά. Την ίδια ημέρα (Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου) θα συναντηθεί επίσης με τους υπουργούς Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, Κριστόφ Καστανέρ και Χορστ Ζεεχόφερ, με θέμα το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό.

Ισως από τις πλέον σημαντικές συναντήσεις που θα έχει το Σάββατο ο Πρωθυπουργός είναι αυτή με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Δεν πρόκειται να συζητηθούν μόνον τα εξοπλιστικά και η παράταση της αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και το Μεταναστευτικό καθώς και η κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Αλλωστε τη Δευτέρα ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Αίγυπτο για την τριμερή.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια