Ο «9ος Πλανήτης» θα μπορούσε να είναι μία μαύρη τρύπα, προτείνουν επιστήμονες


Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Είναι ένα ουράνιο σώμα που δεν υπάρχει, κανείς δεν το έχει δει μέσα από κάποιο τηλεσκόπιο, οι αστρονόμοι δεν το αναγνωρίζουν και η NASA, επιμένει σε αυτή την τακτική.

Ωστόσο, ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια αποκάλυψαν το 2016 ότι η ύπαρξη ενός ένατου πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα είναι μια πολύ πραγματική πιθανότητα, λόγω πάρα πολλών ενδείξεων που υπονοούν την ύπαρξή του.

Η αναζήτηση αυτού του αινιγματικού νέου κόσμου ξεκίνησε με σοβαρότητα και η προσωρινή ονομασία του είναι «9ος Πλανήτης». Αρκετοί έσπευσαν να τον ταυτίσουν με τον λεγόμενο άγνωστο Πλανήτη Χ, και ιδιαίτερα με τον Νιμπίρου, τον υποτιθέμενο πλανήτη των Ανουνάκι.

Ο 9ος πλανήτης δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα επίσημα, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι αυτό το πλανητικό αντικείμενο κρύβεται πέρα ​​από τα όρια του ηλιακού συστήματος. Όμως, τώρα έρχεται μια νέα υπόθεση.

Αυτός ο πλανήτης θα μπορούσε να είναι μια μαύρη τρύπα. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πού είναι, πόσο μεγάλη είναι ή αν υπάρχει, αλλά όταν οι ερευνητές του Caltecch – Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια αποκάλυψαν την πιθανή ύπαρξη ενός ακόμα άγνωστου πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα το 2016, όλα τα μάτια των διαστημικών τηλεσκοπίων στράφηκαν στα όρια του ηλιακού μας συστήματος προς αναζήτησή του.

Πιστεύεται ότι έχει μέχρι και δέκα φορές τη μάζα της Γης και με μια τροχιακή περίοδο έως 20.000 χρόνων. Ο Πλανήτης Εννέα, αν υπάρχει, θα ήταν κάπου πέρα ​​από την τροχιά του Ποσειδώνα.

Τι θα συμβεί αν αυτό το αινιγματικό σώμα δεν είναι πραγματικά ένας πλανήτης;

Σε μία νέα εργασία, δύο επιστήμονες πρότειναν τη θεωρία ότι ο «9ος Πλανήτης» θα μπορούσε πραγματικά να είναι μια μικροσκοπική μαύρη τρύπα. μεγάλη ίσως όσο ένα πορτοφόλι. Γνωστές ως «αρχέγονες μαύρες τρύπες», αυτά τα θεωρητικά αντικείμενα μπορεί να έχουν σχηματιστεί από το χάος του πρώιμου σύμπαντος, αλλά όχι από την κατάρρευση ενός μαζικού αστέρα – εξ ου και το μικρό τους μέγεθος.

Αν ο Πλανήτης Εννέα ήταν πραγματικά μια μικρή μαύρη τρύπα, αυτό θα εξηγούσε γιατί οι αστρονόμοι δυσκολεύονται τόσο πολύ να το εντοπίσουν: όχι μόνο θα ήταν ανεπαίσθητα μικρό αλλά και αόρατο.

Ο συν-συγγραφέας του άρθρου, James Unwin είπε στο Gizmodo:

«Μόλις αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πιο εξωτικά αντικείμενα, όπως αρχέγονες μαύρες τρύπες, σκεφτόμαστε με διαφορετικούς τρόπους. Υποστηρίζουμε ότι αντί να το ψάχνουμε σε ορατό φως, ίσως θα πρέπει να το αναζητήσουμε σε ακτίνες γάμμα. Ή κοσμικές ακτίνες.»

Ακόμη και ο κυνηγός του Πλανήτη Χ, Konstantin Batygin δεν απέκλεισε την ιδέα ότι θα μπορούσε να είναι κάτι πιο εξωτικό. «Ο Πλανήτης Εννέα θα μπορούσε να έχει μάζα πέντε φορές τη Γη και τα μαθηματικά θα λειτουργούσαν καλά, αλλά μια μαύρη τρύπα στο μέγεθος ενός πορτοφολιού είναι λίγο πιο δύσκολο να βρεθεί».

Υποστηρίζεται επίσης, ότι αυτή η υπόθεση της μαύρης τρύπας δεν είναι απολύτως εφικτή, αλλά αν είναι μια μαύρη τρύπα, τότε είναι πολύ δικαιολογημένο το γεγονός ότι δεν εντοπίζεται.

Είναι πάντως, γεγονός ότι κάτι προκαλεί απροσδόκητη συμπεριφορά στα πέρατα του ηλιακού μας συστήματος, ό,τι κι αν είναι.

Μια αρχέγονη μαύρη τρύπα δεν είναι η πιο προφανής, ούτε η πιο πιθανή επιλογή, αλλά η επιστήμη εξετάζει το να διατηρεί ένα ανοιχτό μυαλό και να αφήνει τους πειραματισμούς να αντικρούουν τις υποθέσεις.

Εάν υπάρχει πραγματικά ένα τεράστιο αντικείμενο εκεί έξω, ακόμα κι αν είναι ένας πλανήτης, θα ήταν «αρκετά συγκλονιστικό», δήλωσε ο Jakub Scholtz, ένας νέος ερευνητής στο Ινστιτούτο Φαινομενολογίας Φυσικής Σωματιδίων του Πανεπιστημίου Durham.




* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια