Εφιαλτικό είναι το σενάριο του αμερικανικού Στρατού για τι πρόκειται να συμβεί σε παγκόσμια κλίμακα τα επόμενα χρόνια εξαιτίας πολλών παραγόντων μεταξύ αυτών της εξάντλησης των φυσικών πόρων και των μεταβολών στο κλίμα.
Ενεργειακές ελλείψεις, έλλειψη νερού, κύματα μεταναστών και «επιδρομές» στην Αρκτική για την αρπαγή κοιτασμάτων.
Η έκθεση του Στρατού των ΗΠΑ, έκτασης 52 σελίδων που συντάχθηκε από ομάδα επιστημόνων τα έχει… όλα:
Πόλεμοι μεταξύ κρατών «διψασμένων» για ενέργεια με εκατοντάδες εκατομμύρια εκτοπισμένους, αύξηση της στάθμης της θάλασσας, κατάρρευση του ενεργειακού δικτύου των ΗΠΑ και μεταφορών και αδυναμία του Στρατού να προσφέρει βασικά αγαθά στους στρατιώτες του όπως πόσιμο νερό είναι μερικά από αυτά.
Την ίδια ώρα η έκθεση αποδίδει μεγαλύτερο και αυξημένο ρόλο στον αμερικανικό Στρατό για την μείωση των επιπτώσεων αυτών των κατακλυσμιαίων αλλαγών.
Η έκθεση είχε συνταχτεί τον περασμένο Μάιο με εντολή του τότε στρατηγού Mark Milley ο οποίος ήταν ο αρχηγός του μικτού Επιτελείου. Στη συνέχεια δημοσιοποιήθηκε από την Σχολή Πολέμου των ΗΠΑ τον περασμένο Αύγουστο.
Ένα από τα πιο αποκαλυπτικά σενάρια που αφορά το όχι πολύ μακρινό μέλλον είναι η κατάρρευση του ενεργειακού δικτύου των ΗΠΑ με ότι αυτό συνεπάγεται (όπως ηλεκτροδότηση) επικοινωνίες, μεταφορές, καύσιμα και οτιδήποτε άλλο που χρειάζεται μια σύγχρονη κοινωνία για να επιβιώσει.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, δεν είναι μόνο το δίκτυο διανομής που κινδυνεύει αλλά και το δίκτυο παραγωγής. Σήμερα από τους 99 πυρηνικούς σταθμούς ενέργειας που λειτουργούν στις ΗΠΑ, προσφέροντας το 20% των συνολικών αναγκών σε ενέργεια το 60% από αυτούς βρίσκεται σε περιοχές όπου πρόκειται να επηρεαστούν από την κλιματική αλλαγή, άνοδο της στάθμης της θάλασσας, κυκλώνες κ.α.
Ταυτόχρονα οι αρθρογράφοι της έκθεσης αναφέρουν ότι κλιματικές καταστροφικές αλλαγές θα επιφέρουν μετακινήσεις πληθυσμών, δίνοντας ως παράδειγμα το Μπαγκλαντές, με τους εκτοπισμένους να πυροδοτούν συρράξεις μεταξύ των κρατών ιδιαίτερα στην περιοχή μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, όπου υπάρχουν πυρηνικά όπλα.
Παρ΄όλα αυτά η παγκόσμιοι λειψυδρία πρόκειται να έχει χειρότερα αποτελέσματα, καθώς ο αμερικανικός Στρατός θα βρεθεί απότομα κοντά στην ήττα αφού δεν θα μπορεί να προσφέρει πόσιμο νερό στα στρατεύματά του!
Όπως αναφέρεται επιχειρήσεις στην Συρία, το Ιράκ ή το Αφγανιστάν δεν θα είναι πλέον δυνατές εξαιτίας της αδυναμίας προσφοράς πόσιμού νερού στους στρατιώτες.
Βέβαια όπως αναφέρεται αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό των περιφερειακών συγκρούσεων, καθώς αυτές θα παράγουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα…
Από την άλλη το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική θα κάνει πιο εύκολη την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην περιοχή αυτή, μια εκμετάλλευση όμως η οποία θα πυροδοτήσει στρατιωτικοποίηση της περιοχής και κίνδυνο σύγκρουσης με την Ρωσία η οποία ενδιαφέρεται εξίσου.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια