Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Κινήθηκε αθόρυβα, “κάτω από τα ραντάρ”. Μακριά από πολλά και μεγάλα λόγια, υλοποιώντας ένα από τα βασικά προτάγματα της νέας διακυβέρνησης. Να αλλάξει εντελώς το στίγμα που άφησε την τελευταία πενταετία ο Αλέξη Τσίπρας στο εξωτερικό.
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η συγκεκριμένη “επιχείρηση” αποτέλεσε από τα πρώτα 24ωρα της εκλογής του στην πρωθυπουργία προτεραιότητα σε μία περίοδο , όπου η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό πέρα από την επικοινωνία έχει και ουσία.
Η αρχή λοιπόν έγινε από το Ελυζέ, όταν στις 22 Αυγούστου συνάντησε τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν. Στο ταξίδι αυτό ουσιαστικά μπήκε σε τροχιά υλοποίησης το σχέδιο με κύριο χαρακτηριστικό την έκφραση “ό,τι λέμε το εννούμε και το κάνουμε πράξη”.
Με αργά αλλά σταθερά βήματα ο κ.Μητσοτάκης θέλησε από το Παρίσι και μετά να κάνει “delete” τα ίχνη που είχε αφήσει ο προκατοχός του, ίχνη που θα δυσκόλευαν, όπως εκτιμούσε ο ίδιος, την προσπάθεια της Ελλάδας να ανακτήσει την χαμένη της αξιοπιστία. Βασικός άξονας σε αυτό το μονοπάτι η σταθερότητα του σε συγκεκριμένες θέσεις, σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα.
Μετά το Παρίσι, το Βερολίνο και τη Χάγη ο κύκλος κλείνει με το ταξίδι στις ΗΠΑ. Κατά την ολιγοήμερη παραμονή του στην Νέα Υόρκη την μεθεπόμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει στις υψηλού επιπέδου επαφές που θα έχει να κάνει σαφές ότι η χώρα άλλαξε σελίδα και πως ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στο παρελθόν. Προφανές και δε θα το πει δημόσια, ούτε και θα το υπονοήσει. Απλώς θα το κάνει κατανοητό μέσα από την στάση του.
Σύμφωνα με πηγή κοντά στον πρωθυπουργό, ο κ.Μητσοτάκης θα θελήσει να περάσει το στίγμα του σταθερού και σοβαρού ηγέτη σε αντιδιαστολή με τα όσα έκανε ο κ. Τσίπρας.
“Ο κ. Τσίπρας άλλα έλεγε για βασικά ζητήματα πριν πάει για παράδειγμα στο Βερολίνο για να συναντήσει την κ. Μέρκελ και άλλα είπε όταν τελικά βρέθηκε δίπλα στην καγκελάριο” σημειώνει η ίδια πηγή.
Απώτερος στόχος του πρωθυπουργού δεν είναι άλλος από το να κατορθώσει μέσα στην επόμενη διετία , έχοντας χτίσει την επιχειρηματολογία του να κάνει πράξη από την μία την μείωση του πλεονάσματος και από την άλλη να εκκινήσει την ελληνική οικονομία.
Ένας διττός στόχος που μόνο εύκολος δεν είναι. Η αλλαγή στο τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν την Ελλάδα οι εταίροι μας,δεν είναι κάτι που επιτυγχάνεται από την μία μέρα στην άλλη. Απαιτεί συντονισμό και κυρίως αποτελεσματικότητα.
Το να γίνεις από “επαίτης”, αξιόπιστος συνομιλητής θέλει κόπο, χρόνο αλλά κυρίως μέθοδο. Μπορεί να γίνει πράξη μέσα στους πρώτους τρεις μήνες της νέας κυβέρνησης; Η απάντηση είναι πως ναι αλλά θα χρειαστεί ακόμα δουλειά τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Σε κάθε περίπτωση τα 24ωρα επί ...αμερικανικού εδάφους θα κρίνουν πολλά.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια