SOS των γιατρών για τη φονική γρίπη

Έκκληση του ΕΟΔΥ για εμβολιασμό των ομάδων αυξημένου κινδύνου για τη νόσο που πέρσι κόστισε τη ζωή σε 154 άτομα


Οι επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) κάνουν έκκληση στις ομάδες αυξημένου κινδύνου να εμβολιαστούν για τη γρίπη.

Κατά την παρουσίαση της ετήσιας επιδημιολογικής έκθεσης για τη γρίπη την περασμένη Δευτέρα οι λοιμωξιολόγοι του ΕΟΔΥ επισήμαναν την ανάγκη εμβολιασμού των ομάδων αυξημένου κινδύνου, όπως είναι τα άτομα άνω των 60 ετών, τα παιδιά, οι έγκυοι, τα παχύσαρκα άτομα και, φυσικά, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Να σημειωθεί ότι η χώρα μας παρουσιάζει, δυστυχώς, εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, με συνέπεια κάθε χρόνο να χάνουν τη ζωή τους δεκάδες άτομα εξαιτίας της πνευμονίας και άλλων σοβαρών επιπλοκών της γρίπης.

Σύμφωνα με την ετήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τη γρίπη, στην Ελλάδα την περίοδο 2018-2019 παρατηρήθηκε αύξηση τόσο στον αριθμό των εισαγωγών σοβαρών περιστατικών γρίπης σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όσο και στον αριθμό των θανάτων, η οποία αποδόθηκε, μεταξύ άλλων, στην επικράτηση του υποτύπου A (H1N1) pdm09 έναντι του τύπου Β το διάστημα 2017-2018.

Συγκεκριμένα, τη χρονική περίοδο 2018-2019 κατεγράφησαν 154 θάνατοι, ενώ την περίοδο 2017-2018 42. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ασθενών σε ΜΕΘ το διάστημα 2018-2019 ήταν 374, ενώ την περίοδο 2017-2018 ήταν 38.

Ανησυχητικό παραμένει το γεγονός ότι η πλειονότητα των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ή κατέληξαν δεν είχε εμβολιαστεί με το αντιγριπικό εμβόλιο, παρότι ανήκε σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για την οποία συστήνεται ο εμβολιασμός.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και παιδίατρος Αγης Τερζίδης επισήμανε ότι υπάρχει επάρκεια αντιγριπικών εμβολίων. Ηδη έχουν παραγγελθεί 2.600.000 τεμάχια, δηλαδή 20% περισσότερα σε σχέση με πέρυσι, και ο εμβολιασμός μπορεί να ξεκινήσει από τις αρχές Οκτωβρίου, όταν και θα έλθουν τα πρώτα εμβόλια στα φαρμακεία.

Το πρόγραμμα δράσεων του ΕΟΔΥ για την εποχική γρίπη 2019-2020 συνοψίζεται στους εξής άξονες: επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, οδηγίες διαχείρισης περιστατικών γρίπης σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, προώθηση αντιγριπικού εμβολιασμού, ενημέρωση, επικοινωνία, εκπαίδευση, ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τακτικών και έκτακτων αναγκών.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια