Sponsor

ATHENS WEATHER

Ψυχρoπολεμικές καταστάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ


Του Γιάννη Σιδέρη

Ήταν Οκτώβρης του 1949 όταν ο Νίκος Ζαχαριάδης δήλωσε από το Βουκουρέστι «βάζουμε το όπλο παρά πόδα». Είναι 70 χρόνια μετά που ο Παύλος Πολάκης γράφει στο αγαπημένο του Facebook, «Η επόμενη φορά θα είναι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ…». Στην ίδια ανάρτηση κάνει λόγο για τον «εχθρό» που «είναι απέναντι και καραδοκεί, και ο λαός περιμένει και απαιτεί να αναμετρηθούμε με αυτόν!!!».

Σε μια ανάρτηση τόσα σημαινόμενα. Οι απέναντι δεν είναι πολιτικοί αντίπαλοι, είναι «εχθρός» κατά τον Παύλο! «Ο λαός περιμένει και απαιτεί». Ο Μεσσιανισμός τους είναι πλέον βιωματικός. Εξακολουθούν με αδικαιολόγητη οίηση να ορίζονται ως αυθεντικός εκφραστής του λαού, την στιγμή που ο ίδιος ο λαός τον οποίο επικαλούνται, μόλις πριν τρεις μήνες τους αποκαθήλωσε από την εξουσία! Όσο για την «επόμενη φορά που θα είναι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ» (τα κεφαλαία δικά του), μάλλον απειλητικά ακούγεται, αφού το υπόσχεται σε δυο αγαπημένους του δημοσιογράφους οι οποίοι είχαν εμβληματική παρουσία στη δημόσια τηλεόραση, και συμβολή στο να κατανοήσουμε πώς αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ την αντικειμενική ενημέρωση.

Η «αψάδα» της ανάρτησης τροφοδοτήθηκε από την σκόνη που σήκωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όταν έκανε μεταχρονολογημένη αιχμηρή κριτική στην ΕΡΤ του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας «Είχαμε κι ένα άλλο έλλειμμα και δεν το πήραμε σοβαρά. Το όραμά μου για την δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν είναι να έχουμε έναν αριστερό Μπάμπη Παπαδημητρίου και έναν αριστερό Αρη Πορτοσάλτε Θέλουμε μια δημόσια τηλεόραση αντικειμενική και εκεί δεν τα πήγαμε καλά».

Η θέση αυτή εξελήφθη ως κριτική κατά του Νίκου Παππά που ήταν πολιτικός προϊστάμενος της ΕΡΤ, και ο οποίος ανήκει στην φρουρά Τσίπρα, που θέλει να μετατοπίσει το κόμμα δεξιότερα, κουνώντας μαντήλι στην ριζοσπαστική Αριστερά και απορροφώντας το ΚΙΝΑΛ προκειμένου να εγκατασταθεί στον χώρο που κατείχε το ΠΑΣΟΚ.

Γι' αυτό και ο Πολάκης τους λέει με αβρότητα «κόφτε το για την ΕΡΤ», και δεν θέλει σχόλια «που αναπαράγουν την επιθυμητή από κάποιους κλαψουροσυζήτηση εσωστρέφειας». Η ανάρτησή του έτυχε ως συνήθως ευμενούς απήχησης στο κοινό του, ασχέτως αν δια του Πολάκη εκτιμάται ότι στέλνει μηνύματα ο Τσίπρας. Και αυτό να μη συνέβαινε, ο βουλευτής έχει δικό του κοινό που συντονίζεται με το ύφος των δηλώσεών του.

Παράλληλα ο Τσακαλώτος στην επίμαχη συνέντευξη, είχε στηρίξει τον Γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος δεν επιθυμεί το άνοιγμα, με αποτέλεσμα να προκαλεί την δυσθυμία Τσίπρα και της ηγετικής ομάδας πέριξ αυτού. Ο Σκουρλέτης είχε δηλώσει «θέλουμε τη λαϊκότητα του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν θέλουμε τον λαϊκισμό του» (γιατί νομίζει ότι δεν τον έχουν ξεπεράσει), και ο Ευκλείδης υποστήριξε ότι ο Πάνος «με το σχόλιό του έκανε δυο πετυχημένα πράγματα, ένα ιστορικό και ένα άμεσα πολιτικό, της παρούσας συγκυρίας».

Φυσικά αυτά δεν είναι διαμάχες ατόμων. Είναι διαμάχες ομάδων που αποτελούν κέντρα δύναμης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με την πρόθεση να επηρεάσουν την πολιτική του φυσιογνωμία.

Στην χλαπαταγή προσήλθε απρόσκλητη και απρόκλητη η Ρένα Δούρου, που ζήτησε η εκλογή Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει από τη βάση, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ «να γίνει σημείο αναφοράς στην κοινωνία». Άλλωστε στον ΣΥΡΙΖΑ όπως είπε «δεν υπάρχουν ταμπού και αν χρειαστεί, και το θέμα της εκλογής Προέδρου από τη βάση θα συζητηθεί ανοικτά, οργανωμένα και δημοκρατικά».

Μια τέτοια περίπτωση πάντως την έχει αποκλείσει ο Τσίπρας, μετά από αμφιταλαντεύσεις, αφού αρχικά φλέρταρε με την ιδέα αλλά στην συνέχεια υπαναχώρησε. Δεν συνέβη αυτό τόσο εξαιτίας των αντιδράσεων της «αριστερής» πτέρυγας των «53», ή των αντιδράσεων κάποιων εκ των «κεφαλών» όπως οι Σκουλέτης, Βούτσης και Φίλης. Πρυτάνευσε ο φόβος ότι με την σημερινή «άπνοια» που υπάρχει ως προς της ροή του κόσμου προς τον ΣΥΡΙΖΑ, κινδύνευε να υποστεί «πατατράκ», και ο κόσμος που θα προσέρχετο να ψηφίσει, να είναι λιγότερος από αυτόν που προσήλθε στην εκλογή της Γεννηματά.

Βέβαια δεν είναι μόνο Πολάκης που λέει «κόφτε το». Πολλοί θα ήθελαν να απαντήσουν στον πρώην υπουργό Οικονομικών και άλλοι τόσοι στον πρώην αναπληρωτή Υγείας, αλλά «το κόβουν», προβάλλοντας μια επίφαση συναίνεσης για να μην γίνει κοινό θέαμα ο εσωκομματικός πόλεμος.

Χθες πάντως ουδείς θα το καταλάβανε ό,τι κι αν έλεγαν. Φρόντισε η ΝΔ με τα δικά της.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια