Η Novartis, ο Αλ Καπόνε και ο Γιώργος Κατρούγκαλος


Του Μανόλη Καψή

Η πιο Συριζαίικη εκδοχή του σκανδάλου Novartis ανήκει δικαιωματικά στον Γιώργο Κατρούγκαλο. Διεκδικεί με αξιώσεις το πρώτο βραβείο "Χρυσά Βατόμουρα" για πολιτικό.

Μπροστά στην απολύτως εξοργιστική θεωρία του πρώην ΥΠΕΞ, ακόμα και τα επαναστατικά του Πάνου Σκουρλέτη για colpo grosso Novartis σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα μοιάζουν γιαλαντζί. Ακόμα και η παλαιότερη πρωτότυπη θεωρία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ -εξίσου εξοργιστική- διατυπωμένη στο τηλεοπτικό στούντιο του Mega, για τα γιαούρτια και τα μπουκάλια σε βάρος των πολιτικών του αντιπάλων, που μπορούν να θεωρηθούν μια "ανώτερη μορφή πάλης", μοιάζει μάλλον ήπια.

Όπως εξήγησε λοιπόν ο βουλευτής, μπορεί οι δικογραφίες για τα πολιτικά πρόσωπα να μπήκαν στο αρχείο -αναμένονται και οι υπόλοιπες δύο, απλά η κ. Τουλουπάκη το καθυστερεί, υποκρινόμενη ότι διεξάγεται ακόμα έρευνα-, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι του κ. Τσίπρα είναι αθώοι. "Το ότι δεν βρέθηκαν στοιχεία δεν σημαίνει απόλυτη αθωότητα", είπε στα σοβαρά, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό. "Ξαναλέω, έλλειψη στοιχείων δεν σημαίνει αθωότητα", συνέχισε. 

Μπορει να αναρωτηθεί λοιπόν κανείς, πότε θα θεωρηθούν αθώοι οι κατηγορηθέντες; Υποθέτω, με τη δικαστικη έρευνα να εχει κλείσει οριστικά και αμετάκλητα, η μόνη λύση για τους Σαμαροβενιζέλους είναι να αποδείξουν εκείνοι την αθωότητά τους. Είναι μια μικρή ανατροπή των κανόνων δικαίου του δυτικού πολιτισμού, αλλά έτσι γίνεται με τη ριζοσπαστική αριστερά. Αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού. Η άλλη λύση είναι να υποβάλουν μηνύσεις στον ίδιο τους τον εαυτό. Πρωτότυπο, αλλά είπαμε. Έτσι είναι με τη ριζοσπαστική αριστερά. Πρωτοτυπεί και εκπλήσσει.

Δεν ξέρω ποια λύση από τις δύο προκρίνει ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διατύπωση του βουλευτή δείχνει με ακρίβεια τι ήθελε να παραγάγει ο ΣΥΡΙΖΑ με το σκάνδαλο Novartis. Όχι, φυσικά, να αναζητήσει την αλήθεια. Άλλωστε, αλήθεια και ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ακόμα συναντηθεί. Αναμένεται.

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να πλήξει ηθικά την αντίπαλη παράταξη, να κρεμάσει στα μανταλάκια τους πολιτικούς αντιπάλους του κ. Τσίπρα (βλέπε Σαμαρά, Βενιζέλο, Γεωργιάδη), να εξουδετερώσει ανεξάρτητους μη ελεγχόμενους παράγοντες (βλέπε Στουρνάρα) και να ακυρώσει ενδεχομένως και υποψήφιους Προέδρους της Δημοκρατίας (βλέπε Πικραμένο).

Και ας μην έχουμε καμία αμφιβολία. Ένα τέτοιο σχέδιο θέλει οργάνωση, σχέδιο και άνωθεν εντολές...

Άλλωστε και μόνο ο παραλληλισμός που επιχειρεί, λίγο αργότερα, στην ίδια αυτή συνέντευξη ο κ. Κατρούγκαλος, βγάζει μάτι. Το δικό μας μάτι. Ο ίδιος βγάζει χυδαιότητα. Πολιτική χυδαιότητα: 

"Πολλές φορές τα στοιχεία δεν αποδεικνύουν ενοχή", είπε. "Θυμόσαστε ότι ο Αλ Καπόνε δεν μπήκε φυλακή γι' αυτά που είχε κάνει, αλλά για φοροδιαφυγή. Πολλές φορές υποθέσεις διερευνώνται και δεν βρίσκονται στοιχεία, γιατί τα στοιχεία είναι καλυμμένα. Αυτό θα μπορούσε να έχει συμβεί και σε αυτή την περίπτωση και δεν το αποκλείω".

Όλως τυχαίως, η σύγκριση που βρίσκει ο κ. Κατρούγκαλος της υπόθεσης Novartis, είναι με τη δράση της μαφίας του Αλ Καπόνε. Για να μη μείνει καμία αμφιβολία. Για τη χυδαιότητα. Αλλά φυσικά τα πρόσωπα που εμπνέουν τους πολιτικούς της Αριστεράς είναι απολύτως προσωπική τους υπόθεση.

Τι να κάνει όμως τον Γ. Κατρούγκαλο -πέρα από την πολιτική χυδαιότητα- τόσο επιφυλακτικό με τη γνωμοδότηση της Δικαιοσύνης, που έκρινε ότι ουδέν μεμπτό προκύπτει για τους αδίκως κατηγορηθέντες πολιτικούς; Γιατί αμφιβάλλει ότι είναι αθώοι, μέχρι αποδείξεως του εναντίου; 

Προφανώς οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων. Εκεί άλλωστε βασίστηκαν και οι διώξεις, που προς στιγμήν ασκήθηκαν. 

Γιατί λοιπόν διαμαρτύρεται ο ΣΥΡΙΖΑ για την προανακριτική που θα στηθεί σε βάρος του Μίμη Παπαγγελόπουλου, βασισμένη στα στοιχεία που κατέθεσαν οι Σαμαράς και Βενιζέλος; Γιατί θεωρεί ότι μια σκιά θα βαραίνει πλέον τον κ. Τσίπρα, βασισμένη στην κατάθεση Σαμαρά; Μήπως οι καταθέσεις των Κελέση και σία είναι πιο βαρύνουσας σημασίας από αυτές ενός πρώην πρωθυπουργού και ενός πρώην Αντιπροέδρου της κυβέρνησης; 

Η απάντηση είναι "ναι", εφόσον οι μαρτυρικές καταθέσεις Κελέση και σία ήταν εγκεκριμένες από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εγκεκριμένες άνωθεν φυσικά...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια