Γιγαντιαία μαύρη τρύπα «τρώει» τα πάντα στο κέντρο του γαλαξία μας


Μια γιγαντιαία μαύρη τρύπα, που είναι υπέρ το δέον φωτεινή, έχει προβληματίσει τους επιστήμονες σχετικά με την κατανάλωση ύλης και διατυπώνονται διάφορες θεωρίες.

Οι αστρονόμοι έμειναν έκπληκτοι όταν ανακάλυψαν ότι το σώμα με την ονομασία Τοξότης Α* έχει αρχίσει να καταναλώνει μεγάλα ποσά ύλης, καθώς οι επιστήμονες εξέτασαν πάνω από 13.000 εικόνες του που ελήφθησαν σε 113 νύχτες, εδώ και 16 χρόνια, από το Παρατηρητήριο Κεκ στη Χαβάη και το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου στη Χιλή.

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της σχετικής έρευνας και καθηγητής Φυσικής και Αστρονομίας στο UCLA, Αντρέα Γκεζ, «δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο εδώ και 24 χρόνια που μελετούμε αυτή τη γιγαντιαία μαύρη τρύπα». Ο ίδιος προσθέτει: «Συνήθως είναι μια αρκετά ήσυχη, τρελή μαύρη τρύπα και δεν ξέρουμε τι την έχει οδηγήσει σε αυτή την πανδαισία».

Άλλωστε, οι επιστήμονες βρήκαν ότι η γιγαντιαία μαύρη τρύπα έχει γίνει εξαιρετικά φωτεινή σε σχέση με το παρελθόν.

Μια μαύρη τρύπα δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή επειδή ούτε το φως δεν μπορεί να ξεφύγει από τη βαρύτητα, αλλά η ύλη που περιβάλλει το ουράνιο αντικείμενο εκπέμπει ακτινοβολία καθώς επιταχύνει προς τα μέσα. Η αύξηση της φωτεινότητας υποδεικνύει ότι η μαύρη τρύπα καταναλώνει πρόσθετη ύλη. Οι αστρονόμοι δεν μπορούν να πουν τι είδους ύλη πέφτει θύμα του Τοξότη A*, που άρχισε από τον περασμένο Μάιο, και αν το αυξημένη θερμότητα είναι ανωμαλία ή μόνιμη.

Όπως επισημαίνει ο ερευνητής της σχετικής μελέτης και καθηγητής Φυσικής και Αστρονομίας στο UCLA, «το μεγάλο ερώτημα είναι εάν η μαύρη τρύπα εισέρχεται σε μια νέα φάση [...] και ο ρυθμός του αερίου που πέφτει κάτω από τη μαύρη τρύπα έχει αυξηθεί για παρατεταμένο χρονικό διάστημα ή αν μόλις είδαμε τα πυροτεχνήματα από μερικές ασυνήθιστες φούσκες αερίου».

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι όλα άρχισαν όταν το άστρο S0-2 πέρασε κοντά από τη μαύρη τρύπα, το 2016, και εκείνη απορρόφησε τα αέριά του.

Πάντως, η γιγαντιαία μαύρη τρύπα βρίσκεται σε απόσταση 26.000 ετών φωτός από τη Γη και δεν μας απειλεί.

( AFP 2019 / NASA/SOFIA/Lynette Cook )

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια