Το στοίχημα της ανάπτυξης


Το μέλλον της Κυβέρνησης θα κριθεί από το πόσο γρήγορα θα καταφέρει να ενισχύσει τους αναπτυξιακούς ρυθμούς.  Η ισχυρή ανάπτυξη θα δημιουργήσει δυναμική και κυρίως θα βοηθήσει να θεραπευτούν γρηγορότερα  οι πληγές της κρίσης.

Αυτό είναι το στοίχημα που πήρε προσωπικά ο Κ. Μητσοτάκης και με αυτό συνέδεσε την τύχη της διακυβέρνησης του. Και μάλιστα χωρίς να τον ανησυχεί το ενδεχόμενο διεθνούς ύφεσης, καθώς όπως είπε από το βήμα της ΔΕΘ δεν συμμερίζεται τις απόψεις για σοβαρή ύφεση.

Εχοντας -για τα έως τώρα δεδομένα της χώρας- ασυνήθιστη ταχύτητα και χωρίς να καμφθεί από τις καλοκαιρινές διακοπές, η κυβέρνηση προχώρησε σε αποφάσεις και παρουσιάζει ετοιμότητα που κάνει πολλούς να ξεχνούν πως έχουν περάσει μόλις δύο μήνες από τότε που πήρε την εξουσία. Όσο όμως γρήγορα και να κινείται η νέα κυβέρνηση, το πιθανότερο είναι ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες σοβαρές ενδείξεις αξιόλογης ενίσχυσης του ρυθμού ανάπτυξης, δεν θα δούμε πριν από το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Η Κυβέρνηση βασίζεται για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην ομαλοποίηση των συνθηκών στην οικονομία, την εκλογίκευση της φορολογίας, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, στην απελευθέρωση και τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου, στην αναζωογόνηση της αγοράς των ακινήτων. Το project στο Ελληνικό και οι Σκουριές είναι δύο εμβληματικές επενδύσεις και σηματοδοτούν αλλαγή της πολιτικής, αλλά δεν αρκούν πολύ περισσότερο όταν παραμένει άλυτο το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

Η Κυβέρνηση μαζί με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο χρειάζεται να παρουσιάσει και ένα βασικό αναπτυξιακό μοντέλο για τη χώρα. Με την είσοδο στο ευρώ η χώρα συντήρησε το μύθο των εθνικών πρωταθλητών. Η κρίση τα σάρωσε όλα και τώρα είμαστε σε άτακτη υποχώρηση. Οι τράπεζες αποσύρθηκαν από τα Βαλκάνια, ο ΟΤΕ τα μάζεψε από την Αλβανία και ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο στη Ρουμανία κόκ

Πρέπει με ρεαλισμό, πρακτικό πνεύμα και αίσθηση των δυνατοτήτων να επιλεγούν συγκεκριμένοι τομείς με ισχυρό αποτύπωμα στο ΑΕΠ και στην απασχόληση, στους οποίους η χώρα θα δώσει έμφαση για να δημιουργηθεί τα επόμενα χρόνια ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο.

Αλέξανδρος Κασιμάτης

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια