Αμερικανικό Πεντάγωνο: Το ΝΑΤΟ χάνει το στρατιωτικό πλεονέκτημα απέναντι στη Ρωσία


Η Ρωσία έγινε σημαντικός στρατιωτικός ανταγωνιστής λόγω των βελτιωμένων αμυντικών δυνατοτήτων της και το πλεονέκτημα του ΝΑΤΟ έναντι της Μόσχας έχει διαβρωθεί, δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ.

Ο Οργανισμός του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) χάνει το στρατιωτικό του πλεονέκτημα απέναντι στη Ρωσία και η προσαρμογή της νέας στρατηγικής του τον Μάιο είχε ως στόχο να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα ανησυχίας για τη συμμαχία, δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ Τζόζεφ Ντάνφορντ.

Ο Ντάνφορντ συναντήθηκε με τη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ το περασμένο Σαββατοκύριακο στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας, Λιουμπλιάνα, για να συζητήσει για τις δραστηριότητες της συμμαχίας στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Κόσοβο, καθώς και να αξιολογήσει τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ σε παγκόσμιο αποτρεπτικό έλεγχο.

Μετά τη συνάντηση, ο Ντάνφορντ δήλωσε – σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας - ότι η Ρωσία έγινε σημαντικός στρατιωτικός ανταγωνιστής λόγω των βελτιωμένων αμυντικών δυνατοτήτων της και ότι το πλεονέκτημα του ΝΑΤΟ έναντι της Μόσχας έχει διαβρωθεί.

Οι επικεφαλής της άμυνας της συμμαχίας αναγνώρισαν αυτή την τάση και διαπίστωσαν την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της δικής τους στρατηγικής αποτροπής, πρόσθεσε ο Ντάνφορντ, αναφερόμενος στη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες τον Μάιο.

Σύμφωνα με τον Ντάνφορντ, η νέα στρατιωτική στρατηγική, η οποία υπογράφηκε τον Μάιο, επιδιώκει να φέρει συνοχή στον στρατηγικό σχεδιασμό της συμμαχίας και στις συλλογικές προσπάθειες των μελών της, καθώς η γενική στρατηγική του ΝΑΤΟ και οι εσωτερικές στρατηγικές άμυνας των κρατών -  μελών διαφέρουν συχνά.

«Φέρνουμε συνοχή στον σχεδιασμό που γίνεται στο ΝΑΤΟ και στις συλλογικές προσπάθειες ανάπτυξης ικανοτήτων», δήλωσε ο στρατηγός.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η Ρωσία εκσυγχρονίζει ενεργά τις στρατιωτικές της ικανότητες σε όλους τους τομείς - συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού πολέμου, των υποβρυχίων δυνατοτήτων και της αεράμυνας - και διατηρεί τα μεγαλύτερα λειτουργικά πυρηνικά αποθέματα στον κόσμο, σύμφωνα με τον πρώην Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Νταν Κοτς.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια