Αεροπορικές επιδρομές ρωσικών αεροσκαφών κατά θέσεων τζιχαντιστών στην Συρία


Ρωσικά αεροσκάφη διεξήγαγαν χθες Τρίτη δύο επιδρομές εναντίον τζιχαντιστών στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, τους πρώτους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην περιοχή μετά την εκεχειρία που ανακοίνωσε η Μόσχα πριν από δέκα ημέρες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ειδικότερα, τα βομβαρδιστικά της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας επικεντρώθηκαν κυρίως στις θέσεις διαφόρων τρομοκρατικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων της ΧΤΣ και του Ισλαμικού Κόμματος του Τουρκεστάν.

«Ρωσικά αεροσκάφη διεξήγαγαν δύο πλήγματα εναντίον θέσεων τζιχαντιστικών οργανώσεων στην περιοχή Καμπάνι, στο βορειοανατολικό τμήμα της επαρχίας της Λαττάκειας, που γειτονεύει με εκείνη της Ιντλίμπ», ανέφερε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη κυβερνητικής οργάνωσης με έδρα το Λονδίνο που διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα.

Ο Άμπντελ Ραχμάν τόνισε πως δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει εάν οι χθεσινές επιδρομές σήμαναν «το τέλος της εκεχειρίας» ή εάν επρόκειτο για μεμονωμένες επιχειρήσεις.

Στα τέλη Απριλίου το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ με την υποστήριξη της ρωσικής ΠΑ, ενέτεινε τα πλήγματα στην Ιντλίμπ και γειτονικούς τομείς στις επαρχίες της Χάμας, της Λαττάκειας και του Χαλεπιού, όπου κυριαρχεί η ΧΤΣ.

Οι δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ έχουν ανακτήσει περίπου το 60% της επικράτειας της Συρίας, με την υποστήριξη της Ρωσίας, του Ιράν και της σιιτικής παράταξης Χεζμπολάχ του Λιβάνου. 

Η ένοπλη σύγκρουση στη Συρία μαίνεται από το 2011. Τον Αύγουστο του 2015, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ ζήτησε από τη Ρωσία στρατιωτική βοήθεια για την αντιμετώπιση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων και διαφόρων τρομοκρατικών οργανώσεων. Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν πλέον αποκτήσει τον έλεγχο των περισσότερων εδαφών της χώρας και κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την αντιπολίτευση.

Η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν είναι οι εγγυητές της κατάπαυσης του πυρός στην σπαρασσόμενη από συγκρούσεις Συρία. Η Ρωσία εκτελεί ανθρωπιστικές επιχειρήσεις σε ολόκληρη την χώρα σε τακτική βάση και βοηθά τη Δαμασκό να εξασφαλίσει ασφαλές πέρασμα για την επιστροφή των Σύριων προσφύγων.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια