Γράφει ο Θάνος Οικονομόπουλος
Το πιο ενδιαφέρον, από πλευράς πολιτικής σημειολογίας, σημείο της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ, ήταν η τοποθέτησή του ότι δεν είναι στις προθέσεις του να στήσει «βιομηχανία εξεταστικών επιτροπών στην Βουλή».
Αφορμή για το συγκεκριμένο ξεκαθάρισμα, ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με το εγκληματικό πρώτο εξάμηνο του 2015, της «εθνικά περήφανης διαπραγμάτευσης» με τους θεσμούς, το γελοίο δημοψήφισμα, η κωλοτούμπα, το ουσιαστικό κλείσιμο των τραπεζών, και τα δεινά (πολιτικά, δημοσιονομικά, νέο μνημόνιο, αύξηση του χρέους και περαιτέρω ύφεση της οικονομίας) που φόρτωσαν στον τόπο όλοι αυτοί οι ιδεοληπτικοί “αριστεροί” ερασιτεχνισμοί ενός άσχετου κυβερνητικού τσούρμου και οι εμμονές ενός νάρκισσου ημιπαράφρονα που είχε γοητεύσει έναν παντελώς ανίδεο πρωθυπουργό. Ευεπίφορο σε… αυταπάτες.
Ο πρωθυπουργός, και στην συγκεκριμένη περίπτωση αλλά και γενικά στην φιλοσοφία και τους στόχους της νέας κυβέρνησης, όπως τους εξέθεσε νηφάλια στην ομιλία στην ΔΕΘ και στην συνέντευξη, δεν άφησε καμιά αμφιβολία τι τον ενδιαφέρει: το μέλλον, όχι το παρελθόν, η κατά το δυνατόν ευρύτερη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων για την επίλυση των προβλημάτων του τόπου, το καλό κλίμα ηρεμίας και νηφαλιότητας που είναι ο βασικός παράγων για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη.
Απέφυγε πολύ προσεκτικά και αναφορές αλλά και εξάρσεις του λόγου του που θα οδηγούσαν στην δημιουργία κλίματος σκληρής αντιπαράθεσης και ρεβανσισμού. Ίσως και για να αφήσει την κοινωνία να κατανοήσει την διαφορά αντίληψης του ίδιου και της κυβέρνησής του με αυτή του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Που πριν κλείσουν καλά- καλά δύο μήνες δείχνει να προετοιμάζεται για… εμφυλιοπολεμική αντιπολίτευση. Ψέμματα για το τι έλεγε ο Μητσοτάκης για την συμφωνία των Πρεσπών (ποτέ δεν είπε ότι θα την καταργήσει- αντίθετα προειδοποιούσε ότι άπαξ και ψηφισθεί από την Βουλή και κυρωθεί, δημιουργεί τετελεσμένα που δεν παίρνονται πίσω), ψέμματα για το ότι είχε πει ότι θα ζητήσει άμεσα την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και πάει λέγοντας.
Είναι βέβαιο ότι η θέση αυτή του κ. Μητσοτάκη, δεν θα ικανοποιεί ένα συγκεκριμένο τμήμα του κομματικού μηχανισμού της ΝΔ κι των φανατικών οπαδών της. Αλλά ούτε και μια ευρεία κατηγορία πολιτών, πέραν κομματικών πεποιθήσεων, που θέλουν ο ΣΥΡΙΖΑ να υποστεί τις συνέπειες για την διακυβέρνηση που άσκησε, και ιδίως των τραγικών και ολέθριων επιλογών του σ’ αυτό το κρίσιμο πρώτο εξάμηνο της “πρώτη φοράς αριστεράς”.
Κάνει πολύ καλά μ’ αυτή την πολιτική επιλογή του ο πρωθυπουργός. Το τελευταίο που χρειάζεται ο τόπος, είναι μια οξύτατη, σχεδόν εμφυλιοπολεμική αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση, η δημιουργία προϋποθέσεων ενός νέου διχασμού. Κάτι όχι κι τόσο δύσκολο με δεδομένη την ψυχοσύνθεση του ριζοσπαστικού πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των πολιτικών ισορροπιών όπως προέκυψαν από τις εκλογές. Χρειαζόμαστε ηρεμία, ψυχραιμία, αλήθειες και σκληρή δουλειά.
Δηλαδή, θα πουν ορισμένοι, “περασμένα- ξεχασμένα”; Όλη αυτή η λαίλαπα της “πρώτη φοράς αριστεράς”, οι δολιότητες, οι συνωμοσίες, οι καθεστωτικές μεθοδεύσεις, τα… ηρωικά “ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν”, στο χρονοντούλαπο; Αυτό επιδιώκει ο Μητσοτάκης;
Όχι δα. Απλώς έδωσε το στίγμα του πως σχεδιάζει να κυβερνήσει και τι θα ήθελε να αναμένει από την αντιπολίτευση. Με πολύ προσεκτικό και θεσμικό λόγο, ο πρωθυπουργός είπε ότι οι εξεταστικές, οι προανακριτικές και οι συνακόλουθες πιθανές διώξεις πολιτικών, δεν είναι θέμα της κυβέρνησης, αλλά της Δικαιοσύνης και της Βουλής. “Χαριτολογώντας”, μάλιστα, είπε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θίγεται από την κριτική που ασκείται για το επίμαχο α’ εξάμηνο του 2015, “ας καταθέσει ο ίδιος, έχει την απαραίτητη κοινοβουλευτική δύναμη, αίτημα για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής…”.
Με το “είναι θέμα της Δικαιοσύνης και της Βουλής”, ο πρωθυπουργός… περίπου προεξόφλησε ότι στην παρούσα Βουλή, θα προκύψει θέμα εξεταστικών. Οι εισαγγελικές αρχές, άρχισαν ήδη να ερευνούν την σκευωρία της Novartis, οι μηνύσεις κατά των “κουκουλοφόρων” μαρτύρων, υπουργών και…Ρασπούτιν της προηγούμενης κυβέρνησης έχουν μπει στ’ αυλάκι, οι απαλλαγέντες “κατηγορούμενοι” για το “σκάνδαλο” έχουν ορκισθεί, και με τις κινήσεις τους δείχνουν πως το εννοούν, ότι “τους πολιτικούς και δικαστικούς σκευωρούς και συκοφάντες, θα τους κλείσουν φυλακή!”
Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, το θέλει δεν το θέλει ο Μητσοτάκης, η υπόθεση της Novartis θα έρθει στην Βουλή. Και θα ριχθεί, ελπίζουμε, διάχυτο φως στο όντως “μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους”. Ένα έγκλημα εναντίον της δημοκρατίας και των θεσμών, μία ξεδιάντροπη καθεστωτικής σύλληψης σκευωρία, με εμπλοκή επίορκων δικαστικών λειτουργών…
Και το θέμα της ΔΕΗ, πιθανότατα ( και όχι μόνο λόγω “περίεργης” αγοράς στα Σκόπια από την επιχείρηση, έναντι 5 εκατομμυρίων, χρεοκοπημένης εταιρίας του αντιπροέδρου του Ζόραν Ζάεφ, τις μέρες των διαπραγματεύσεων για τις Πρέσπες…) θα φθάσει στην Βουλή, λόγω δικαστικής διερεύνησης των πεπραγμένων της επιχείρησης. Και οι πρωτοφανείς αλληλοκατηγορίες περί χρηματισμού (παρουσία του κ. Τσίπρα, στο υπουργικό συμβούλιο!) των κ.κ. Καμμένου και Κοτζιά, αφού ήδη εξετάζονται με μάρτυρες οι εκατέρωθεν μηνύσεις. Και οι οβίδες που πουλήθηκαν στην Σαουδική Αραβία, και… και…
Στο προσκήνιο και στην διερεύνηση από την Βουλή, λόγω εμπλοκής πολιτικών προσώπων,όλες αυτές τις όζουσες υποθέσεις θα έρθουν ως αποτέλεσμα της δικαστικής έρευνας που έχει ξεκινήσει. Και είναι υποθέσεις που ΔΕΝ έχουν παραγραφεί. Σ’ αντίθεση με το έγκλημα του πρώτου εξαμήνου του ‘15, που ήδη έχει παραγραφεί. Άλλωστε, σ’ όλες αυτές τις υποθέσεις, είναι απολύτως πιθανόν να υπήρξε και δόλος πολιτικών προσώπων…
Το εγκληματικό πρώτο εξάμηνο του ‘15, πέραν του ότι είναι ήδη παραγεγραμμένο, είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί ότι υπήρξε δόλος. Όλος ο κόσμος, στην Ελλάδα και παγκόσμια, ξέρει πολύ καλά ότι εκείνη η τραγωδία και τα εξ αυτής παραχθέντα αποτελέσματα ήταν το αποτέλεσμα… ηλιθιότητας, ιδεοληψίας, έλλειψης γνώσεων των κανόνων του παιγνιδιού, υπερβολικής εμπιστοσύνης (λόγω άγνοιας του ίδιου, που εντυπωσιάστηκε από τις μπούρδες που του ξεφούρνιζε ο ανεκδιήγητος Βαρουφάκης) που έδειξε στον συγκεκριμένο υπουργό ο Τσίπρας. Άντε, το πολύ-πολύ, ν’ αναθέσει η κυβέρνηση σε κάποιο αναγνωρισμένο έγκυρο οίκο εμπειρογνωμόνων, να εκπονήσει μελέτη για τα όσα έγιναν και το πόσο μας στοίχισαν. Και να το τρίψει στα μούτρα του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει το θράσος να μιλάει ακόμη για “επιτυχία”!
Ρεβανσισμοί για λόγους επικοινωνιακούς και “εκτόνωσης” ή χαϊδέματος συγκεκριμένων φανατικών ακροατηρίων, δεν ωφελούν. Και, στο κάτω- κάτω, από πλευράς Δημοκρατίας και σεβασμού των θεσμών, η υπόθεση της Novartis είναι επί της ουσίας πολύ πιο σοβαρή, κι’ αν πέρναγε η σκευωρία το πλήγμα για τον τόπο θα ήταν ασύγκριτα βαρύτερο…
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια