Γράφει ο Βαγγέλης Περρής
Όλα άρχισαν με μία παρέμβαση του σ. Ευκλείδη Τσακαλώτου. Σε εκδήλωση του TVXS, επιχείρησε έναν πρόχειρο απολογισμό της περιόδου που ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγχε την ΕΡΤ και δεν έδειξε πολύ υπερήφανος: «το όραμά μου για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, δεν είναι να έχουμε έναν αριστερό Μπάμπη Παπαδημητρίου και έναν αριστερό Άρη Πορτοσάλτε. Θέλουμε μία δημόσια ραδιοτηλεόραση αντικειμενική και εκεί δεν τα πήγαμε καλά».
Η Ακριβοπούλου ξεσπαθώνει
Η διαπίστωση του σ. Τσακαλώτου προκάλεσε αμέσως την αντίδραση όσων μυγιάστηκαν και πρώτη έβγαλε το σπαθί από το θηκάρι η σ. Κατερίνα Ακριβοπούλου: «Πρόσκειται για απροκάλυπτη και χολερική κριτική στο γεγονός ότι η «συριζαϊκή» ΕΡΤ είχε το… θράσος να έχει μία και μοναδική εκπομπή με αριστερούς δημοσιογράφους...»
Επειδή μάλιστα οι αριστεροί δημοσιογράφοι έχουν το προνόμιο να βλέπουν πίσω από τα γεγονότα, με χαρακτηριστική ευκολία η σ. Ακριβοπούλου ξεσκέπασε τον σ. Τσακαλώτο αφήνοντας υπονοούμενα ότι όλα αυτά τα λέει γιατί έχει τακιμιάσει με τον εχθρό! «Ε, όχι και αυτοκριτική παιδιά! Αυτοκριτική θα ήταν να εξηγήσει γιατί ήταν από τους ελάχιστους υπουργούς που έχαιρε μιας… ανεξήγητης ασυλίας από το σύνολο των ΜΜΕ, την ‘ιδια ώρα που λυσσομανούσαν συντεταγμένα εναντίον συγκεκριμένων υπουργών».
Ο Καψώχας έρχεται για συμπαράσταση
Όπως συνέβαινε και στην εκπομπή «Δεύτερη Ματιά», τα υπονοούμενα της αριστερής παρουσιάστριας κατά του αριστερού υπουργού, ήρθε να τεκμηριώσει ο αριστερός συμπαρουσιαστής της σ. Καψώχας: «Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος -δίκην αυτοκριτικής για τους άλλους όχι για τον εαυτό του- κατάλαβε επιτέλους ότι οι εκλογές χάθηκαν λόγω της Συριζαϊκής ΕΡΤ και των αριστερών δημοσιογράφων που έκαναν κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά παρεμπιπτόντως και στον ίδιο για τον τρόπο με τον οποίο έκανε την διαπραγμάτευση με τους δανειστές...
Ας επιλέξει ο Ευκλείδης την υποκριτική και βολική αστική ευγένεια από τη δημοσιογραφία των ρήξεων και της κριτικής.
Και επιτέλους, ας μας ενημερώσει όλους εμάς -μπας και το μάθουμε – πως αντιλαμβάνεται ο Ευκλείδης τη δική του Αριστερά που θα είναι αρεστή και στους δεξιούς και πόσο ισχυρή αριστεροσύνη είχε μέσα της η δική του διαπραγμάτευση με τους δανειστές».
Ο Καψώχας γράφει Ιστορία
Οι κάπως καθυστερημένες μπηχτές κατά του Τσακαλώτου για τις φιλοδεξιές του επιλογές και για την αδυναμία του να δώσει αριστερό πρόσημο στη διαπραγμάτευση, αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα όταν προέρχονται από την γραφίδα ενός σπουδαίου και μπαρουτοκαπνισμένου στη υπόθεση της Αριστεράς αναλυτή, όπως ο σ. Καψώχας.
Μία αναδρομή στις πρόσφατες παρεμβάσεις του αποδεικνύει την ιδεολογική του θωράκιση, την οποία μάλιστα συνδυάζει με αξεπέραστες μαντικές ικανότητες.
Περιέργως το εκλογικό αποτέλεσμα που προέκυψε δεν συμβάδισε με τις ψύχραιμες εκτιμήσεις του σ. Καψώχα, αλλά με αριστερή γενναιότητα ανέλαβε τις ευθύνες του. Για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ έφταιγε το υποβαθμισμένο αξιολογικό κριτήριο του λαού και ο γκεμπελισμός.
Η αναφορά στο απόφθεγμα του Ναπολέοντα για τη βλακεία δεν αποτελεί την μοναδική επαφή του σ. Καψώχα με τα ιστορικά πρόσωπα. Τυγχάνει και βαθύτατος γνώστης του φασισμού, γι’ αυτό και από τη συχνότητα της δημόσιας τηλεόρασης συνέκρινε τον Μητσοτάκη, τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με γνωστό Ιταλό φασίστα. Μετά την ομιλία του πολιτικού στη ΔΕΘ, ο δημοσιογράφος πήρε τον λόγο για να ανακοινώσει το τεκμηριωμένο πόρισμά του: «Ήταν στιγμές που νόμιζα ότι άκουγα τον θεωρητικό του φασισμού, τον Σέρτζιο Πανούτσιο, ο οποίος εισήγαγε στοιχεία εθνικισμού στην Ιταλία του Μουσολίνι».
Βέβαια ο Πανούντσιο δεν ήταν αυτό ακριβώς. Από τα φοιτητικά του χρόνια πίστευε ότι η επανάσταση θα προκύψει μέσω του συνδικαλισμού και συντονίστηκε με τον Μουσολίνι από την εποχή που εκείνος ανήκε στην αριστερή τάση του Psi και διηύθυνε την σοσιαλιστική εφημερίδα Avanti.
Με άρθρο του ζητούσε την δημιουργία ενός Κοινοβουλίου στο οποίο θα συμμετείχαν μόνο εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων, ενώ λίγο πριν από τη Πορεία προς τη Ρώμη έγραψε γράμμα στον Μουσολίνι όπου του υποδείκνυε ότι η Επανάσταση πρέπει να γίνει Κράτος. Η έκφραση «κρατικολατρεία» έκτοτε ταυτίζεται με αυτόν, όπως και ο αγώνας του για τη δημιουργία ενός κράτους που θα έχει ως άξονα του τον συνδικαλισμό και τις συντεχνίες, ενώ θα είναι αντίθετο στον φιλελευθερισμό και την ιδιωτικότητα.
Επομένως ο Πανούντσιο δεν περιορίζεται σε αυτό που περιγράφει ο σ. Καψώχας και αν θέλαμε να αναζητήσουμε τις ιδέες του σε κάποιον σύγχρονο ελληνικό πολιτικό σχηματισμό, θα τις βρούμε στα κόμματα που είναι κατά του φιλελευθερισμού, υπέρ της εξυπηρέτησης συντεχνιακών συμφερόντων και επιθυμούν την αντικατάσταση του κράτους με συνδικαλιστές.
Ο Πολάκης στο πλευρό των Ακριβοπούλου-Καψώχα. Ο Κραουνάκης, όχι!
Ο συριζαϊκός μικροεμφύλιος γύρω από την αντικειμενικότητα των αριστερών δημοσιογράφων σ. Ακριβοπούλου και σ. Καψώχα υποχρέωσε τον αψύ σφακιανό σ. Παυλή Πολάκη να πάρει θέση. Φυσικά υπέρ του διδύμου. «Κατερίνα και Σωτήρη ευχαριστούμε για αυτά που προσφέρατε και βέβαια πληρώσατε…..Η επόμενη φορά θα είναι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ...».
Στην αντίθετη πλευρά βρίσκεται ο συνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης. «Δεν ήθελε να κριτικάρω (η Ακριβοπούλου). Ήθελε να κάνει αυτό που έκανε. Ε τώρα ας κριθεί .Έκανε πολύ κακή τηλεοραση. Σαν το έσχατο κομματόσκυλο. Πρόσβαλε και το μέσον και το κόμμα. Οφείλει να κάνει σιωπή».
Τον Κραουνάκη αναμένεται να κατατροπώσει στο Twitter ο Καψώχας, ίσως καταγγέλοντάς τον ότι τα τραγούδια του θυμίζουν τις καντσονέτες που τόσο άρεσαν στο Μουσολίνι.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια