Σπάνια ανακάλυψη: Τρεις κολοσσιαίαες μαύρες τρύπες είναι έτοιμες να συγκρουστούν | Βίντεο


Τρεις υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες «συνελήφθησαν» από τους επιστήμονες να είναι έτοιμες να συγχωνευτούν, στην τεράστια απόσταση του 1 δις. ετών φωτός από τον πλανήτη Γη.

Συγκεκριμένα, τα τρία «τέρατα» που απορροφούν ακόμη και το φως προσεγγίζουν το ένα το άλλο στο σύστημα τριών γαλαξιών SDSS J084905.51+111447.2 που βρίσκονται σε φάση συγχώνευσης, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.
«Ψάχναμε μόνο για ένα ζευγάρι μαύρων οπών, αλλά, χάρη στην ειδική μέθοδο επιλογής μας, πέσαμε πάνω σ’ αυτό το απίθανο τριπλό σύστημα», σχολίασε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, ο Ράιαν Πφάιφλε, του Πανεπιστημίου George Mason της Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

«Αυτό αποτελεί την ισχυρότερη ένδειξη μέχρι στιγμής για ένα τέτοιο τριπλό σύστημα που ενεργώς «ταΐζει» υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες», συνέχισε ο ερευνητής.


Για τη μελέτη των τριών τεράστιων μαύρων οπών χρειάστηκε η συνδυασμένη παρατήρηση από οπτικά τηλεσκόπια και τηλεσκόπια ακτίνων Χ στη Γη και στο διάστημα.
«Με τη βοήθεια τριών αστρονομικών παρατηρητηρίων, τακτοποιήσαμε ένα νέο τρόπο ν’ αναγνωρίσουμε τριπλές, τεράστιες μαύρες τρύπες», ανέφερε ο Πφάιφλε, στον ιστότοπο space.com.

«Κάθε ένα από τα τηλεσκόπια μας δίνει διαφορετικά στοιχεία αναφορικά με το τι συμβαίνει σ’ αυτά τα αστρικά συστήματα. Ελπίζουμε να επεκτείνουμε την εργασία μας ώστε να ανακαλύψουμε κι άλλα τέτοια τριπλά συστήματα, χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνική», συνέχισε ο επικεφαλής της αστρονομικής έρευνας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η απόσταση καθεμιάς από τις τεράστιες μελανές οπές από την πλησιέστερη γειτονική της εκτείνεται από 10 χιλ. έτη φωτός έως και 30 χιλ. έτη φωτός, σύμφωνα με τα μέλη που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη έρευνα. (Ως έτος φωτός υπολογίζεται η απόσταση που διανύει το φως, που κινείται κατά προσέγγιση με ταχύτητα 300.000 χλμ/δευτ., σε ένα χρόνο).

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια