Πέτρες στα νεφρά: Πως θα καταλάβετε αν έχετε λιθίαση – Τα συμπτώματα


Οι πέτρες (λιθίαση) στο ουροποιητικό σύστημα αφορά το 12-13% του γενικού πληθυσμού. Ανάλογα με την εντόπιση, έχουμε λιθίαση των νεφρών, λιθίαση των ουρητήρων (όπου ουρητήρες είναι τα σωληνάκια μέσω των οποίων μεταφέρονται τα ούρα από τους νεφρούς στην ουροδόχο κύστη), καθώς και λιθίαση της ουροδόχου κύστεως.
Οι λίθοι δημιουργούνται όταν από τους νεφρούς αποβάλλονται άχρηστες ουσίες μεταξύ των οποίων και άλατα κυρίως ασβεστίου και ουρικού οξέως. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις όπως πολύ πυκνά ούρα (υπερκορεσμένα με διαλύματα αλάτων) είτε διότι δεν πίνουμε αρκετά υγρά (αφυδάτωση) είτε διότι υπάρχει αυξημένη αποβολή μεταλλικών ουσιών, τα άλατα αυτά σχηματίζουν κρυστάλλους που ενώνονται μεταξύ τους και δημιουργούν πέτρες.

Αλλοι παράγοντες σύμφωνα με το iatrikokentro.gr, που επηρεάζουν το σχηματισμό λίθων είναι το οικογενειακό ιστορικό, οι διατροφικές συνήθειες, η ύπαρξη ανατομικών ανωμαλιών που προκαλούν στάση των ούρων.

Η διάγνωση

Η κλινική διάγνωση για τις πέτρες στα νεφρά σύμφωνα με το iatropedia, πρέπει να στηριχτεί στην κατάλληλη απεικόνιση. Η συνήθης εξέταση περιλαμβάνει ακτινογραφία, υπέρηχο, ενδοφλέβιο ουρογραφία ή κάποιες φορές αξονική τομογραφία. Επίσης πρέπει να γίνεται χημική ανάλυση του λίθου καθώς και ανάλυση αίματος και ούρων.

Πέτρες στα νεφρά – Η αποβολή του λίθου εξαρτάται από το μέγεθος, θέση και σχήμα του και αναμένεται αυτόματη αποβολή στο 80% των λίθων μικρότερων από 4 χιλιοστά. Για λίθους >7 χιλιοστά η πιθανότητα αυτόματης αποβολής είναι χαμηλή.

Πέτρες στα νεφρά: Συμπτώματα

Μια πέτρα στα νεφρά δεν μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα μέχρι να αρχίσει να κινείται μέσα στο νεφρό, ή να περάσει στον ουρητήρα (ο σωλήνας που συνδέει το νεφρό με την ουροδόχο κύστη). Αν γίνει κάτι από αυτά, θα έχετε τα ακόλουθα συμπτώματα:

Οξύς πόνος στο πλάι και πίσω, κάτω από τα πλευρά

Πόνος που «απλώνεται» προς τα κάτω στην κοιλιακή και βουβωνική χώρα

Πόνος που «έρχεται κατά κύματα» και κυμαίνεται σε ένταση

Πόνος κατά την ούρηση

Ροζ, κόκκινο ή καφέ χρώμα στα ούρα

Θολά, ή ιδιαίτερα δυσώδη ούρα

Ναυτία και έμετος

Επίμονη ανάγκη για ούρηση

Ούρηση πιο συχνά από το συνηθισμένο

Πυρετός και ρίγη (εάν υπάρχει μόλυνση)

Μικρές ποσότητες ούρων

Ο πόνος που προκαλείται από τις πέτρες στα νεφρά μπορεί να αλλάξει. Για παράδειγμα, η μετατόπιση μια πέτρας σε διαφορετική θέση φέρνει αύξηση στην ένταση του πόνου.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Ζητήστε, όμως, αμέσως ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσετε:

Πόνο τόσο σοβαρό, που δεν μπορείτε να καθίσετε, ή να βρείτε μια άνετη θέση

Πόνο που συνοδεύεται από ναυτία και έμετο

Πόνο που συνοδεύεται από πυρετό και ρίγη

Αίμα στα ούρα σας

Δυσκολία στην ούρηση

Πέτρες στα νεφρά: Τι να κάνετε για να φύγουν ανώδυνα

Η θεραπεία για τις πέτρες στα νεφρά ποικίλλει, ανάλογα με το μέγεθος της πέτρας και την θέση της.

Μικρές πέτρες με ελάχιστα συμπτώματα

Οι περισσότερες πέτρες στα νεφρά, δεν απαιτούν επεμβατική θεραπεία. Μπορεί να είστε σε θέση να αποβάλλετε μια μικρή πέτρα με τους ακόλουθους τρόπους:

Πίνετε νερό. Πίνετε 2 έως 3 λίτρα καθημερινά για να βοηθήσετε να καθαρίσει το ουροποιητικό σας σύστημα. Πίνετε αρκετό νερό ώστε να παράγετε διαυγή ούρα.

Αναλγητικά. Το να αποβάλλετε μια πέτρα, έστω και πολύ μικρή, θα σας προκαλέσει αρκετή δυσφορία. Για την ανακούφιση από τον πόνο, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει παυσίπονα, όπως η ιβουπροφαίνη, ακεταμινοφαίνη, ή ναπροξένη.

Ιατρική θεραπεία. Ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει ένα φάρμακο για να σας βοηθήσει να αποβάλλετε μια πέτρα στα νεφρά σας. Αυτό το είδος της φαρμακευτικής αγωγής, με φάρμακα που είναι γνωστά ως άλφα-αποκλειστές, χαλαρώνει τους μυς στον ουρητήρα σας, βοηθώντας σας να αποβάλλετε την πέτρα πιο γρήγορα και με λιγότερο πόνο.

Οι πέτρες στα νεφρά, που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με συντηρητικά μέτρα, -είτε επειδή είναι πολύ μεγάλες, είτε επειδή προκαλούν αιμορραγία, νεφρική βλάβη, ή λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος- χρειάζονται μια μικροεπέμβαση στο νοσοκομείο.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια