«Bόμβα» Αμερικανού αξιωματούχου: «Ο Ερντογάν περιμένει νέο πραξικόπημα!» – «Αγόρασε τους S-400 για να αντιμετωπίσει τα τουρκικά F-16»


Φοβάται ακόμα τις ΤΕΔ ο Ρ. Τ. Ερντογάν. Όλα όσα έρχονται στη δημοσιότητα, αποκαλύπτουν το μέγεθος του τρόμου που έχει κυριεύσει τον Τούρκο Πρόεδρο.

Η ένταση στις σχέσεις Άγκυρας-Ουάσιγκτον αυξήθηκε με την αγορά από την Τουρκία των ρωσικών συστημάτων S-400. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν πει επανειλημμένως στους συμμάχους του ΝΑΤΟ ότι οι S-400 συνιστούν απειλή για τα στρατιωτικά συστήματα των ΗΠΑ, ανάμεσά τους και τα F-35.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες η κίνηση της Άγκυρας για την αγορά των S-400 χαρακτηρίζεται ομόφωνο ως μνημειώδες σφάλμα με τον δυτικό προσανατολισμό της Τουρκίας να κρέμεται από μία κλωστή.

“Ο Ερντογάν αγόρασε τους S-400 για να αντιμετωπίσει τα τουρκικά F-16,γιατί φοβάται νέο πραξικόπημα” , είπε ο Eric Edelman, στην ημερίδα με τίτλο «Εντάσεις με την Τουρκία», που οργανώθηκε από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Στην ίδια συζήτηση αποκαλύφθηκε ότι οι ΗΠΑ προωθούν “λύση” τύπου S-300 που από την Κύπρο βρέθηκαν “αποθηκευμένοι στην Κρήτη”

Ο Eric Edelman, πρώην πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τουρκία, είπε στην παρέμβασή του ότι η απόφαση αγοράς των S-400s “μπορεί να οφείλεται στην ικανότητά τους να στοχεύουν τα αμερικανικά F-16 που αποτελούν σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της αεροπορίας της Τουρκίας”!

“Ο φόβος επανάληψης προσπάθειας πραξικοπήματος αποτέλεσε μείζονα παράγοντα για την απόφαση του Ερντογάν να αγοράσει τους S-400, παρόλο που φαίνεται να ελέγχει την ιεραρχία του στρατού στα υψηλά κλιμάκια της”, δήλωσε ο Edelman ο οποίος υποστήριξε ότι δεν “γνωρίζουμε τι επικρατεί στους χαμηλότερους βαθμούς” και υπενθύμισε ότι “ένα επιτυχημένο πραξικόπημα έγινε το 1960 εναντίον του Πρωθυπουργού Αντνάν Μεντερές από κατώτερους αξιωματικούς”.

Για όλα αυτά ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα υποστηρίζει ότι “ο Ερντογάν αγόρασε τους S-400 για να μπορεί να καταρρίπτει F-16 αν χρειαστεί”!

O Eric Edelman, αποκάλυψε ότι ο γερουσιαστής , Lindsey Graham, συνομιλεί με Τούρκους αξιωματούχους καθώς έχει επιφορτιστεί με την αναζήτηση λύσης στην κρίση των S-400. “Προσπαθεί να καταλήξει σε μια παραλλαγή της συμφωνίας που έκαναν οι ΗΠΑ και η Κύπρος στη δεκαετία του 1990, όταν η Λευκωσία αγόρασε συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-300 από τη Ρωσία. Τα συστήματα αποθηκεύτηκαν στην Κρήτη”.

“Μια παρόμοια συμφωνία θα επέτρεπε στην Άγκυρα να εκπληρώσει την υποχρέωσή της να αγοράσει τα ρωσικά συστήματα πυραύλων και ταυτόχρονα να αγοράσει Patriot από τις ΗΠΑ”, δήλωσε ο Edelman.

Παρόλα αυτά, “οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι πιθανό να συνεχιστούν σε χαμηλό επίπεδο, επειδή η Τουρκία δεν διαθέτει ουσιαστικά συμμάχους στην Ουάσινγκτον”, δήλωσε ο Γκούνι Τολ, διευθυντής του Κέντρου Τουρκικών Σπουδών του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής.
“My biggest worry is that Erdogan is becoming unpopular, economy in a tailspin but there is no way to get to new election until 2023... This puts Turkey in a "very difficult stalemate" a “formula for extralegal action”. https://ahvalnews.com/us-turkey/us-turkish-s-400-crisis-underpinned-erdogans-coup-fear-washington-panel 

See Ahval's other Tweets


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια