Οι Χούτι καίνε την Aramco - Παγιδευμένος στον Ιρανικό λαβύρινθο ο Τραμπ


Γράφει ο Γιώργος Λυκοκάπης

Μόλις πρόσφατα, η αιφνίδια αποπομπή του Τζον Μπόλτον από την αμερικανική κυβέρνηση, έμοιαζε ως ένα πρώτο βήμα της προσέγγισης του προέδρου Τραμπ προς τον μεγάλο του εχθρό. Αναφερόμαστε στο Ιράν, το οποίο είχε πολλούς να πανηγυρίσει την απομάκρυνση του αμφιλεγόμενου αξιωματούχου. Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, ως γνωστόν, ήταν υπέρμαχος της πολεμικής αντιμετώπισης της Τεχεράνης. Φανατικός υποστηρικτής του πολέμου στο Ιράκ, ήταν θιασώτης ενός "προληπτικού πλήγματος" και εναντίον του σιιτικού Ιράν.

Και όμως οι ευφάνταστες ιδέες του Τζον Μπόλτον δεν σταματούν εδώ. Οραματίζονταν πως θα σχημάτιζε την επόμενη κυβέρνηση του Ιράν, με τα "φαντάσματα" των "Μουτζαχεντίν του Λαού". Είναι μία "σκοτεινή" οργάνωση Ιρανών αντικαθεστωτικών, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει βρει καταφύγιο στην Αλβανία. Αποτελεί "κόκκινο πανί" για το ιρανικό καθεστώς, μιας και είναι υπεύθυνη για μία σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων, ήδη από την δεκαετία του '80.

Όμως, ο Αμερικανός πρόεδρος, το τελευταίο διάστημα, δήλωνε σε όλους τους τόνους πως δεν επιθυμεί πόλεμο με την Τεχεράνη. Στην πρόσφατη σύνοδο των G7 δήλωσε αρνητικός ακόμα και σε μία προοπτική αλλαγής καθεστώτος στο Ιράν. Στον αντίποδα, φάνηκε πρόθυμος για διαπραγματεύσεις με την ιρανική κυβέρνηση, ακόμα και με τον Αγιοτολάχ Χαμενεΐ, τον πραγματικά ισχυρό άνδρα του καθεστώτος. Πρέπει να σημειώσουμε πως λίγες ώρες μετά την αποπομπή Μπόλτον, έμοιαζε έτοιμος να συζητήσει μέχρι και την χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων έναντι της Τεχεράνης.

Όλα αυτά μέχρι το περασμένο Σάββατο και την επίθεση που σημειώθηκε εναντίον της Σαουδικής Αραβίας. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε με drones εις βάρος των εγκαταστάσεων πετρελαίου του ενεργειακού κολοσσού Aramco. Τη ευθύνη ανέλαβαν οι σιίτες αντάρτες Χούτι της Υεμένης, βασικοί πρωταγωνιστές του αιματηρού εμφυλίου πολέμου που μαίνεται στην χώρα. Ένας εμφύλιος που έχει εξελιχθεί σε έναν "πόλεμο δια αντιπροσώπων" ανάμεσα στο σουνιτικό βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και στο σιιτικό Ιράν, το οποίο υποστηρίζει τους Χούτι.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια