Παγκόσμια ανησυχία από την επίθεση στην Aramco: Εκτινάχθηκε η τιμή του πετρελαίου – Έτοιμος για στρατιωτική επίθεση ο Τραμπ


Η επίθεση με drones στις εγκαταστάσεις της πετρελαϊκής εταιρείας Aramco στη Σαουδική Αραβία το Σάββατο, έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία. Η τιμή του πετρελαίου αυξάνεται κατακόρυφα το πρωί της Δευτέρας κατά 10%, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Μπορεί την ευθύνη για την επίθεση να έχει αναλάβει η οργάνωση των Χούτι στην Υεμένη, η εκδοχή, ωστόσο, αυτή δεν φαίνεται να πείθει τις ΗΠΑ οι οποίες αφήνουν να διαρρεύσει ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται το Ιράν.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ με ανάρτησή του στο Twittter άφησε να εννοηθεί ότι η Ουάσινγκτον γνωρίζει ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση εμφανιζόμενος έτοιμος για αντίποινα.

«Έχουμε βάσιμους λόγους να πιστεύουμε ποιος είναι ο δράστης και είμαστε έτοιμοι και οπλισμένοι ανάλογα με την τελική επιβεβαίωση αλλά περιμένουμε να μας ενημερώσει το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας για το ποιος πιστεύουν αυτοί ότι ήταν ο δράστης της επίθεσης και με ποιους όρους πρέπει να προχωρήσουμε» έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Όπως σημειώνει ο Guardian αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ αφήνει υπόνοιες για μια πιθανή στρατιωτική απάντηση των ΗΠΑ στην επίθεση στη Σαουδική Αραβία.

Τραμπ: Έτοιμος για αντίποινα στην επίθεση με drone εναντίον της Σαουδικής Αραβίας


Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, άναψε το πράσινο φως για τη χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου της χώρας, σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τους φόβους στην αγορά και να ανακόψει το άνευ προηγουμένου ράλι των τιμών. Παράλληλα όμως έστειλε το μήνυμα πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για κάθε είδους «απάντηση» στον υπεύθυνο για την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco. Και αυτό έρχεται να εντείνει τη νευρικότητα.

«Έπειτα από τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, που ενδεχομένως να έχουν επιπτώσεις στις τιμές του πετρελαίου, ενέκρινα τη χρήση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου, αν κριθεί αναγκαίο, και σε ποσότητα που πρόκειται να καθοριστεί ώστε να παραμείνουν οι αγορές επαρκώς εφοδιασμένες» έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Ενημέρωσα όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να επισπεύσουν τις εγκρίσεις από πετρελαιαγωγούς, επί του παρόντος σε διαδικασία αδειοδοτήσεων στο Τέξας, και σε πολυάριθμες άλλες πολιτείες» συμπλήρωσε.

Σε άλλη ανάρτησή του διεμήνυσε: «Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε τον ένοχο. Είμαστε έτοιμοι και πάνοπλοι εάν η εκτίμηση επαληθευθεί, αλλά περιμένουμε να ακούσουμε από το Βασίλειο ποιοι πιστεύουν ότι ήταν η αιτία αυτής της επίθεσης και υπό ποιους όρους θα συνεχίσουμε!».

Είχε προηγηθεί ενημέρωση Αμερικανού αξιωματούχου σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν ενδείξεις πως πίσω από την επίθεση είναι το Ιράν. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, έδειξε επίσης την Τεχεράνη, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η επίθεση προήλθε όντως από την Υεμένη, παρά την ανάληψη της ευθύνης από τους Χούθι.

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια