Sponsor

ATHENS WEATHER

To «σύστημα» αποτελεσματικότερο από το σύστημα VAR


Το VAR, στην επίσημη πρεμιέρα του στη Super League 1, διαπιστώθηκε πως δεν θα αποτρέψει την καχυποψία που έχει σφιχταγκαλιάσει το ελληνικό ποδόσφαιρο, όσοι οι χρήστες του παραποιούν την πραγματικότητα και επιχειρούν αλλοίωση αποτελεσμάτων.

Με το «καλημέρα» αδικίες, πιθανές διαμορφώσεις αποτελεσμάτων, γκρίνιες. Το VAR ήρθε για να αλλάξει τη ζωή μας και όχι ν’ αλλάξει τον αδόξαστο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτό το κάναμε επιτυχώς όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δεν χρειαζόμασταν την τεχνολογία, την οποία κάποιοι έσπευσαν με το που πατήθηκε το on, να τη θέσουν, κατά κάποιον τρόπο, σε αχρηστία.

Όμως, δεν φταίνε τα μηχανήματα, αλλά οι χρήστες του. Ολοι εκείνοι οι διαιτητές που ορίστηκαν υπεύθυνοι VAR αγώνων και τα έκαναν θάλασσα. Εκείνοι που εισπράττουν 1.000 ευρώ ανά αγώνα για να προκαλούν τη φίλαθλη κοινή γνώμη. Τη φίλαθλη, όχι την οπαδική, καθώς οι εκπρόσωποι της τελευταίας πανηγυρίζουν και στο «έγκλημα». Στο «έγκλημα» σε βάρος της αντίπαλης ομάδας και ουχί σε βάρος της… Ελλάδας, όπως είχε αναφέρει πριν από 9 χρόνια, περίπου τέτοιον καιρό, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, που μόλις τότε είχε μπει στα πράγματα. Τότε που κύριος αντίπαλός του ήταν ο Παναθηναϊκός, ο οποίος, με ανύπαρκτο πέναλτι που είχε κερδίσει ο Βύντρα από τον Χαβίτο, είχε δώσει ο Δαλούκας και είχε αξιοποιήσει ο Σισέ, είχε περάσει νικηφόρα από το «Κλ. Βικελίδης».

Από εκείνη τη βραδιά και μετά οι… Δαλούκες εξαφανίστηκαν κι εμφανίστηκαν «φυντάνια» που δέχθηκαν να υπηρετούν το μεγάλο αφεντικό της ποδοσφαιρικής Ελλάδας.

Στα πρώτα τρία ματς της αγωνιστικής περιόδου 2019-2020 το… VARιετέ έκανε πρεμιέρα. Ολος ο θίασος (σκιών) επί σκηνής. Στη Λαμία, όπου δόθηκε το πρώτο πέναλτι με χρήση VAR, οι αρμόδιοι έκριναν περιττό να ενημερώσουν τον διαιτητή Σκουλά για να δει τη φάση με το χέρι του Βύντρα. Είναι όλα τα χέρια πέναλτι; Όχι, βέβαια. Όμως, για να μειωθεί η καχυποψία, καλό θα ήταν να έβλεπε τη φάση ο Βολιώτης ρέφερι. Θα μου πείτε και που είδε τη φάση με τη σκαριά του Μακέντα στον Βάντερσον τον απέβαλε; Όχι. Τον τιμώρησε με κίτρινη κάρτα.

Στο «Κλ. Βικελίδης» και στον αγώνα Αρη – ΟΦΗ, με το σκορ στο 1-1, κάλλιστα στο 90’ θα μπορούσε να δοθεί πέναλτι στο (στιγμιαίο, αλλά αρκετό για να μην έρθει ο Νιγηριανός σε επαφή με την μπάλα) του Νάστου στον Ιντέγε, όμως οι διαιτητές ενήργησαν όπως οι μπασκετικοί συνάδελφοί τους με το non call.

Όλα αυτά μπορούν να χαρακτηριστούν πταίσματα μπροστά στο διαιτητικό όργιο που έγινε στο 80ό λεπτό του αγώνα Ολυμπιακού – Αστέρα Τρίπολης με το σκορ στο 1-0. Κι αυτό έχει τη σημασία του, διότι αν το σκορ ήταν 2-0 ή 3-0, τότε ο διαιτητής Κουμπαράκης θα το έδινε χωρίς να ζητούσε βοήθεια από το VAR, αλλά κι αν δεν το έβλεπε, ο Τζοβάρας, υπεύθυνος διαιτητής VAR, θα υποδείκνυε την παράβαση. Ωστόσο, το βράδυ του Σαββάτου (24/8), δεν εποίησε ακριβώς τη νήσσαν, αλλά έκανε το μαύρο, άσπρο. Φρόντισε (;) να δείξει ριπλέι από τη φάση που δεν ήταν εμφανής η παράβαση του Ελ Αραμπί στον Μπαράλες.

Το σκάνδαλο έγινε, η πιθανότητα ισοφάρισης αποφεύχθηκε, το μήνυμα εστάλη νωρίς-νωρίς για το ποιος επιχειρεί να κάνει κουμάντο στη διαιτησία. Κι αν η παράβαση του Τζοβάρα δεν τιμωρηθεί αυστηρά, τότε θα καταλάβουμε πολλά. Πάρα πολλά για το πού πάει το πράγμα. Θα αντιληφθούμε αν το «σύστημα» επέστρεψε δυναμικά, με στόχο να θέσει εκτός λειτουργίας (και) το σύστημα VAR…

Ανδρέας Παπαλουκάς

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια