Sponsor

ATHENS WEATHER

«Μαύρα» μαντάτα από την Moody's για την ελληνική οικονομία: «Θα μείνει στην "Β" κατηγορία για αρκετά χρόνια»


O οίκος Moody’s, δεν φαίνεται διατεθειμένος να προχωρήσει σε κάποια άμεση αναβάθμιση του επιπέδου πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας το οποίο θα παραμείνει «Β» για αρκετά χρόνια ακόμα, όπως ανακοίνωσε.

Σημειώνει ότι χρειάζεται σημαντική περαιτέρω βελτίωση στην ισχυροποίηση των θεσμών και στις οικονομικές επιδόσεις για να μπορεί να προχωρήσει πιο ψηλά η Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει ότι από τις εννέα βαθμίδες αξιολόγησης στην κατηγορία «Β» οι τρεις υψηλότερες που εντάσσονται μεταξύ των επενδυτικών και θα έδιναν την δυνατότητα στην χώρα να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές, δεν θα είναι προσβάσιμες από την Ελλάδα.

«Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν χαμηλές εκτός και αν επιταχυνθούν σε σημαντικό βαθμό οι επενδύσεις. Για να έρθουν περισσότερες επενδύσεις απαιτούνται μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό κλίμα και θα προστατεύουν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, διαμορφώνοντας παράλληλα ένα φορολογικό σύστημα πιο φιλικό προς την ανάπτυξη, χωρίς να γίνονται εκπτώσεις στη δημοσιονομική πειθαρχία», προστίθεται.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης -που σημειωτέον τοποθετεί την ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 2,1% το 2019 και στο 2,5% το 2020- σημειώνει επίσης πως εάν η ελληνική κυβέρνηση κάνει αυτά που πρέπει, τότε το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί πολύ πιο δραστικά σε σύγκριση με τις τρέχουσες εκτιμήσεις.

Η Moody’ s χαρακτηρίζει θετικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη εστιάζει στην προσέλκυση επενδύσεων όπως και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει μέχρι στιγμής, τονίζοντας μάλιστα ότι η απουσία επενδύσεων αποτελούσε έως σήμερα το βασικό πρόσκομμα για την επίτευξη υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης.

«Η κυβέρνηση έχει κινηθεί γρήγορα, ανακοινώνοντας τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στα τέλη Ιουλίου καθώς και ένα σχέδιο μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις στο 24% τον επόμενο χρόνο και στο 20% το 2021. Ανακοίνωσε επίσης την πλήρη άρση των capital controls από 1ης Σεπτεμβρίου και την προσπάθεια αποπληρωμής του 1/3 των δανείων του ΔΝΤ. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για να οριστικοποιήσει την ιδιωτικοποίηση του πρώην αερολιμένα της Αθήνας, σε ένα μεγάλο έργο ανάπτυξης με σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο», σημειώνεται στην έκθεση.

Παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση

Η αξιολόγηση θα μπορούσε να αναβαθμιστεί, αν η νέα κυβέρνηση συνέχιζε να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις που δόθηκαν στην ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων που ενίσχυσαν τα θεσμικά όργανα και οδήγησαν σε βελτιωμένο επιχειρηματικό κλίμα και ισχυρότερες επενδύσεις, διατηρώντας ταυτόχρονα σταθερά τα δημοσιονομικά.

Αυτό θα οδηγούσε σε ταχύτερη μείωση του δημόσιου χρέους από ό,τι προβλέπεται σήμερα. Οι πιο γρήγορες από τις αναμενόμενες βελτιώσεις της υγείας του τραπεζικού τομέα θα μπορούσαν επίσης να τροφοδοτήσουν μία θετική αξιολόγηση.

Παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υποβάθμιση

Αντίθετα, θα μπορούσε να αναπτυχθεί καθοδική πίεση στην αξιολόγηση, εάν η ελληνική κυβέρνηση αποφάσιζε να παρεκκλίνει από τις δεσμεύσεις της και κινούνταν αντίστροφα όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που είχαν προηγουμένως συμφωνηθεί και νομοθετηθεί, ή εάν επανεμφανίζονταν οι εντάσεις με τους επίσημους πιστωτές, για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τη συνεχή στήριξη της ευρωζώνης προς τη χώρα.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια