«Πούλησαν» τους Κούρδους οι ΗΠΑ - Παραδίδουν όπλα & διαλύουν οχυρώσεις - Έρχεται «θύελλα» κατά Τουρκίας σε Ιντλίμπ

Παραβίασε την συμφωνία της Αστάνα η Άγκυρα - Σε εφαρμογή συμφωνία Τουρκίας- ΗΠΑ


Γράφει ο Βασίλης Καπούλας

Έσπευσαν να καλύψουν το κενό της διένεξης της Τουρκίας με Συρία/Ρωσία "πουλώντας" τους Κούρδους οι Αμερικανοί καθώς μέσα σε 24 ώρες μετά την επικοινωνία των Υπουργών Άμυνας των δύο χωρών και εν μέσω κρίσης στην Ιντλίμπ, ανάγκασαν τις κουρδικές δυνάμεις SDF να αρχίσουν την παράδοση όπλων και την καταστροφή οχυρωματικών έργων, φυλακίων κτλ.

Οχι μόνο αυτό, αλλά οι SDF έβγαλαν ανακοίνωση λέγοντας πως "αυτό δείχνει την δέσμευση τους στην υποστήριξη εφαρμογής του μηχανισμού ασφαλείας που συμφωνήθηκε"!

Η κίνηση αυτή αναμένεται να προκαλέσει νέα "θύελλα" κατά της Τουρκίας και των τουρκικών δυνάμεων στην Ιντλίμπ καθώς η Αγκυρα βάση της συμφωνίας της Αστάνα δεν είχε καμία νομιμοποίηση για συμφωνία με ξένη δύναμη δηλαδή τις ΗΠΑ με θύμα την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Από την τουρκο-αμερικανική συμφωνία η Αγκυρα αποκτά 10 παρατηρητήρια στην βόρεια Συρία χωρίς έγκριση από Μόσχα ή Δαμασκό.

H δυσαρέσκεια των Κούρδων είναι μεγάλη καθώς κανείς δεν γνωρίζει που θα καταλήξει όλο αυτό. Οι υπόγειες διεργασίες με τον Μ.Άσαντ έχουν ήδη ξεκινήσει.

Καταστρέφοντας οχυρώσεις και φυλάκια, μεταφέροντας ή παραδίδοντας οπλισμό ανοίγουν τον δρόμο για τουρκική εισβολή

Ηδη σήμερα η Αγκυρα ενημέρωσε πως ξεκίνησε η τρίτη φάση της επιχείρησης "Claw-3" στο βόρειο Ιράκ στις περιοχές Sinat-Haftanin κατά των Κούρδων με συμμετοχή πυροβολικού, UAV, μαχητικών, ελικοπτέρων και ειδικών δυνάμεων.

Ο Ibrahim Biro, ηγέτης του KRG (Κουρδικού Εθνικού Συμβουλίου) είχε συνάντηση με αξιωματούχους του State Department στην Ουάσινγκτον για την "Ζώνη Ασφαλείας".

Σύμφωνα με τον Biro:

"H στρατιωτική ζώνη και ζώνη ασφαλείας που συμφωνήθηκε θα έχει βάθος 5 με 14 χλμ το οποίο θα ποικίλει από την περιοχή και θα διαφέρει.

Η ζώνη ασφαλείας θα εφαρμοστεί σε 3 φάσεις, η πρώτη μεταξύ Girê Spî (Tell Abyad) και Serê Kaniyê, η δεύτερη και τρίτη φάση προς τα ανατολικά του Serê Kaniyê και δυτικά του Tel Abyad προς Κομπάνι.

Καμία ξένη δύναμη δεν θα εισέλθει στην περιοχή.

"Θα υπάρχουν μόνο περιπολίες αλλά θα υπάρξουν "ειδικές δυνθήκες" για την περιοχή Qamişlo  εξαιτίας των θεσμών των συριακών δυνάμεων.

Οι PYD έχουν δεχτεί τις συνθήκες αυτές καιοι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι οι περιοχές στις οποίες υπάρχουν δυνάμεις του Ασαντ, θα παραμείνουν. Ετσι η περιοχή Qamişlo εξαιρείται από αυτές τις περιπολίες.

Υπάρχει υποστήριξη και αποδοχή από την Γαλλία που θέλει μια νέα διοίκηση και μια συμφωνία μεταξύ των Κούρδων PYD-ENKS για την υπόλοιπη περιοχή.

Καλούμε Ρωσία και ΗΠΑ να δημιουργήσουν ένα νέο Σύνταγμα για την Συρία που θα εγγυηθεί τα δικαιώματα όλων και ειδικά του κουρδικού λαού" αναφέρει.

Tην Τετάρτη Τούρκοι και Αμερικάνοι αξιωματούχοι συμφώνησαν να ξεκινήσει η πρώτη φάση του σχεδίου δημιουργίας «ζώνης ασφαλείας» στη Βόρεια Συρία, με την έναρξη των κοινών αποστολών.

Τα υπουργεία Άμυνας της Τουρκίας και των ΗΠΑ συμφώνησαν επίσης στρατιωτικές επιτροπές από τις δύο χώρες να συναντηθούν σύντομα στην Άγκυρα, για να συζητήσουν τις επόμενες φάσεις του σχεδίου.

Τί αποκάλυψε η Haberturk

H ζώνη ασφαλείας θα περιλαμβένει τρεις διαφορετικούς τομείς (χάρτης παρακάτω). Στην πρώτη σε βάθος 5 χιλιομέτρων οι τουρκικές δυνάμεις και τα στρατεύματα των ΗΠΑ θα διενεργούν κοινές περιπολίες. Τα τουρκικά στρατεύματα δεν θα μπορούσαν να εισέλθουν σε πόλεις υπό κουρδικό έλεγχο, αλλά θα μπορούσαν να απαιτήσουν την απομάκρυνση κάποιων ανθρώπων από αυτές τις πόλεις που πιστεύουν ότι έχουν σχέση με το ΡΚΚ.

Στη δεύτερη ζώνη  9 χιλιομέτρων, τα στρατεύματα των Η.Π.Α. θα είναι υπεύθυνα, ενώ το YPG θα επιτρέπεται να παραμείνει αν αποσύρει τα βαριά όπλα του. Οι αρχές των ΗΠΑ κάνουν λόγογια  μια ζώνη πλάτους 4 χιλιομέτρων, όπου οι δυνάμεις των ΗΠΑ θα έχουν τον πλήρη έλεγχο.

Η τουρκική πλευρά ζητά ζώνη ασφαλείας 32 χιλιομέτρων και οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ πρότειναν να εξασφαλίσουν ασφάλεια σε αυτήν την ζώνη των 32 χιλιομέτρων μέσω μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV). Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε την  ότι τα τουρκικά UAVs είχαν ήδη αρχίσει να πετούν στη βορειοανατολική Συρία.

Ο Εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζόναθαν Χόφμαν εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ και ο Τούρκος ομόλογός του Χουλουσί Ακάρ πραγματοποίησαν τηλεφωνική επικοινωνία στις 21 Αυγούστου 2019, όπου συζήτησαν για την ασφάλεια στη βορειοανατολική Συρία. Ο υπουργός Έσπερ και ο υπουργός Ακάρ επαίνεσαν το έργο που επιτέλεσαν μέχρι στιγμής οι αντιπροσωπείες του στρατού των δύο χωρών και χαιρέτισαν την εφαρμογή ενός μηχανισμού ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία.

Οι ΗΠΑ και η Τουρκία θα εκτελέσουν το σχέδιο σε καθορισμένες φάσεις και με συντονισμένο και συνδυασμένο τρόπο ανά πάσα στιγμή. Ενώ υπάρχουν ακόμα τεχνικές λεπτομέρειες, ο υπουργός Έσπερ και ο υπουργός Ακάρ επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να αναλάβουν άμεσα και συντονισμένα βήματα για την εφαρμογή του πλαισίου, όπως αποδεικνύεται από την ίδρυση του Κοινού Κέντρου Συντονισμού στην Τουρκία.

Ο κ. Έσπερ και ο κ. Ακάρ, επιβεβαίωσαν ότι αυτός ο μηχανισμός είναι ένας βιώσιμος τρόπος για να εξασφαλιστούν και να σταθεροποιηθούν τα σύνορα με βιώσιμο τρόπο, να διασφαλιστεί η συνέχεια της καμπάνιας και οι προσπάθειες του Παγκόσμιου Συνασπισμού για να ηττηθούν οι τζιχαντιστές του ISIS και να περιοριστούν τυχόν ασυντόνιστες στρατιωτικές επιχειρήσεις που θα υπονόμευαν αυτό το κοινό συμφέρον.

Ανακοίνωση τουρκικού υπουργείου Άμυνας:

Η δημιουργία ασφαλούς ζώνης στη βόρεια Συρία έχει στόχο την απαλλαγή από τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) και τους “τρομοκράτες” του PKK στην περιοχή. Επίσης η Τουρκία ελπίζει να εγκαταστήσει ένα μέρος των εκτοπισμένων Συρίων που ζουν σήμερα σε τουρκικές πόλεις.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια