Νέα έρευνα δίνει ελπίδες για ύπαρξη ζωής στον Άρη


Σήμερα, ο Άρης είναι ένας ξηρός, παγωμένος πλανήτης με σχεδόν καθόλου ατμόσφαιρα αλλά μπορεί και να μην ήταν πάντα έτσι σύμφωνα με επιστήμονες.

Είναι γνωστό πως ο πλανήτης Άρης φαίνεται να είχε νερό στο μακρινό παρελθόν το οποίο είναι πιθανό να βρίσκεται «παγιδευμένο» στα βάθη του.

Το ερώτημα που γεννάται στους επιστήμονες είναι εάν ήταν πάντα παγωμένος ο πλανήτης.

Οι επιστήμονες εικάζουν τώρα, με βάση νέα έρευνα, ότι το κλίμα στον Άρη μπορεί να ήταν κάποτε τόσο ζεστό που θα μπορούσαν να υπάρχουν βροχές αλλά και ποτάμια, μια θεωρία που αυξάνει την πιθανότητα να υπήρχε κάποτε ζωή στον Κόκκινο Πλανήτη.

«Γνωρίζουμε ότι υπήρχαν περίοδοι κατά τις οποίες η επιφάνεια του Άρη ήταν παγωμένη. Γνωρίζουμε ότι υπήρχαν περίοδοι κατά τις οποίες το νερό έρεε. Αλλά δεν γνωρίζουμε ακριβώς πότε ήταν αυτές οι περίοδοι και πόσο καιρό κράτησαν», αναφέρει η Μπριόνι Χόργκαν, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Purdue της Ιντιάνα.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τη Χόργκαν, μελέτησε δεδομένα από το Mars Curiosity Rover και το φασματόμετρο NASA CRISM, το οποίο παρακολουθεί τα μεταλλικά στοιχεία στην επιφάνεια του που υποδεικνύουν ότι υπήρχε νερό.

Στη συνέχεια συνέκριναν τα δεδομένα αυτά με πληροφορίες από διάφορα μέρη της Γης για να διαπιστώσουν εάν υπήρχαν ομοιότητες μεταξύ του αρχαίου Άρη και της αρχαίας Γης.

Σύμφωνα με τη Χόργκαν, τα ευρήματα δείχνουν μια «γενική αργή τάση» από το θερμό προς το κρύο κλίμα στον Άρη πριν από 3 έως 4 δισεκατομμύρια χρόνια, περίπου την ίδια εποχή που εμφανίστηκε στη Γη η ζωή.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια