Είμαστε φιλόξενος λαός, αλλά υπάρχουν και όρια!


Του Θοδωρή Γιάνναρου 

Θα  ξεκινήσω τις σκέψεις μου με μία απλή διαπίστωση! Όποιος ρίξει μια ματιά στα ορθάνοικτο σε όλους προφίλ μου, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, θα αντιληφθεί πως, μεταξύ των φίλων μου, υπάρχουν αρκετοί Έλληνες Μουσουλμάνοι, όπως και ελληνοποιημένοι εδώ και πολλά χρόνια πολίτες άλλων χωρών  -αλλόθρησκοι, που όμως νοιώθουν Έλληνες και έχουν αφομοιωθεί από την εδώ συντεταγμένη ελληνική κοινωνία- κάποιοι δε εξ’ αυτών, έχουν πλήρως ενσωματωθεί και είναι πλέον βαπτισμένοι Χριστιανοί!

Εν πάση περιπτώσει, οι άνθρωποι αυτοί είναι πλέον Έλληνες, το ίδιο και τα παιδιά τους, που  έχουν δεχθεί την Ελληνική Παιδεία, γεγονός που δεν δέχεται ουδεμίας αμφισβήτησης!

Ἀπὸ τὸν "Πανηγυρικό” τοῦ Ἰσοκράτους, διαβάζουμε.
"Τοσοῦτον δ’ ἀπολέλοιπεν ἡ πόλις ἡμῶν περί τό φρονεῖν καὶ λέγειν τοὺς ἄλλους ἀνθρώπους, ὥσθ’ οἱταύτης μαθηταὶ τῶν ἄλλων διδάσκαλοι γεγόνασιν, καὶ τὸ τῶν Ἑλλήνων ὄνομα πεποίηκεν μηκέτι τοῦ γένους, ἀλλὰ τῆς διανοίας δοκεῖν εἶναι, καὶ μᾶλλον Ἕλληνας καλεῖσθαι τοὺς τῆς παιδεύσεως τῆς ἡμετέρας ἤτοὺς τῆς κοινῆς φύσεως μετέχοντας”... που σημαίνει:

"Τόσο πολύ ξεπέρασε η πόλη μας, τους υπόλοιπους ανθρώπους στη σκέψη και στον λόγο, ώστε οι μαθητές της έγιναν δάσκαλοι των άλλων, και το όνομα των Ελλήνων το έχει κάνει να θεωρείται δηλωτικό όχι πλέον της φυλής αλλά της διανοίας, με αποτέλεσμα να αποκαλούνται Έλληνες περισσότερο αυτοί που μετέχουν στη δική μας παιδεία παρά αυτοί που μετέχουν στην κοινή καταγωγή”.

Ο Ισοκράτης λοιπόν, επί της ουσίας αναφέρεται στην τεράστια αξία και σημασία του λόγου, που είναι αυτός που ξεχωρίζει τους ανθρώπους από τα ζώα, τους σοφούς από τους αμαθείς και τους ελεύθερα αναθρεμμένους από τους υπόλοιπους. Συνεπώς είναι σαφέστατο ότι αναφέρεται ρητά σε όλους τους ανθρώπους, και ότι αναπτύσσει ένα σημαντικό επιχείρημα... ότι δηλαδή. επειδή ο λόγος είναι τόσο σημαντικός, ακριβώς επειδή αυτός είναι που ξεχωρίζει τους σοφούς από τους αμαθείς, γι’ αυτό ακριβώς οι Αθηναίοι έχουν δίκιο, όταν κρίνουν το ποιος είναι Έλληνας και ποιός όχι, βάσει κυρίως της Παιδείας, του Λόγου, και σίγουρα όχι μόνο λόγω της Καταγωγής του!

Παρ’ όλ’ αυτά, κάποιοι... χρυσαυγίζοντες θεωρούν, πως ο Ισοκράτης απευθυνόταν τότε... μόνο σε Έλληνες!...  Εκ της διατύπωσης και μόνο όμως, διαψεύδονται, μιάς και όλοι τότε στις Πόλεις-Κράτη, ήταν Έλληνες!

Ποτέ οι Έλληνες δεν ήταν ρατσιστές, με την έννοια του σημερινού όρου "ρατσιστής”. Βαθιά μέσα στο DNA των Ελλήνων, εδώ και χιλιετίες, υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει, η τάση και η επιθυμία, να μεταλαμπαδεύσουν την Ελληνική φιλοσοφία, την Ελληνική Παιδεία, τον Ελληνικό Πολιτισμό και τον τρόπο ζωής τους στους ξένους και για τον λόγο αυτόν, οι Έλληνες φημίζονταν ανά τους αιώνες, για την, δια του πολιτισμού κατάκτησης άλλων λαών, όπως π.χ. των Ρωμαίων και άλλων, από την Ευρώπη, μέχρι και τα βάθη της Ανατολίας!

Όμως υπάρχουν και όρια φίλες και φίλοι, ειδικά σε εποχές όπως αυτές που βιώνουμε σήμερα, όπου ο Ελληνισμός βάλλεται λυσσαλέα!

Στην Ελλάδα έρχονται και γίνονται μέλη της ελληνικής κοινωνίας, εκείνοι που είτε καλούνται, είτε φθάνουν για διάφορους λόγους και με διάφορους τρόπους  στη χώρα μας... και για λόγους που έχουν προκαθοριστεί, γίνονται υπό προϋποθέσεις, δεκτοί και αφομοιώνονται... 

Ποτέ δεν θα γίνουν αποδεκτοί, ούτε η Ελλάδα θα γίνει ποτέ πατρίδα τους, εκείνοι που για δικούς τους λόγους, ή καθοδηγούμενοι από εχθρικά προς την Ελλάδα κέντρα στο εξωτερικό, εισβάλουν για να επιβληθούν στους κατοίκους αυτής της χώρας, επιβάλλοντας τον δικό τους τρόπο ζωής, τη δική τους θρησκεία, τα ήθη ή και τα έθιμα τους, τα οποία όμως, η δική μας κοινωνία αρνείται να δεχθεί ή να υπομένει, αλλά ούτε ποτέ θα δεχθεί να περιφρονούνται αυτά όλα που καθορίζουν τον ελληνισμό και την επίσημη θρησκεία των Ελλήνων, που κατάφεραν και επέζησαν δια πυρός και σιδήρου, στο πέρασμα των αιώνων!

Η Φιλοξενία σε καμία περίπτωση δεν θα επιτραπεί να γίνει "Κερκόπορτα” για τον "αφελληνισμό” της χώρας...  και καλό και συνετό θα ήταν, οι διάφοροι ιδεοληπτικοί ανθέλληνες εντός και εκτός Ελλάδος, να το αντιληφθούν με τον έναν ή τον "άλλο” τρόπο, διότι σε άλλη περίπτωση, η Ελλάδα θα βρει τρόπους, να το καταστήσει απόλυτα σαφές και κατανοητό και...  να το επιβάλει!

* Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής, Μέλος Τομέα Υγείας της Νέας Δημοκρατίας

** Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια