Sponsor

ATHENS WEATHER

Πως το «Βορειομακεδονικός» γίνεται «Μακεδόνας και Μακεδονικός» - Ώρα να κινηθεί η Αθήνα


Το αρνητικό προηγούμενο που επιχειρεί να εμπεδώσει η βορειομακεδονική πλευρά ώστε να κατοχυρωθεί παντού ο όρος «Μακεδόνας» και «Μακεδονικός» κυρίως σε ότι αφορά την εθνική ταυτότητα, αναδείχθηκε πρόσφατα με αφορμή αναφορές στην γειτονική χώρα από τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ και από τον ίδιο τον κ. Ζόραν Ζάεφ στην διάρκεια της δημόσιας απολογίας του για εκείνη την τηλεφωνική φάρσα της οποίας έπεσε θύμα.

Η Αθήνα και η νέα ηγεσία του ΥΠΕΞ πρέπει, με εργαλεία που διαθέτει σε διμερές επίπεδο και σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, να απαιτεί και να κατοχυρώνει την χρήση του όρου Βορειομακεδονικός που αποτυπώνει και το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και να ελέγξει άμεσα την πορεία υλοποίησης της Συμφωνίας σε ότι αφορά, σε θέματα αλλαγής των εγγράφων, αλλαγής των βιβλίων, υλοποίηση των δεσμεύσεων για τα αγάλματα κλπ, προκειμένου να αποτραπεί η παγίωση της παραποίησης των διατάξεων της Συμφωνίας και να επιβληθεί ντε φάκτο η ευρύτατη χρήση του «Μακεδονία-Μακεδονικός» όπως επιδιώκει η άλλη πλευρά.

Ο κ. Ζάεφ μετά την αποκάλυψη της φάρσας από τους Ρώσους φαρσέρ που τον εξέθεσαν διεθνώς, είχε δώσει συνέντευξη τύπου για να δικαιολογήσει την γκάφα του. Και μεταξύ των άλλων που είπε είναι ότι τουλάχιστον στην διάρκεια των συνομιλιών του με τους φαρσέρ αν και αναφέρθηκε στην Συμφωνία των Πρεσπών και στην Συμφωνία με την Βουλγαρία, πουθενά δεν έθιξε την «Μακεδονική Ταυτότητα».

«Συγκεκριμένα σημεία των τηλεφωνικών συνομιλιών, επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη μου στις Συμφωνίες με την Ελλάδα και την Βουλγαρία και ο καθένας μπορεί να ακούσει την θέση μου για την Εγγυημένη Μακεδονική Ταυτότητα, την Μακεδονική Γλώσσα, και τον όρο Μακεδόνες, καθώς η Ταυτότητα μας είναι εγγυημένη από την Συμφωνία με την Ελλάδα που επίλυσε την διαφορά τριών δεκαετιών για το όνομα».

Και ενώ ο κ. Ζάεφ καυχάται για την διασφάλιση της «Μακεδονικής Ταυτότητας» που πέτυχε μεσω της Συμφωνίας των Πρεσπών, στράφηκε εναντίον του κ. Μπορίσοφ ο οποίος φυσικά δεν αναγνωρίζει «Μακεδονική ταυτότητα» και είχε αναφερθεί πριν μερικές εβδομάδες σε «Βορειομακεδονες».

Βεβαίως στην επίσκεψη που πραγματοποίησε ο κ. Μπορισοφ στα Σκόπια για την δεύτερη επέτειο της Συμφωνίας φιλίας μεταξύ των δυο χωρών, όπου υπήρξε κοινός εορτασμός προσωπικοτήτων που συνδέονται με τον «μακεδονικό αλυτρωτισμό», ο βουλγαρος πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη για την χρήση του όρου «Βορειομακεδόνας» συμβάλλοντας έτσι στην προσπάθεια της σκοπιανής πλευράς να περάσει σταδιακά σε δεύτερη μοίρα το «Βορειομακεδονικός-Βορειομακεδόνας» και να μείνει ως χαρακτηριστικό της Ταυτότητας το «Μακεδονικός», σε μια διαδικασία που θα εκφυλίσει τελικά την λύση σε μορφή διπλής ονομασίας.

Ο κ. Μπορίσοφ ειχε συναντηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων στο Πόζναν της Πολωνίας με τον Σ. Πενταρόφσκι, τον οποίο μιλώντας στα βουλγαρικά ΜΜΕ ειχε αναφέρει ως «Βορειομακεδόνα πρόεδρο».

Ο κ. Ζάεφ είχε σπεύσει την επόμενη ημέρα να δηλώσει ότι ο κ. Μπορίσοφ έκανε λάθος, γιατί η δήλωση του περί «Βορειομακεδόνα προέδρου», είναι αντίθετη με τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία εγγυάται την «Μακεδονική Ταυτότητα»!

Με βάση και το εγχειρίδιο το οποίο έχει εκδώσει το Υπουργείο εξωτερικών της γειτονικής χώρας και έχει αποκαλύψει το Liberal επιχειρείται να …απαγορευθεί η χρήση του «Βορειομακεδόνας» προκειμένου φυσικά να επικρατήσει παντού η χρήση του «Μακεδόνας» και δυστυχώς γίνεται επίκληση και της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στην πραγματικότητα πάντως η Συμφωνία των Πρεσπών καθόλου δεν απαγορεύει την χρήση του Βορειομακεδόνα, που ανταποκρίνεται πλήρως στον πολίτη της Βόρειας Μακεδονίας και σε αυτό θα πρέπει να επιμείνει και η Ελληνική πλευρά προκειμένου να ξεπερασθούν και να κλείσουν οι «τρύπες» που άφησε ανοικτές η Συμφωνία των Πρεσπών και ειδικά το άρθρο 7 που αποτελεί το «ευαγγέλιο του Μακεδονισμού» που ξεπλένει και επιχειρεί να νομιμοποιήσει με ελληνική μάλιστα υπογραφή τον «Μακεδονικό Αλυτρωτισμό», που δεν έχει φυσικά σχέση με την αρχαία ελληνική ιστορία αλλά με την νεότερη και την μετά την Οθωμανική αυτοκρατορία, προσπάθεια επανένωσης των μακεδονικών εδαφών υπό ένα ενιαίο κράτος…

Βεβαίως η νέα ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθεια της να μετριάσει τις αρνητικές συνέπειες από τις προβληματικές ρυθμίσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών θα έχει να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό εμπόδιο καθώς το περίφημο άρθρο 7 της Συμφωνίας των Πρεσπών αναγνωρίζει την χρήση του όρου «Μακεδονία» και «Μακεδονικός»:

«Αναφορικά με το Δεύτερο μέρος, με αυτούς τους όρους νοούνται η επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους, με την δική τους ιστορία, τον πολιτισμό και την κληρονομιά, διακριτώς διαφορετικά από αυτά που αναφέρονται στο αρθρο7(2)” (σ.σ. και αφορά την Ελλάδα).

Ν.Μ.

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια