Νεκροί πλανήτες στέλνουν μυστήρια σήματα ζόμπι στη Γη


Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Έχουν περάσει 400 χρόνια από τότε που το Galileo Galilei κατείχε για πρώτη φορά, σύμφωνα με την επίσημη ιστορία, ένα τηλεσκόπιο για να εξετάσει τι ήταν πέρα ​​από τους ουρανούς.

Από τότε, οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει μερικά από τα βαθύτερα μυστήρια του Κόσμου. Έχουν δει τους κομήτες να συγκρούονται με τους πλανήτες, έχουν βρει ωκεανούς μέσα σε φεγγάρια και μπορεί να έχουν δει την αλλαγή του χωροχρόνου όταν συγκρούονται μαύρες τρύπες.

Αλλά το διάστημα εξακολουθεί να είναι ένα πεδίο του άγνωστου. Νωρίτερα φέτος, επιστήμονες από τον Καναδά, ανέφεραν την ανίχνευση μυστηριωδών ραδιοσημάτων από το βαθύτερο μέρος του σύμπαντος. Και ήταν η δεύτερη φορά που εντοπίστηκαν ταχείες εκλάμψεις ραδιοκυμάτων (FRB).

Οι αστρονόμοι δεν έχουν ακόμη ανακαλύψει τι παράγει αυτά τα αινιγματικά σήματα. Κατά συνέπεια, μία από αυτές τις εξηγήσεις μας οδηγεί στη θεωρία των εξωγήινων πολιτισμών. Ο Avi Loeb, ένας αστρονόμος του Χάρβαρντ, πρότεινε ότι τα FRB θα μπορούσαν να είναι ισχυρές δέσμες ενέργειας που χρησιμοποιούνται για την προώθηση εξωγήινων διαστημικών σκαφών. Αλλά όταν προσπαθούμε ακόμα να κατανοήσουμε το λόγο για τις τόσες πολλές FRBs, δημιουργήθηκε ένα νέο μυστήριο του διαστήματος το οποίο ακούγεται ανατριχιαστικό σαν να βγαίνει κατευθείαν μέσα από ταινία θρίλερ.

Σημάδια ζόμπι εξωγήινης προέλευσης

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Μηνιαίες ανακοινώσεις της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας, οι νεκροί πλανήτες θα μπορούσαν να στέλνουν σήματα μέσω του διαστήματος τα οποία λαμβάνουμε στη Γη.

Οι επιστήμονες αναμένουν τώρα να τους ακούσουν, ελπίζοντας να βρουν τους πυρήνες των πλανητών και να μάθουν περισσότερα για το σύμπαν. Οι ερευνητές εξέτασαν τους πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από τα αστέρια που τους κατέστρεψαν. Οι υπόλοιποι πυρήνες μπορούσαν να φανούν σε όλο το σύμπαν και να  παραμείνουν για αρκετό καιρό για να ανιχνευθούν από τη Γη .

Η τεχνική που χρησιμοποιείται για την παρατήρηση του πλανήτη βασίζεται σε μια παρόμοια με αυτή που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές για να βρουν τον πρώτο επιβεβαιωμένο εξωπλανήτη. Για να το ανιχνεύσουν, οι επιστήμονες ανίχνευσαν ραδιοκύματα που ξεκίνησαν από το αστέρι τους και ελπίζουν ότι μπορούν τώρα να δουν λευκούς νάνους παρατηρώντας παρόμοιες ενεργειακές εκρήξεις.

Ένας λευκός νάνος και ο πλανητικός πυρήνας που έχει αποκολληθεί μαζί μπορεί να δημιουργήσει ένα κύκλωμα. Βοηθά να ενισχύσει το σήμα και να το εκτοξεύσει μέσω του διαστημικού χώρου, πράγμα που  σημαίνει ότι θα μπορούσε να γίνει αντιληπτό από τηλεσκόπια στη Γη .

Ανακάλυψαν, επίσης, ότι αυτοί οι πυρήνες μπορούν να επιβιώσουν μέχρι περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι τα μηνύματα μπορεί να φτάνουν πολύ πίσω στο χρόνο.

Μένουν πολλά ακόμα να μάθουμε!

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια