Έρχεται... θερμό φθινόπωρο: Κόντρα Μητσοτάκη - Τσίπρα για τον έναν χρόνο χωρίς μνημόνιο


Η συμπλήρωση ενός έτους από την ημέρα που η χώρα τυπικά βγήκε από το μνημόνιο που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση, προκαλεί πολιτική σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ.

Πριν καλά καλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας πιάσουν... δουλειά και επιστρέψουν απο τις καλοκαιρινές ολιγοήμερες διακοπές τους, η σύγκρουση των δύο με αφορμή την έξοδο της χώρας απο την επιτηρούμενη δημοσιονομική πολιτική, δείχνει οτι το φθινώπορο θα είναι πολιτικά θερμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί οτι η ανακοίνωση της Ε.Ε δικαιώνει την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης και διαψεύδει απόλυτα τις κατηγορίες της σημερινής, που μιλούσε για καταστροφική πολιτική. Μάλιστα, με γραπτή ανακοίνωση της Κουμουνδούρου τονίζεται, μεταξύ άλλων, οτι «επιβεβαιώνεται πλήρως η επισήμανσή μας ότι όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τη ΝΔ, η ΝΔ έχει αποφασίσει: τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα».

Η κυβέρνηση απάντησε αμέσως στις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μέσω πηγών του κυβερνητικού κόμματος τονίζεται πως δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητά και τα ρέστα απο τους έλληνες πολίτες: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, ας αφήσει τους πανηγυρισμούς, που προσβάλλουν τη νοημοσύνη όλων των Ελλήνων. Οι "προσπάθειες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ", γονάτισαν τη μεσαία τάξη, φόρτωσαν μέτρα λιτότητας δισεκατομμυρίων ευρώ όλους τους Έλληνες και υποθήκευσαν τη δημόσια περιουσία για έναν αιώνα στους δανειστές», αναφέρουν πηγές της ΝΔ για τους πανηγυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ανακοίνωση της Κομισιόν.

«Ακόμη και μετά την αποδοκιμασία των πολιτών στην κάλπη, ο ΣΥΡΙΖΑ δε διδάχθηκε τίποτα. Αφού επικαλείται ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του υπενθυμίζουμε ότι στην 3η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας αναφέρεται επί λέξη ότι: "Ο ρυθμός υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες και δε διασφαλίζεται η συνοχή ορισμένων μέτρων με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους… Υπάρχει κίνδυνος οι περισσότερες από τις 15 συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα μέσα του 2019 να μην ολοκληρωθούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα”. Αυτή είναι η κατάσταση που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και να προσπαθεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα. Εμείς, με σχέδιο και σοβαρότητα αποκαθιστούμε κάθε μέρα την αξιοπιστία της χώρας για να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη».

Πυρά της αντιπολίτευσης

Ωστόσο, απο την αξιωματική αντιπολίτευση επιμένουν και υποστηρίζουν οτι η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταρρίπτει το βασικό αφήγημα που είχε ως αντιπολίτευση η ΝΔ κατά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνουν απο την Κουμουνδούρου πως «στην ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται στα απτά οφέλη που προέκυψαν για την ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας ενδεικτικά τη μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 17,6% τον Απρίλιο του 2019, όταν για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2011 έπεσε κάτω από το 18%, έναντι του υψηλότερου ποσοστού της τάξεως του 27,9 % που καταγράφηκε τον Ιούλιο του 2013. Παράλληλα, διαπιστώνει τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία της χώρας, παραθέτοντας στοιχεία για την επιστροφή στις αγορές, την δημοσιονομική κατάσταση και τους ρυθμούς ανάπτυξης».

Ένα χρόνο από την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις δηλώνει ότι «η ανάπτυξη είναι σταθερή, η ανεργία μειώνεται και τα δημόσια οικονομικά έχουν βελτιωθεί», ενώ ο Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις, τη Φορολογία και τα Τελωνεία, Πιερ Μοσκοβισί, επισημαίνει ότι «η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο από τότε που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα στήριξης πριν από ένα χρόνο» και ότι «τα οικονομικά δεδομένα εμφανίζουν θετικά σημάδια». Όταν, λοιπόν, η ΝΔ αναφέρεται σε αυταπάτες θα πρέπει να κοιτάζεται στον πολιτικό της καθρέφτη. Αν και στην περίπτωσή της, η διαστρέβλωση της πραγματικότητας είναι μάλλον συνειδητή επιλογή και παγιωμένος τρόπος προσέγγισης των πολιτών» καταλήγουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κεντρικό πάντως σημείο που η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος της είναι η ευρωπαϊκή περιοδεία του πρωθυπουργού που ξεκινά αύριο Πέμπτη απο τη γαλλική πρωτεύουσα με τον Έλληνα πρωθυπουργό να συναντάται στα Ηλύσια Πεδία με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Εθνικός στόχος η μείωση πλεονασμάτων

Στην επίσημη συνάντηση Ελλάδας - Γαλλίας θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για το πρόγραμμα που ήδη εφαρμόζει η κυβέρνηση με κύριο μέτωπο τις μεταρρυθμίσεις, με στόχο φυσικά τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μετατρέψει τη διαπραγμάτευση για τη μείωση των πλεονασμάτων σε εθνικό στόχο, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμφωνήσουν στον ίδιο στόχο απο κοινού.

Ήδη το ΚΙΝΑΛ πορεύεται με βάση τη στήριξη της κυβέρνησης για τη μείωση των πλεονασμάτων. Χθες, το επανέλαβε ο εκπρόσωπος τύπου κ. Παύλος Χρηστίδης που σημείωσε τα εξης: «Πρέπει να μειωθούν τα βαρύτατα πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία συμφώνησε η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου και να δημιουργηθεί ένα δημοσιονομικό κενό, ένα όφελος το οποίο θα βοηθήσει την ανάπτυξη της πατρίδας μας. Σε αυτό εμείς θα είμαστε αρωγοί, ήδη το έχουμε κάνει βασικό ζήτημα συζήτησης στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές και είναι το αυτονόητο. Η Φώφη Γεννηματά το έθεσε πριν ενάμιση χρόνο πρώτη στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές. Είναι επίσης γνωστό ότι το έθεσε ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Βέμπερ λέγοντας ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα είναι το Νο 1 ζήτημα. Το γεγονός ότι το παραπέμπει στις καλένδες και ακολουθεί την δική της άποψη η ΝΔ, είναι κάτι το οποίο θα κριθεί. Εμείς λέμε ότι η χώρα πρέπει να αλλάξει σελίδα, να μην μπούμε σε ένα νέου τύπου επικοινωνιακό πόλεμο στον οποίο ο πολίτες θα χάνουν την ουσία. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε κανένα από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα μπορεί να πει το οτιδήποτε πάνω σε αυτό. Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης να ξέρουν ότι αυτό το ζήτημα είναι το Νο 1 στην ατζέντα του Κινήματος Αλλαγής. Θα είμαστε αρωγοί σε ό,τι είναι εποικοδομητικό και ουσιαστικό και θα είμαστε και μαχητικοί εκεί που βλέπουμε ότι υπάρχουν τρύπες από τη μεριά της κυβέρνησης, καθώς και στην πίεση προς τους δανειστές για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και της αλλαγής του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το Υπερταμείο. Κι εκεί είναι πολύ κρίσιμο να δώσουμε μια νέα επενδυτική μορφή και να προστατεύσουμε τη δημόσια περιουσία», σημείωσε με έμφαση ο συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά.

Ευάγγελος Γιακουμής 

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια