«Έγραψε» τις ΗΠΑ η Τουρκία: Απάντησε με εισβολή του Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ & μπαράζ Navtex - Kαι τώρα τι;


Με αποστολή του Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ και μπαράζ Navtex απάντησε η Τουρκία στην χτεσινή ανακοίνωση των ΗΠΑ που χαρακτήριζε για πρώτη φορά παράνομες τις τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πιο αναλυτικά, η Αγκυρα "έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της" την ανακοίνωση του State Department και απάντησε με την αποστολή του ερευνητικού BARBAROS HAYREDDİN PAŞA για σεισμογραφικές έρευνες εντός της οριοθετημένης Κυπριακής ΑΟΖ και εντός Οικοπέδων που έχουν ήδη παραχωρηθεί σε ξένες εταιρίες με ταυτόχρονη δέσμευση της περιοχής μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Η τουρκική Navtex "μπλοκάρει" τα Οικόπεδα 2,9 ,13 εκ των οποίων το 13 έχει παραμείνει «ορφανό» ενώ τα αλλα δυο ειχαν παραχωρηθεί αρχικά στην Κοινοπραξία ENI-KOGAS αλλά πλέον ενεργό ρόλο έχει αναλάβει η Γαλλική TOTAL.

Σύμφωνα με την τουρκική NAVTEX 0915/19 που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης το ερευνητικό σκάφος R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, και τα συνοδευτικά σκάφη M/V TANUX-1 και R/V APOLLO MOON θα πραγματοποιήσουν σεισμογραφικές έρευνες στο διάστημα 25 Αυγούστου-31 Δεκεμβρίου νότια της Κύπρου σε περιοχή που υπάρχει συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ και με τον Λίβανο επικαλύπτοντας και Οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ(από πρώτη άποψη φαινεται να επηρεάζονται τα Οικόπεδα 2,9 ,13) εκ των οποίων το 13 έχει παραμείνει «ορφανό» ενώ τα αλλα δυο ειχαν παραχωρηθεί αρχικά στην Κοινοπραξία ENI-KOGAS αλλά πλέον ενεργό ρόλο έχει αναλάβει η Γαλλική TOTAL.

Συγχρόνως η Τουρκία δέσμευσε και μεγάλη περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου που αφορά την περιοχή στην οποία αμφισβητεί την ελληνικη υφαλοκρηπίδα και μάλιστα η περιοχή που παράτυπα δέσμευσε φθάνει εως ακριβώς τα οριο των χωρικών υδάτων του Καστελόριζου για ασκήσεις, σήμερα 21 και αύριο 22 Αυγούστου.

Οι Κυπριακές Αρχές αντέδρασαν άμεσα και μάλιστα πριν ακόμη δημοσιοποιηθεί στο σύστημα Αναγγελιών η Τουρκική NAVTEX εξέδωσαν NavWarn(409/19) με την οποία χαρακτηρίζουν μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη την επιχείρηση των τουρκικών σκαφών εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επισημαίνεται ακόμη στην κυπριακή Αναγγελία ότι τέτοιες ενέργειες συνιστούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων ασφαλούς ναυσιπλοΐας και επίσης συνιστούν εγκληματική ενέργεια σύμφωνα με την κυπριακή νομοθεσία και καλεί τέλος την άμεση διακοπή των παράνομων δραστηριοτήτων του Barbaros.

Η Τουρκία όπως ηταν αναμενόμενο απέρριψε την Κυπριακή NavWarn δηλώνοντας ότι οι έρευνες του Barbaros διεξάγονται βάσει του «διεθνούς δικαίου» και επαναλαμβάνει τους γνωστούς ισχυρισμούς ότι η Τουρκία διακηρύσσει ότι η χρήση του «όρου Κύπρος δεν αποτελεί καμιά μορφή αναγνώρισης της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης ούτε προδικάζει τα δικαιώματα και υποχρεώσεις της Τουρκίας που εκπηγάζουν από τις Συμφωνίες Εγγύησης και Εγκαθίδρυσης του 1960.

Χτες όπως πρώτο ενημέρωσε το pronews.gr, για πρώτη φορά οι ΗΠΑ περιέγραφαν σε επίσημη ανακοίνωσή τους τη Τουρκία ως χώρα που έχει «παράνομες δραστηριότητες» σε ότι αφορά τις γεωτρήσεις που διεξάγει εντός της κυπριακής ΑΟΖ και μάλιστα... μίλησαν για «παραβίαση των χωρικών υδάτων της Κύπρου», ενώ βέβαια είναι παραβίαση της ΑΟΖ.

Μιλούν επίσης και για «προκλητική ενέργεια της Τουρκίας»!

Aς δούμε τι σημαίνουν όμως όλα αυτά και ας ξαναδιαβάσουμε την ανακοίνωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρντμεντ που ανέφερε ότι:

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις δραστηριότητες του πλωτού γεωτρύπανου Γιαβούζ το οποίο λειτουργεί εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό το προκλητικό βήμα αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή.

Παροτρύνουμε τις τουρκικές αρχές να τερματίσουν αμέσως τις παράνομες δραστηριότητες και να απομακρύνουν το Γιαβούζ από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργούν συγκρατημένα.

Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να προωθεί τη συνεργασία και να παρέχει μια βάση για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε όλη την περιοχή. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την εξεύρεση μιας ακριβοδίκαιης λύσης για διαμοιρασμό των ωφελημάτων από τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου μεταξύ των δυο κοινοτήτων».

Μέχρι τώρα το Στέιτ Ντιπάρμεντ στις ανακοινώσεις τους έκανε λόγο για «προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας» σε «περιοχή που διεκδικείται από την Κύπρο ως ΑΟΖ» (in an area claimed by the Republic of Cyprus as its Exclusive Economic Zone). Δηλαδή για τις ΗΠΑ ούτε οι μέχρι τώρα ενέργειες της Τουρκία ήταν κατ’ ανάγκη παράνομες ούτε αποδέχονταν ότι τα συγκεκριμένα σημεία ανήκουν στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αυτή τη φορά οι ΗΠΑ μιλούν για:

- Παράνομες τουρκικές ενέργειες

- Κυπριακά χωρικά ύδατα

Το δεύτερο έχει αξία μόνο αν θεωρήσουμε ότι αναφέρονται ως «κυπριακά χωρικά ύδατα» οι θαλάσσιες περιοχές της κατεχόμενης Κύπρου! Αν συμβαίνει αυτό είναι τεράστια (θετική) διαφοροποίηση! Σε διαφορετική περίπτωση είναι λάθος αφού τα τουρκικά πλοία δεν έχουν πλησιάσει τα κυπριακά χωρικά ύδατα.

Η Τουρκική NAVTEX για τις παράνομες έρευνες του Barbaros

TURNHOS N/W : 0915/19
MEDITERRANEAN SEA
SEISMIC SURVEY, BY R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, M/V TANUX-1 AND R/V APOLLO MOON BETWEEN 25 AUG -31 DEC 19 IN AREA BOUNDED BY;
34 21.58 N - 034 20.08 E
34 09.94 N - 034 19.90 E
33 52.30 N - 033 57.47 E
33 39.18 N - 033 36.95 E
33 35.47 N - 033 30.90 E


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια