Ομαλά & χωρίς προβλήματα οι εκλογές: Ερωτηματικό η αποχή – Πότε θα μάθουμε το πρώτο ασφαλές αποτέλεσμα – Πότε θα μεταδοθεί το exit poll


Ομαλά και χωρίς προβλήματα εξελίσσεται η διαδικασία των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου με περίπου 9.9 εκατομμύρια ψηφοφόρους να καλούνται έως τις 19:00 το απόγευμα να προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν και να εκλέξουν την επόμενη κυβέρνηση.

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη θα είναι το πρώτο κόμμα, εξασφαλίζοντας μάλιστα και αυτοδυναμία, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί στη δεύτερη θέση και να έχει ως κύριο στόχο να διασφαλίσει την κυριαρχία του και να εδραιωθεί ως βασικός εκφραστής του προοδευτικού, δημοκρατικού πολιτικού χώρου.

Στην τρίτη θέση φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» το Κίνημα Αλλαγής ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στο πόσα τελικά κόμματα θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή καθώς τρία (Χρυσή Αυγή, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25) φέρονται να βρίσκονται κοντά στο όριο του 3%, ενώ μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί το που θα διαμορφωθεί η αποχή, η οποία έφτασε στο 41,3% στις πρόσφατες ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

Για τη σημερινή εκλογική διαδικασία, έχουν στηθεί κάλπες σε 21.475 εκλογικά τμήματα, 293 εκ των οποίων αφορούν σε ετεροδημότες.

Όσον αφορά στα ποιοτικά στοιχεία του σώματος των ψηφοφόρων οι οποίοι ανέρχονται σε 9,9 εκατομμύρια περίπου, σε αυτές τις εκλογές είναι εγγεγραμμένοι 106.000 «17άρηδες» και 112.000 ετεροδημότες.

Ειδικότερα για τους τελευταίους, η διαδικασία για την ψήφιση στους τόπους διαμονής είναι πιο περίπλοκη σε σχέση με τις Ευρωεκλογές καθώς στις 26 Μαΐου τα ψηφοδέλτια των κομμάτων ήταν ενιαία για όλη την Ελλάδα ενώ τώρα είναι διαφορετικά στις 59 περιφέρειες.

Με το κλείσιμο της κάλπης στις 19:00 το απόγευμα, θα μεταδοθεί το exit poll, το οποίο θα είναι κοινό για όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών θα υπάρξει νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, δηλαδή στις 21:00 το βράδυ της Κυριακής, ενώ γύρω στις 23:00 περιμένουμε τις πρώτες ασφαλείς πληροφορίες για το ποιοι από τους υποψήφιους βουλευτές εκλέγονται.

Ρουπακιώτης: Κανένα πρόβλημα στην εκλογική διαδικασία – Οι κάλπες περιμένουν τους ψηφοφόρους

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα όσον αφορά την εκλογική διαδικασία υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών, Αντώνης Ρουπακιώτης, επισημαίνοντας πως οι κάλπες περιμένουν τους ψηφοφόρους.
«Μέχρι τώρα δεν αναφέρθηκε το παραμικρό πρόβλημα από όλη την ελληνική επικράτεια.
Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και όλοι οι οποίοι συμμετέχουν στη διαδικασία των εκλογών είναι στις θέσεις τους και επαναλαμβάνω κανένα πρόβλημα δεν αναφέρθηκε.
Οι κάλπες άνοιξαν, μόνο που αυτές αναμένουν τους εκλογείς, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Είναι και δικαίωμα και υποχρέωση να στηρίξουμε ένα δημοκρατικό πολίτευμα το οποίο όταν λειτουργεί με ενίσχυση των ιδίων των ψηφοφόρων παράγει και διασφαλίζει δικαιώματα. Ενώ, όταν κάμπτεται η αξιοπιστία του τα δικαιώματα αυτά αμφισβητούνται και αναιρούνται.
Το πρόσφατο παράδειγμα της μνημονιακής νύχτας μας έχει δώσει ακριβώς το χρέος να συμμετέχουμε στις εκλογές να ενισχύσουμε αυτό το δημοκρατικό πολίτευμα, που μπορεί να μην είναι το άριστο, έχει αναπηρίες, αλλά είναι το καλύτερο, άλλο δεν υπάρχει.
Έτσι, μετά τον Αύγουστο του 2018 που διανοίγονται νέες δυνατότητες αποκατάστασης δικαιωμάτων, όλες και όλοι σήμερα ψηφίζουν και αύριο ελέγχουν» ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ.Ρουπακιώτης.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια