Οι ΗΠΑ έχουν καταστρώσει ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης μίας υποτιθέμενης πυρηνικής επίθεσης από τη Ρωσία. Τα τρία βήματα για την αντιμετώπιση των εχθρικών διηπειρωτικών πυραύλων.
Τον τρόπο αντίδρασης των ΗΠΑ σε μία πιθανή πυρηνική επίθεση της Ρωσίας αποκαλύπτει ο επικεφαλής προσωπικού των εναέριων αμερικανικών δυνάμεων, Ντέιβιντ Γκόλντφεϊν.
Χρησιμοποιώντας τη Ρωσία ως παράδειγμα, λόγω του μεγάλου πυρηνικού οπλοστασίου που διαθέτει, ο Αμερικανός στρατιωτικός περιγράφει τα τρία βήματα αντίδρασης.
Βήμα «Νο.1»
«Η πρώτη κλήση θα γίνει στον Ανώτατο Συμμαχικό (σ.σ. ΝΑΤΟ) Διοικητή της Ευρώπης, ο οποίος θα μας ενημερώσει τι χρειάζεται, προκειμένου οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ να συμμετάσχουν στην προσπάθεια ανακοπής της εχθρικής δραστηριότητας» αναφέρει, μεταξύ άλλων.
Σ’ ένα τέτοιο σενάριο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Fox News, Ουάσιγκτον και ΝΑΤΟ θα ξεκινήσουν μαζικές αεροπορικές επιθέσεις, κάνοντας χρήση όλων των ειδών των μαχητικών, από F-35 και F-22 έως τα βομβαρδιστικά B-2.
Πιο συγκεκριμένα, τα αμερικανικά και συμμαχικά μαχητικά θα μπορούσαν να επιτεθούν στους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, καθώς αυτοί κατεβαίνουν στην ατμόσφαιρα της Γης.
Εναλλακτικά, τα F-35, τα οποία στο μέλλον αναμένεται να εφοδιαστούν με πυρηνικά όπλα, θα επιτεθούν σε δομές του εχθρού, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών εκτόξευσης των πυρηνικών. Ταυτόχρονα, τα F-22 θα έχουν ως πρωταρχικό καθήκον την εξουδετέρωση του αεροπορικού στόλου του εχθρού.
Τα B-2, από την πλευρά τους, θα εξουσιοδοτηθούν να καταστρέψουν την αεράμυνα του εχθρού, τις τοποθεσίες εκτόξευσης πυρηνικών ή, κατόπιν ειδικής εντολής του προέδρου, ολόκληρες πόλεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ διατηρούν προηγμένα αεροσκάφη και συστήματα αεράμυνας σε αρκετές τοποθεσίες, όπως η Ρουμανία και η Πολωνία.
Το ΝΑΤΟ, επίσης, θα βασιστεί στα συστήματα αεράμυνας «Aegis», τα οποία βρίσκονται στην Ευρώπη. Άλλωστε, οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένως ισχυριστεί ότι αυτά τοποθετήθηκαν για να αντιμετωπίσουν την ιρανική πυρηνική απειλή.
Ο Γκόλντφειν δεν παραλείπει να υπογραμμίζει, επιπλέον, ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ θα βασιστούν και σε πλοία, τα οποία – τα επόμενα χρόνια - θα διαθέτουν «λέιζερ, ηλεκτρομαγνητικά όπλα και υπερβλήματα».
Βήμα Νο2
Το δεύτερο βήμα συνίσταται στη σύγκληση της Διοίκησης Αεροδιαστημικής Άμυνας Βόρειας Αμερικής (NORAD), η οποία έχει την αρμοδιότητα προστασίας των αμερικανικών εδαφών από διηπειρωτικούς πυραύλους. Για να καταστεί αυτό πραγματικότητα, θα απαιτηθεί η χρήση επίγειων συστημάτων αναχαίτισης.
Βήμα Νο3
Το τρίτο βήμα, κατά τον ίδιο, αφορά τον διοικητή της STRATCOM και την ενεργοποίηση των πυρηνικών υποβρυχίων του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. Τα τελευταία θα διασφαλίσουν την καταστροφή όποιου εκτελεί και πραγματοποιεί πυρηνική επίθεση εναντίον των ΗΠΑ.
Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Γκόλντφέιν, αυτά τα τρία βήματα θα πρέπει να πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα, μ’ αυτή τη συγκεκριμένη σειρά, προκειμένου οι ΗΠΑ να επιτύχουν τη μέγιστη δυνατή προστασία έναντι μίας πιθανής πυρηνικής επίθεσης.
(AP Photo / Czarek Sokolowski)
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια