Η επικίνδυνη πρώτη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών επί Ν. Δένδια


Γράφει η Κύρα Αδάμ *

Δεν πρόλαβε να πατήσει το πόδι του στην είσοδο του Υπουργείου Εξωτερικών ο Ν. Δένδιας, ως νέος ΥΠΕΞ και το υπουργείο «του» έσπευσε να τον εκθέσει επικίνδυνα και μέχρι στιγμής ανεπανόρθωτα και μάλιστα σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, στις 9 Ιουλίου, ούτε ένα 24ωρο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ Δένδιας, προφανώς εν αγνοία του, ενέκρινε την πρώτη ανακοίνωση της θητείας του, η οποία αναφέρει εκτός των άλλων:

«Καταδικάζουμε την επιχειρούμενη από την Τουρκία παράνομη γεώτρηση εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας…» (υπογράμμιση δική μας)

Ο, (οι) συντάκτης(ες) της ανακοίνωσης – που την χρεώνουν στο νέο  υπουργό Εξωτερικών- αποκαλύπτουν το μέγεθος της επικίνδυνης άγνοιας τους (σε όρους που οφείλει να γνωρίζει και ο πρωτοετής φοιτητής Διεθνούς Δικαίου) και μόνον γι’ αυτό το λόγο δεν μπορούν πλέον να ασχολούνται με εθνικά θέματα πρώτης γραμμής, όπως είναι η αυξανόμενη επιθετική πολιτική της Τουρκίας σε βάρος εθνικών συμφερόντων της Κύπρου και της Ελλάδας.

Οι αδαείς συντάκτες της ανακοίνωσης του ΥΠΕΞ, με την άγνοια του υπουργού τους, έχουν μπερδέψει την ΑΙΓΙΑΛΙΤΙΔΑ ΖΩΝΗ (δηλαδή  τα χωρικά ύδατα της Κυπριακή Δημοκρατίας που είναι 12νμ, όπου η Κύπρος ασκεί κυριαρχία), με τις έννοιες της Υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, (που εκτείνονται μέχρι τα 200νμ από τις ακτές, και οι οποίες υποχρεωτικά καθορίζονται ύστερα από οριοθέτηση με τις απέναντι ή παρακείμενες χώρες),  και κατ’ επέκταση με τις έννοιες της Ζώνης Αλιείας, περιοχή Έρευνας και Διάσωσης κλπ.

Επιπροσθέτως πιάνονται αδιάβαστοι και στην τρέχουσα ειδησεογραφία καθώς το Γιαβούζ βρίσκεται 58νμ δυτικά της ΠΑΦΟΥ και ουδόλως «εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης των 12νμ - χωρικά ύδατα), διότι αν είχε συμβεί αυτό,  η Κύπρος θα είχε ήδη υποστεί και δεύτερη τουρκική ΕΙΣΒΟΛΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΗ με την παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της μέσα στα 12νμ.

Οι επικίνδυνα αδιάβαστοι συντάκτες της ανακοίνωσης του ΥΠΕΞ – εν αγνοία του νέου υπουργού τους -εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον κ Δένδια, την κυβέρνηση και την ίδια τη χώρα , καθώς ανακοινώνουν διεθνώς, ότι η Ελλάδα «θα θυμώσει»  μόνον αν η Τουρκία παραβιάσει την εθνική κυριαρχία της Κύπρου «εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης»..

Η ανακοίνωση αυτή παρέχει νομικό έρεισμα στην Τουρκία σε βάρος της Κύπρου, δεδομένου ότι  η Άγκυρα δεν κάνει γεώτρηση στα χωρικά ύδατα –αιγιαλίτιδα ζώνη της Κύπρου  (στην οποία η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί πλήρη και αποκλειστική κυριαρχία),  με αποτέλεσμα η Αθήνα να εμφανίζεται ότι ψεύδεται διεθνώς.

Η ανακοίνωση αυτή πρέπει να έχει προκαλέσει ασταμάτητο γέλωτα στις Βρυξέλλες και την Άγκυρα, την Ουάσιγκτον και τα Ηνωμένα Εθν. και απόγνωση τόσο στην Λευκωσία, αλλά και στην ίδια την ελληνική κυβέρνηση στο σύνολο της, όσο καιρό το κείμενο αυτό βρίσκεται κρεμασμένο στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ.

Για τα υπόλοιπα, ας επιληφθεί ο νέος ΥΠΕΞ...

* Η Κύρα Αδάμ είναι πρώην διευθύντρια της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» και επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ στο pronews.gr.​

** Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια