«Όταν λέμε κανονικότητα, εννοούμε κανονικότητα»


Δανείζομαι και παραφράζω τη φράση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους δημοσιογράφους την ώρα που έφτασε στο υπουργείο Παιδείας και είχε θερμό εναγκαλισμό με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Αναφερόταν στην προγραμματισμένη ώρα της επίσκεψης, η οποία ήταν στις 9 το πρωί. «Όταν λέμε εννέα, εννοούμε εννέα»

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, μία από τις πλέον αγαπημένες φράσεις των υποψηφίων αναφορικά με το διακύβευμα των εκλογών και τους στόχους της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν η επιστροφή της κανονικότητας.

Τα χαλκεία υποστήριζαν ότι η κανονικότητα του Μητσοτάκη θα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, οι απολύσεις, η αστυνομία, … οι δράκοι που θα βγάζουν φλόγες από το στόμα, οι μετεωρίτες που θα κατευθύνονταν στη Γη και το νερό που θα στέρευε.
Η πρώτη επίσκεψη του νέου πρωθυπουργού απέδειξε τι σημαίνει κανονικότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το υπουργείο Παιδείας, ακριβώς την ώρα που είχε ανακοινώσει, όπου τον υποδέχθηκε η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως και συναντήθηκε με δύο κανονικούς υφυπουργούς με σαφείς ρόλους. Μία υφυπουργός αρμόδια για θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής, η Σοφία Ζαχαράκη και ένας υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης, ο Βασίλης Διγαλάκης. Ούτε ιδεοληψίες, ούτε αναπληρωτές υπουργοί, ούτε ασαφείς ρόλοι. Κανονικότητα.

Και τι συζήτησαν; Συγκεκριμένα πράγματα.

Την κατάργηση του ασύλου. Του πιο παράλογου, ιδεοληπτικού και αναχρονιστικού μέτρου, κατάλοιπου μίας άλλης εποχής που έχουμε αφήσει πίσω μας ως κοινωνία και πολιτικό σύστημα. Όπως είχαν γίνει τα πράγματα την άποψή σου μπορούσες να την πεις παντού, εκτός από τα πανεπιστήμια. Κανονικότητα.

Ενίσχυση και εμπιστοσύνη στους δασκάλους και τους καθηγητές δημοσίων σχολείων και πανεπιστημίων. Δεν πρόκειται για επάγγελμα αλλά για λειτούργημα. Ενίσχυση του θεσμού των προτύπων και των πειραματικών σχολείων. Οι ιδεοληψίες με την αριστεία και τις κληρώσεις για τους σημαιοφόρους ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Και όχι μόνο αυτό. Εξαγγέλθηκε η ίδρυση Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων. Κανονικότητα.

Προσωπικά ξεχωρίζω την ενίσχυση της ειδικής αγωγής, κάτι που είναι δείγμα προόδου, ωριμότητας και σοβαρότητας ενός ολόκληρου κράτους.

Κρατάω όμως δύο αποδείξεις λογικής που φαντάζουν τόσο εντυπωσιακές μετά το χάος. Την ενημέρωση των γονέων και των μαθητών που «λιώνουν» στα θρανία των φροντιστηρίων για τη Γ’ Λυκείου, ότι οι εξετάσεις θα διεξαχθούν με το ισχύον σύστημα, θα γίνει εξορθολογισμός της ύλης και οι όποιες αλλαγές θα γίνουν στη συνέχεια. Δεύτερον την ανακοίνωση ότι το προεκλογικό ρουσφέτι του Αλέξη Τσίπρα στην Αχαΐα όπου ήταν υποψήφιος, η ίδρυση τέταρτης Νομικής στην Πάτρα δηλαδή, ακυρώνεται. Κανονικότητα.

Γιώργος Νόκος

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια