Θέλει δουλειά πολύ Αλέξη Τσίπρα για να γίνεις ηγέτης

Η χώρα δεν έχει ανάγκη από πολιτικούς μπαχαλάκηδες. Εχει ανάγκη από πραγματικές ηγεσίες που θα συμπεριφέρονται ως κεντροαριστεροί με αρχές και με αξίες. Είναι βαριά η καλογερική...


Γράφει ο Βασίλης Σ. Κανέλλης

Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργός της χώρας τα τελευταία 4,5 χρόνια:

«Αυτές οι στιγμές δεν είναι για πολιτική εκμετάλλευση. Τουλάχιστον εγώ δεν θα το κάνω ποτέ.

Είναι όμως στιγμές περισυλλογής και αναστοχασμού. Όσο και να θέλουμε να το ξορκίζουμε ή να το αγνοούμε, η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της είναι παρούσες και δεν ωφελεί να κλείνουμε τα μάτια.

Η άκρατη ανάπτυξη απειλεί τον πλανήτη, απειλεί τις ζωές μας. Όσο νωρίτερα το συνειδητοποιήσουμε τόσο καλύτερα θα προστατευτούμε. Αλλά ας έχουμε υπ’ όψιν ότι απαιτούνται ριζικές τομές και όχι ημίμετρα».

ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα που κυβερνούσε τα τελευταία χρόνια, και μέχρι πριν από μερικές ημέρες λέει για τη Χαλκιδική:

«Ελπίζουμε, αυτή τη φορά, η συζήτηση να γίνει με σοβαρότητα και νηφαλιότητα, χωρίς τις πολιτικές σκοπιμότητες που ζήσαμε σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν.

Άλλωστε, η Χαλκιδική, ως γνωστόν, δεν βρίσκεται στην Αττική, οπότε, ευτυχώς, αυτή τη φορά δεν θα ρίξουν στον περιφερειάρχη το ανάθεμα των ευθυνών για τις χαμένες ζωές».

Πώς σας φαίνονται οι ανακοινώσεις από έναν πολιτικό και από το κόμμα του, που ηττήθηκαν με διαφορά 9 μονάδων μόλις την περασμένη Κυριακή;

Πώς σας φαίνεται η αντιμετώπιση μιας τραγωδίας που έχει επτά νεκρούς, από αυτούς που κρατούσαν στα χέρια τους τα ηνία της χώρας επί 4,5 χρόνια;

Ευγενικές ανακοινώσεις; Προσπάθεια να δείξουν σεβασμό στους νεκρούς; Μήπως θέλουν να πουν πολλά χειρότερα αλλά δείχνουν μια αυτοσυγκράτηση;

Όπως και να το πεις αυτό, οι ανακοινώσεις που βγήκαν δείχνουν ότι ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν πάρει το μάθημά τους; Ούτε που έχουν καταλάβει γιατί τους αποδοκίμασε ο ελληνικός λαός.

Ούτε που ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν το παρελθόν τους και κυρίως το μέλλον τους.

Δηλαδή τι μας λέει ο Τσίπρας: Ότι χρειάζονται τομές κι όχι ημίμετρα. Και σε ποιος τα λες αυτές Αλέξη μας; Εσύ δεν ήσουν πρωθυπουργός της χώρας τα προηγούμενα 4,5 χρόνια;

Τι έκανες τόσα χρόνια για να αντιμετωπίσεις την κλιματική αλλαγή; Ποιες τομές και μεταρρυθμίσεις έκανες ώστε να παινεύεσαι για το έργο σου και να κατηγορείς τους άλλους ότι θα πάρουν ημίμετρα, πριν ακόμη τα ανακοινώσουν;

Εκείνη την ταινία με τίτλο «ξέρω τι έκανες πέρσι το καλοκαίρι» την έχεις δει; Ολοι ξέρουμε τι έκανε η κυβέρνηση στην τραγωδία στο Μάτι.

Απολύτως τίποτε. Αλλά ακόμη κι αν δεχθούμε ότι ήταν φυσικό φαινόμενο μια πυρκαγιά που ξέσπασε στο βουνό αλλά έφτασε σε χρόνο – ρεκόρ στη θάλασσα γιατί όλοι έβλεπαν τις φλόγες και δεν ήξεραν τι είναι.

Τι έχει κάνει ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από ένα χρόνο;

Ενεργοποίησαν το 112 για τις έκτακτες κλήσεις;

Εφτιαξαν το σύστημα προειδοποίησης με SMS όλων των κατοίκων μιας περιοχής που πλήττεται από ακραία καιρικά φαινόμενα;

Ξεμπάζωσαν τα ρέματα που κατήγγειλε ότι είχαν μπαζώσει παράνομα οι άνθρωποι;

Γκρέμισαν τα 3, τα 5 ή τα 10 χιλιάδες αυθαίρετα που είχαν υποσχεθεί ότι θα κάνουν λίγες ημέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι;

Ανασυγκρότησαν την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας; Έναν ολόκληρο χρόνο είχαν για να φέρουν την μεγάλη επανάσταση;

Γιατί δεν το έκαναν;

Τι έκαναν; Κομματικές τοποθετήσεις στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική, κομματικός στην Πολιτική Προστασία, ένα σύστημα ειδοποίησης στα χαρτιά, το 112 στον αέρα. Ακόμη και το ευρωπαϊκό σύστημα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, το γνωστό RESCuE, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το είχε ψηφίσει κι όταν αυτό πέρασε από το Ευρωκοινοβούλιο ο Παπαδημούλης πανηγύριζε.

Μόλις το RESCuE τέθηκε σε εφαρμογή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πήγε να εγγραφεί γιατί, λέει, φοβόταν μήπως ζητήσουν οι ξένες χώρες από την Ελλάδα αεροπλάνα πυρόσβεσης κι εμείς δεν θέλαμε να τα δώσουμε.

Οσο για τον ίδιο τον Τσίπρα προσωπικά: Αυτός δεν είχε υποσχεθεί ότι θα πηγαίνει κάθε μήνα στο Μάτι και θα επιβλέπει τι έργα γίνονται και πώς αυτός ο τόπος αναγεννάται από τις στάχτες του;

Και τις σπόντες είναι αυτές για τη νέα κυβέρνηση; Μας κάνουν και χάρη που… συγκρατούνται για να μην καταλογίσουν ευθύνες; Ο σε ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να υπερασπίζεται τη Ρένα Δούρου, μη τυχόν και θίξουμε το… πουλέν της Αριστεράς που στις εκλογές με το ζόρι πέρασε στο δεύτερο γύρο.

Η αντιμετώπιση της τραγωδίας στη Χαλκιδική είναι δείγμα γραφής για το πώς θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση. Θα… περάσουμε καλά, που λέει και ο λαός.

Ο Πολακισμός δεν πέθανε στην Κουμουνδούρου. Ούτε χάθηκε η αλαζονεία, ο ψευτοτσαμπουκάς, ο λαϊκισμός, αυτή η αίσθηση του ευτελισμού της δημόσιας ζωής που καλλιέργησε όσο κανένα άλλο κόμμα της Μεταπολίτευσης.

Αν ο Αλέξης Τσίπρας θέλει πραγματικά να γίνει ηγέτης της Κεντροαριστεράς, το αντίβαρο της δεξιάς παλινόρθωσης, πρέπει να ωριμάσει. Να βγάλει από πάνω του όλη αυτή την νοοτροπία του αδικημένου από την κοινωνία, του κατατρεγμένου αριστερού που του χρωστά η χώρα να κυβερνά.

Να βγάλει από πάνω του την ειρωνεία για τον αντίπαλο, την αναίδεια.

Να πάψει επιτέλους να υπηρετεί τη λογική του πεζοδρομίου. Η χώρα χρειάζεται μια δυνατή αντιπολίτευση με προοδευτικό πρόσημο που θα αντιπαλέψει πιθανές προκλητικές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Και είμαστε σίγουροι ότι η ΝΔ θα το κάνει το λάθος. Και θα είμαστε απέναντι.

Ομως, δεν χρειάζεται ούτε τζάμπα μάγκες στην πλάτη του ελληνικού λαού, ούτε πολιτικούς «μπαχαλάκηδες» που θα ποντάρουν στην καταστροφή του άλλου (και της χώρας) προκειμένου να επιβιώσουν και να επανέλθουν στην εξουσία.

Δύσκολος ο ρόλος του ηγέτη Αλέξη….


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια