Απολαύστε την κανονικότητα. Όσο κρατήσει…


Του Κώστα Στούπα
kostas.stoupas@capital.gr

Ένας από τους πυλώνες του προεκλογικού αφηγήματος του κ. Τσίπρα ήταν το περίφημο επίδομα στους συνταξιούχους που παρουσιάστηκε σαν επιστροφή, έστω και έναντι, της 13ης σύνταξης.

Το αφήγημα υποστήριζε πως στο βαθμό που ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και την επανέφερε στην κανονικότητα η κυβέρνηση αποκαθιστά τις μνημονιακές περικοπές που έλαβαν χώρα μετά το 2010.

Κατά μια διασταλτική ερμηνεία που δεν πείθει ούτε αφελείς: "Σκίσαμε" τα μνημόνια με καθυστέρηση τεσσάρων ετών…

Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα με την φορολογική αφαίμαξη κατάφερε να παρουσιάσει θηριώδη πλεονάσματα και έτσι να καθησυχάσει τους δανειστές, αλλά να αποκτήσει και δημοσιονομικό χώρο προκειμένου να μοιράσει προεκλογικά επιδόματα και αυξήσεις σε κοινωνικές κατηγορίες τις οποίες στόχευε ως δυνητικούς ψηφοφόρους.

Το εκλογικό  ποσοστό που πέτυχε και το οποίο ξεπέρασε το 30% αποδεικνύει την επιτυχία αυτής της στρατηγικής. Με το υπερπλεόνασμα που μοίρασε σε στοχευμένες κατηγορίες, που όμως κάποιοι το πλήρωσαν και μάλιστα πολύ ακριβά.

Χθες ο κ. Βρούτσης είπε πως βρήκε περίπου μισό εκατομμύριο συντάξεις σε εκκρεμότητα.

Σύμφωνα με τον νέο Υπουργό για την κοινωνική ασφάλιση κ. Βρούτση οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης ανέρχονται σε 550.000 (!!)

Όπως είπε στο Θέμα fm "οι εκκρεμείς συντάξεις-υποθέσεις όλων των κατηγοριών ξεπερνούν τις 400.000 ενώ πήγα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και εντόπισα 160.000 εκκρεμείς συντάξεις-υποθέσεις δημοσίων υπαλλήλων (σ.σ. που υπάγονται στην μεγάλη ομάδα των 400.000)".

Σε ένα σύνολο 2,6 εκατ. συνταξιούχων οι 500 χιλ. αντιπροσωπεύουν το 20% του συνόλου. Αν κάθε χρόνο βγαίνουν σε σύνταξη περί τα 100-120 άτομα ο παραπάνω αριθμός σημαίνει πως τα τελευταία χρόνια δεν δίνονται νέες συντάξεις.

Τούτο σημαίνει πως κάποιοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και περιμένουν πάνω από 3 χρόνια για να πάρουν την πρώτη σύνταξη.

Αν η μέση σύνταξη είναι 800-900 Ευρώ, δηλαδή μεταξύ 9.600-10.800 το έτος (10.000 Ευρω) οι καθυστερούμενες συντάξεις αθροίζουν ένα ετήσιο κόστος περί τα 4-5 δισ. Ευρώ. Αν προσθέσουμε και τα καθυστερούμενα το ποσό σχεδόν διπλασιάζεται…

Ιδού λοιπόν μία ουσιαστική πηγή ενός σημαντικού μέρους των θηριωδών πλεονασμάτων που ενθουσίασαν μεταξύ άλλων τόσο τους δανειστές όσο και τις φυλές των Ρομά, που είδαν να ανοίγει ο ουρανός και να βρέχει επιδόματα.

Όσοι έχουν μελετήσει τις αρχές με τις οποίες πολιτεύεται ο κ. Τσίπρας και οι λοιποί ανά την υφήλιο και την ιστορία λαϊκιστές η μεθόδευση αυτή δεν αποτελεί έκπληξη.

Το πρόβλημα το φορτώνεται η νέα κυβέρνηση η οποία θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας…

Το πρόβλημα βέβαια των 500 χιλ. συντάξεων που είναι σε καθυστέρηση είναι ένα τμήμα του συνολικότερου συνταξιοδοτικού προβλήματος της χώρας. Έχουμε 2,5 εκατ. συνταξιούχους που εισπράττουν συνολικά 3,5 εκατ. συντάξεις και στοιχίζουν συνολικά κάτι περισσότερο από 25 δισ. Ευρώ.

Οι συντάξεις υπολογίζονται περίπου στο 16% του ΑΕΠ όταν σε όλη την επίσης γερασμένη υπόλοιπη Ευρώπη είναι κοντά στο 11-12%.

Όλο και περισσότεροι νέοι βρίσκουν εργασίες με 500 Ευρώ το μήνα και από τις εισφορές τους προκύπτουν συντάξεις πολύ υψηλότερες κατά μέσο όρο. Τούτο αποτελεί ένα από τα κομβικά σημεία του ελληνικού προβλήματος που κάποια στιγμή οι περιστάσεις θα επιβάλλουν να λυθεί.

Μέχρι τότε απολαύστε τον ενθουσιασμό της επιστροφής στην κανονικότητα…  Η οποία μπορεί να είναι κανονικότητα σε σχέση με τη διακυβέρνηση από το "τσίρκο", όπου δεν ήξερες τι σου ξημέρωνε, αλλά δεν είναι κανονικότητα η Ελλάδα να δανείζεται στο ίδιο επιτόκιο με τις  ΗΠΑ.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια