Ρε Συριζαίοι θα βάλετε μυαλό;


Όλα έχουν έρθει τούμπα. Ως φαίνεται, από τη μια η Νέα Δημοκρατία πορεύεται χωρίς το βαρίδι του παλιοκομματισμού. Και από την άλλη οι ταχαριστεροί του Τσίπρα πορεύονται όπως πριν, με τα ίδια σκουριασμένα μυαλά. Το παράδειγμα μιας πολιτικής εκπομπής που μεταδόθηκε από την ΕΡΤ είναι καταλυτικό και άκρως διδακτικό.

«Αντίπαλοι» στην πρώτη φάση, ο συριζαίος Κώστας Ζαχαριάδης με τον γαλάζιο Δημήτρη Καιρίδη. Πεδίο αναμέτρησης το μεταναστευτικό. Ο Καιρίδης έλεγε κάτι εντελώς απλό και λογικό.

Πως η μία υπερβολή ενισχύει την άλλη. Πως δηλαδή ούτε όλοι είναι πρόσφυγες αλλά ούτε όλοι είναι τρομοκράτες και τζιχαντιστές. Έλεγε επίσης πως η κυβέρνηση του Τσίπρα όλα αυτά τα χρόνια δεν έπραξε το αυτονόητο. Τον έλεγχο κάθε περίπτωση ώστε να ταυτοποιηθούν οι πραγματικοί πρόσφυγες και να διαχωριστούν από τους λαθρομετανάστες. Έτσι μετά τον έλεγχο οι πρόσφυγες θα μπορούν να αποκτήσουν επίσημα έγγραφα και να μετακινηθούν, νομίμως, προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και έτσι οι λαθρομετανάστες θα επαναπροωθηθούν και θα επιστρέψουν στην Τουρκία.

Όλα αυτά ακούγονται λογικά και κανονικά. Όμως στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα. Ο κατά τα άλλα ήπιος Κώστας Ζαχαριάδης, σαν ζωντανό μαγνητόφωνο, επαναλάμβανε το τροπάρι που όλοι οι συριζαίοι έχουν αποστηθίσει από τους κομματικούς καθοδογητές τους. Άσε το φρικιαστικό γεγονός ύπαρξης του κολαστήριου με την ονομασία Μόρια. Ετσι από τη μια οι ταχαριστεροί κόπτονται, στα λόγια, υπέρ απροστάτευτων και αδυνάμων. Και από την άλλη, στην πράξη, έχουν πετάξει χιλιάδες ζωντανά, ανθρώπινα, ερείπια, στα σκουπίδια.

Αντίπαλοι στον δεύτερο γύρο αναμέτρησης πάλι ο κατά τα άλλα ήπιος Κώστας Ζαχαριάδης με τον Παύλο Χρηστίδη της Φώφης Γεννηματά.

Εδώ και το ψητό της ιστορίας. Γιατί ο Τσίπρας κατάφερε να συγκεντρώσει το ιστορικό ρεκόρ με ποσοστό περίπου 32%. Ενώ η Φώφη μετά βίας ένα 8% πράγμα που της εξασφαλίζει, προς το παρόν, θέση πολυτελείας στην εντατική, με διασωληνομένο το κόμμα της αλλαγής.

Που πάει να πει ότι ο μεν Σύριζα είναι γίγας και το ΚΙΝ. ΑΛ νάνος.

Αν υποθέσουμε πως ο Τσίπρας φιλοδοξεί να συνεργαστεί με τις κεντροαριστερές δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας. Και αν υποθέσουμε ότι ο Τσίπρα φιλοδοξεί να μετασχηματιστεί το κόμμα του και να το μετακινήσει προς την σοσιαλδημοκρατία, ε τότε η πιο προσφιλής τακτική είναι οι ήπιοι τόνοι και οι αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Με απλά λόγια, ο Τσίπρας πρέπει στην πράξη να αποδείξει πως είναι ηγεμόνας της κεντροαριστεράς. Επομένως γενναιόδωρος, μεγαλόψυχος, ήπιος και υποχωρητικός. Όσο πιο επιθετικός είναι ο Τσίπρας προς το «μικρό» ΚΙΝ. ΑΛ τόσο η Φώφη και οι συνεργάτες της θα αισθάνονται πως απειλούνται και από αντίδραση θα ορμάνε εναντίον Τσίπρα και Σύριζα.

Και όσο ο Τσίπρας θα επιτίθεται εναντίον ΚΙΝ. ΑΛ τόσο θα αποδεικνύει πως τίποτα δεν έχει διδαχθεί, πως εξακολουθεί να πορεύεται με τις ιδεοληψίας, τις «περιφράξεις» καιτα κολλήματα ενός μικρού κόμματος. Και όσο συμβαίνει αυτό, τόσο τα ποσοστά θα γκρεμίζονται με τελικό προορισμό το 6%.

Η διαμάχη Κώστα Ζαχαριάδη-Παύλου Χρηστίδη εξάντλησε τον περισσότερο χρόνο της εκπομπής. Η αλληλοφαγωμάρα των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης το καλύτερο δώρο για τον γαλάζιο Δημήτρη Καιρίδη. Ο Σύριζα μίκρυνε. Και το σκηνικό θύμιζε την ανεξάντλητη και «αιώνια» φαγωμάρα ανάμεσα στο ΚΚΕ και το λεγόμενο ΚΚΕ «ες» της δεκαετίας του 80.

Μετά απ όλα αυτά που μάλιστα επαναλαμβάνονται σε πολλές τηλεοπτικές, πολιτικές αναμετρήσεις, έχω την αίσθηση πως ο Σύριζα θα καταλήξει μια μπουκιά στο «στομάχι» του Κυριάκου Μητσοτάκη. Γιατί τον Τσίπρα όσο και να τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς. Κάποιος σοβαρός άνθρωπος, αν υπάρχει τέτοιος, πρέπει να τους τραντάξει με τη απλή ερώτηση «επιτέλους συντρόφια, θα βάλουμε μυαλό;» 

Δημήτρης Δανίκας

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια