Ο βρετανικός στρατός αναγνώρισε για πρώτη φορά χθες Τρίτη ότι τα μαχητικά αεροσκάφη με έδρα τις βάσεις στην Κύπρο, πραγματοποίησαν κοινή άσκηση με τους ισραηλινούς.
Το μόνιμο μικτό αρχηγείο του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσίευσε στο Twitter το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των αεροσκαφών F-35, το οποίο περιελάμβανε άσκηση και με αμερικανικά αεροσκάφη.
Η ανακοίνωση έρχεται σε μια εποχή ενισχυμένης στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και του Ισραήλ με φόντο την κρίση με το Ιράν, την Χεζμπολάχ και την Συρία.
Η υπουργός άμυνας της Βρετανίας δήλωσε ότι το προηγμένο αεροσκάφος F-35Β Lightning, έχει περατώσει τις πρώτες αποστολές του στη Συρία και το Ιράκ ως μέρος των σχεδιασμένων επιχειρήσεων εναντίον της ισλαμικής οργάνωσης του ISIS.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από την υπουργό άμυνας Πένι Μορντάουν, πρόκειται για την πρώτη επιχειρησιακή αποστολή της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας από την βάση στην Κύπρο, στην οποία υλοποιείται ειδική εκπαίδευση από τις 21 Μαΐου χωρίς να αναφέρει επακριβώς όμως για που.
Ρωσικές πηγές τονίζουν εμφατικά την ίδια περίοδο, ότι υπάρχει μια μεγάλη κινητοποίηση για το θέμα του Ιράν από τις ΗΠΑ, και στην Γεωργία.
Στόχος το Ιράν και η Ρωσία από ΗΠΑ
Αναφέρθηκε ότι οι ΗΠΑ φέρονται να επιθυμούν την χρήση των αεροδρομίων της Γεωργίας, η οποία βιώνει αυτό το διάστημα ταραχές και άσχημες καταστάσεις, σύμφωνα με το Ρώσο δημοσιογράφο Sergey Marzhetsky.
«Έντονες φήμες που κυκλοφορούν αναφέρουν ότι τα γεωργιανά αεροδρόμια θα δοθούν για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του Πενταγώνου σε μια πιθανή επίθεσή των ΗΠΑ κατά του Ιράν. Είναι πραγματικότητα αυτό όμως, και εναντίον ποιου απευθύνεται αυτή η απειλή;
Υποτίθεται ότι η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ από το έδαφος της Γεωργίας θα μπορέσει να χτυπήσει αποτελεσματικά την ιρανική επικράτεια, για να καταστρέψει την ιρανική υποδομή παραγωγής πετρελαίου στην Κασπία με αεροπορικές επιθέσεις.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, χωρίς την Τιφλίδα, οι Αμερικανοί δεν μπορούν εύκολα να κτυπήσουν τους Ιρανούς. Αλλά εμμέσως προκύπτουν πολλά ερωτήματα.
Πρώτον, η Γεωργία είναι μια μικρή χώρα και δεν υπάρχουν τόσα πολλά αεροδρόμια. Ως εκ τούτου, το μεγάλο ερώτημα είναι αν τα υπάρχοντα αεροδρόμια πληρούν τα υψηλά πρότυπα του Πενταγώνου. Είναι γνωστό ότι στην πραγματικότητα σε κάπως καλή κατάσταση είναι τα αεροδρόμια Marneuli Senaki και Vaziani για τα υπόλοιπά δεν υπάρχουν «αισιόδοξες» πληροφορίες.
Δεύτερον, για την άμεση χρήση αυτών των αεροδρομίων απαιτείται αναπτυγμένη και κατάλληλη υποδομή. Επίσης απαιτείται σιδηροδρομική διασύνδεση του λιμανιού με το αεροδρόμιο, για την παροχή καυσίμων, βομβών, πυραύλων και εξαρτημάτων για την επισκευή των αεροσκαφών, κάτι που δεν υφίσταται. Για την μεταφορά όλων αυτών των ειδών με αεροσκάφη απαιτείται ειδικό καθεστώς κάτι που πάλι δεν υφίσταται.
Τρίτον, οι Γεωργιανοί δεν διαθέτουν όχι μόνο την υποδομή, αλλά και την εμπειρία τέτοιων επιχειρήσεων, ούτε ακόμη και με τη μορφή ασκήσεων.
Τέλος, η Γεωργία δεν έχει κοινά σύνορα με το Ιράν. Δηλαδή, για την διενέργεια αεροπορικών επιθέσεων στην ιρανική επικράτεια ή την Κασπία, οι Αμερικανοί θα πρέπει να διαπραγματευτούν…με την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν ή την Τουρκία.
Το μεγάλο ερώτημα είναι αν αυτές οι χώρες θα θελήσουν να συνεργαστούν, δίνοντας τον εναέριο χώρο τους για την εκτέλεση βομβαρδισμών.
Συμπερασματικά, λέμε ότι για τις αεροπορικές επιδρομές στο Ιράν, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη προετοιμάσει την όλη κατάσταση από τον Περσικό Κόλπο πριν από πολύ καιρό.
Το συμπέρασμα είναι ότι οι Αμερικανοί δεν χρειάζονται τη Γεωργία για τον πόλεμο με το Ιράν. Ωστόσο, ίσως τους είναι απαραίτητη η χώρα για έναν μελλοντικό πόλεμο με τη Ρωσία. Τα τελευταία γεγονότα στην Τιφλίδα δημιούργησαν ένα «θαυμάσιο» υπόβαθρο για την απόφαση αποδοχής στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ.
Η «απειλή του Ιράν» μπορεί απλά να είναι ένα εύλογο πρόσχημα για την επέκταση των ΗΠΑ κοντά στα ρωσικά σύνορα, όπως συνέβη με την τοποθέτηση πυραυλικού αμυντικού συστήματος στη Ρουμανία λόγω του προγράμματος πυραύλων της Τεχεράνης», καταλήγει ο Ρώσος αμυντικός δημοσιογράφος.
Επίσης δημοσιοποιήθηκε χάρτης με τις πιθανές θέσεις των ιρανικών S-300PMU2 και Hawk στις ακτές της χώρας στον Περσικό Κόλπο, κάνοντας απολύτως σαφές ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε σοβαρότατες εξελίξεις ανάμεσα σε δυτικό συνασπισμό και τους Ιρανούς, πιέζοντας και πάλι τον πλανήτη σε μια πιθανή ολική σύγκρουση.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια