Νέο κινεζικό σύστημα ραντάρ μπορεί να ανιχνεύσει τα μαχητικά F-35 των ΗΠΑ


Κινέζοι ερευνητές φέρεται πως δημιούργησαν ένα νέο τύπο ραντάρ το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει αεροσκάφη stealth, τα οποία είναι σχεδιασμένα να είναι αόρατα έναντι των εχθρικών δικτύων αεράμυνας.

Ο επικεφαλής ερευνητής της ομάδας που ανέπτυξε το σύστημα αυτό, ο Λιου Γιονγκταν της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και της Κινεζικής Ακαδημίας Μηχανικών, δήλωσε στο περιοδικό Naval and Merchant Ships σε συνέντευξή του τον περασμένο μήνα ότι το ραντάρ επιφανειακών κυμάτων υψηλής συχνότητας (HFSWR) μπορεί να ανιχνεύσει αεροσκάφη πέραν του ορατού ορίζοντα και υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Στην πραγματικότητα δεν είναι ένας νέος τύπος ραντάρ, αλλά μεταξύ των παλαιότερων που υπάρχουν. Ωστόσο, οι διάφοροι Στρατοί εγκατέλειψαν αυτά τα συστήματα στην δεκαετία του 1950, με την έλευση των συστημάτων εναέριας προειδοποίησης AWACS (Airborne Early Warning and Control System), καθώς οι επιστήμονες αγωνίζονταν για να ξεπεράσουν τις ελλείψεις των HFSWR, που περιλαμβάνουν υψηλό λόγο σήματος προς θόρυβο και χαμηλή κινητικότητα του συστήματος.

Ωστόσο, ο Λιου ισχυρίζεται ότι έχει ξεπεράσει όλα αυτά τα ζητήματα.

Επειδή τα σύγχρονα αεροσκάφη τύπου stealth, όπως το αμερικανικό F-35 και το F-22 ή το J-20 και J-31 της Κίνας σχεδιάστηκαν για να αποκρύπτονται από τα ευρέως χρησιμοποιούμενα συστήματα ραντάρ μικρού μήκους κύματος, έχουν από την άλλη μηδενική προστασία από τα ραντάρ μεγάλου μήκους κύματος, ανέφερε, σύμφωνα με την Global Times. Αυτή η ιδιότητα προστατεύει επίσης τους σταθμούς ραντάρ από πυραύλους καταστολής εχθρικής αεράμυνας, οι οποίοι σχεδιάζονται για να ανιχνεύουν τις εκπομπές ραντάρ.

Το σύστημα διαφέρει από ένα κανονικό ραντάρ στο ότι αντί να εκπέμπει μικρού μήκους κύματα και να περιμένει να συλλάβει την αντανάκλαση από άλλα αντικείμενα, το HFSWR χρησιμοποιεί τεράστια κύματα μεγάλης διάρκειας. Λόγω μιας ιδιότητας των κυμάτων που ονομάζεται περίθλαση, αυτά τα μακριά κύματα δεν κινούνται σε ευθείες γραμμές, αλλά ακολουθούν την καμπυλότητα της επιφάνειας της Γης, καθιστώντας τα πολύ πιο χρήσιμα για την ανίχνευση αντικειμένων στον ορίζοντα.

Για να σας δώσουμε μια ιδέα για τα όρια του AWACS, ένα ραντάρ τοποθετημένο στην κορυφή ενός ύψους 33 ποδών (10 μέτρα) έχει θέα προς τον ορίζοντα, μήκους 8,1 μιλίων — γι' αυτό οι Στρατοί άρχισαν να χρησιμοποιούν αεροσκάφη AWACS όπως το E-3 Sentry και το Beriev Α-50: ένα ραντάρ σε μεγάλο υψόμετρο στον ουρανό θα έχει πολύ μεγαλύτερη κάλυψη του ορίζοντα.

Επιπλέον, σημείωσε ότι το ραντάρ προστατεύεται από πυραύλους καταστολής εχθρικής αεράμυνας.

Ωστόσο, ο Σι Λάο, στρατιωτικός σχολιαστής, δήλωσε στην South China Morning Post ότι το νέο σύστημα θα μπορούσε να παράσχει στην Κίνα και ένα χαμηλού κόστους σύστημα παράκτιας παρακολούθησης που να είναι αποτελεσματικό στα 250 μίλια. Συνδυασμένο με άλλα είδη ραντάρ, θα μπορούσε να αποτελέσει έναν καταστροφικά αποτελεσματικό αποτρεπτικό παράγοντα για οποιονδήποτε επιτιθέμενο.

Οι Global Times ανέφεραν ότι το σύστημα προσφέρθηκε ως «πρώτη γραμμή άμυνας της χώρας».

Ο 83χρονος Λιου έλαβε το Βραβείο Κρατικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, την υψηλότερη επιστημονική διάκριση της Κίνας, μαζί με ένα βραβείο 8 εκατ. γιουάν (1,17 εκατ. δολάρια) τον Ιανουάριο για την προσφορά του στην ανάπτυξη του συστήματος, ανέφερε η SCMP.

Το νέο ραντάρ του Λιου θα μπορούσε να δράσει ανασταλτικά στα σχέδια του Πενταγώνου να χρησιμοποιήσει το F-35 ως βασικό εργαλείο για αεροπορικές επιδρομές βαθιάς διείσδυσης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ κατά τα αρχικά στάδια ενός πολέμου με την Κίνα.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια