«Μυρίζει» μπαρούτι στη Μ.Ανατολή – Το Ιράν κατέρριψε αμερικανικό drone: «Το μήνυμα που σας στείλαμε είναι ξεκάθαρο!»

Το επιβεβαίωσαν οι Αμερικάνοι - Πολεμικές προετοιμασίες ΗΠΑ - Στέλνουν Patriot & UAV - «Έχουμε πάρει θέση… »


Κλιμακώνεται επικίνδυνα η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς οι σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν είναι ιδιαίτερα τεταμένες και οι πρόσφατες επιθέσεις σε τάνκερ έχουν προκαλέσει μια σειρά κατηγοριών.

Προειδοποίηση Ιραν σε ΗΠΑ μετά την κατάρριψη drone: «Το μήνυμα που σας στείλαμε είναι ξεκάθαρο!»

Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης ανέφερε ότι κατάφερε να καταρρίψει ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό drone τύπου RQ-4 ενώ πετούσε πάνω από την επαρχία Ορμουζγκάν, αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Πριν από λίγο ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν δήλωσε: «Η κατάρριψη του αμερικανικού drone στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στις ΗΠΑ».

Το drone καταρρίφθηκε όταν εισήλθε στον ιρανικό εναέριο χώρο κοντά στην περιοχή Κούχμμομπαράκ στην επαρχία Ορμουζγκαν του νότιου Ιράν, σύμφωνα με το IRNA.

Η είδηση αρχικά μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Sepah, το οποίο θεωρείται προσκείμενο σε αυτούς, αλλά και η ιρανική τηλεόραση. Όπως μετέδωσαν το επίλεκτο σώμα των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν, οι «Φρουροί της Επανάστασης» κατέρριψαν αμερικανικό «κατασκοπευτικό» τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη ιρανική νότια επαρχία Χουρμουζγκάν.

Tο αεροσκάφος, τύπου RQ-4 Global Hawk (το κατασκευάζει η Northrop Grumman), «καταρρίφθηκε από τις αεροπορικές δυνάμεις» των Φρουρών της Επανάστασης «κοντά στην περιφέρεια Κουχμουμπαράκ», αφού «παραβίασε τον ιρανικό εναέριο χώρο», διευκρίνισε το τηλεοπτικό δίκτυο. Δεν έχουν μεταδοθεί πλάνα του κατεστραμμένου αεροσκάφους ως τώρα.

Αιφνιδιαστικά η Ουάσινγκτον ενέκρινε τη μεταφορά 1.000 ατόμων στρατιωτικού προσωπικού στη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με συστήματα Patriot και «σμήνη» Drones, με την Τεχεράνη να κατηγορεί τις ΗΠΑ για την κλιμάκωση και να ισχυρίζετια πως κατέρριψε αμερικανικό κατασκοπευτικό drone.

Στους 1.000 επιπλέον στρατιωτικούς των ΗΠΑ που αναπτύσσονται στη Μέση Ανατολή, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, συμπεριλαμβάνεται τουλάχιστον ένα τάγμα με πυραύλους Patriot, επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και «άλλες αποτρεπτικές δυνατότητες», ανακοίνωσε το Πεντάγωνο χθες Τετάρτη.

«Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν σύρραξη με το Ιράν, αλλά έχουμε πάρει θέση και είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τις δυνάμεις και τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή», ανέφερε μια εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η ανησυχία για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει σύγκρουση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη εντείνεται, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση κατηγορεί τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις ότι — μεταξύ άλλων — βρίσκονταν πίσω από τις επιθέσεις εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο. Το Ιράν απορρίπτει την κατηγορία.

Ο αμερικανικός στρατός επιβεβαίωσε τις προηγούμενες ημέρες ότι οι Ιρανοί προσπάθησαν να καταρρίψουν ένα αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος την περασμένη εβδομάδα και ότι την 6η Ιουνίου οι Χούθι, οι σιίτες αντάρτες της Υεμένης που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, κατάφεραν να καταρρίψουν ένα άλλο.

Οι εντάσεις στην περιοχή του Κόλπου κλιμακώθηκαν την περασμένη εβδομάδα καθώς δεξαμενόπλοια από διάφορα χώρες δέχθηκαν επίθεση εκεί και στον γειτονικό Κόλπο του Ομάν. Οι ΗΠΑ και οι περιφερειακοί σύμμαχοί τους ισχυρίστηκαν ότι το Ιράν είχε κάποιο ρόλο στα περιστατικά, ενώ η Τεχεράνη αρνείται τους ισχυρισμούς αυτούς.

Σε μια από τις πρόσφατες αξιώσεις που εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα, η Ουάσιγκτον δήλωσε ότι το IRGC δήθεν προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τα σκάφη της πριν επιτεθεί στα πλοία στον κόλπο του Ομάν, αλλά απέτυχε να επιτύχει το στόχο της.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια