Μακροχρόνια μελέτη που διεξήχθη από αμερικανική υγειονομική υπηρεσία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά στην προεφηβία που δέχονται πειράγματα σχετικά με το πάχος τους, έχουν πολλές περισσότερες πιθανότητες να παχύνουν μέσα στα επόμενα χρόνια.
Το μήνυμα που προκύπτει από τις τηλεοπτικές εκπομπές με αντικείμενο την απώλεια βάρους, είναι ότι η σκληρή κριτική για την εμφάνιση κάποιου μπορεί να τον ενθαρρύνει τελικά να αδυνατίσει. Στα παιδιά ωστόσο τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα, όπως διαπιστώνει έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης (NICHD) των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα, συμμετείχαν παιδιά που είτε ήταν παχύσαρκα τα ίδια, είτε βρίσκονταν στις ομάδες κινδύνου, δηλαδή και οι δυο γονείς τους ήταν παχύσαρκοι ή υπέρβαροι. Τα παιδιά που συμμετείχαν ήταν κατά μέσο όρο 11,8 ετών όταν ξεκίνησε η έρευνα και το 55% κορίτσια.
Σύμφωνα με το ερωτηματολόγιο έξι ερωτήσεων που απάντησαν τα παιδιά, το 43% εξ αυτών είχε δεχθεί τουλάχιστον μια φορά πείραγμα σχετικά με το βάρος του με το μέγεθος της παρενόχλησής τους να ποικίλλει. Για τα επόμενα 15 χρόνια, οι συμμετέχοντες ενημέρωναν στους ερευνητές για τα αποτελέσματα των ιατρικών τσεκ απ που έκαναν κάθε χρόνο.
Η έρευνα συμπέρανε ότι σε μια περίοδο 15 ετών, ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) στα παιδιά πουείχαν βιώσει πολύ έντονα πειράγματα για το βάρος τους, αυξανόταν ετησίως κατά 33%. Ο ΔΜΣ προσδιορίζει το βαθμό παχυσαρκίας ενός ατόμου συνυπολογίζοντας το βάρος και το ύψος του.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα δείχνουν μια μέση αύξηση βάρους κατά 0,19 κιλά επιπλέον κάθε χρόνο στα παιδιά που έχουν δεχθεί υψηλά επίπεδα μπούλινγκ στο παρελθόν σε σχέση με τα υπόλοιπα. Επιπλέον η πρώτη κατηγορία εμφάνισε αύξηση στο σωματικό λίπος κατά 91% κατ' έτος σε σχέση με τη δεύτερη κατηγορία.
Με βάση τη μελέτη των δεδομένων μακροπρόθεσμα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα αρνητικά σχόλια για το βάρος και το πείραγμα σε παιδιά, οδηγεί και σε άλλες επιβαρυντικές για την υγεία συνήθειες όπως η καθιστική ζωή και η έλλειψη σωματικής άσκησης.
Οι ερευνητές επισημαίνουν επίσης ότι το στρες οδηγεί στην απελευθέρωση κορτιζόλης, μιας ορμόνης που μπορεί να αυξήσει την όρεξη και κατά συνέπεια την αύξηση του βάρους.
Παρότι η έρευνα βασίζεται σε ένα μικρό δείγμα παιδιών, δείχνει ξεκάθαρα ότι οι ενήλικες θα πρέπει να αποφεύγουν συμπεριφορές που κάνουν τα παιδιά να νιώθουν άσχημα για το σώμα τους (όπως για παράδειγμα τσιμπήματα στην κοιλία του παιδιού ή στο μπράτσο, συμπεριφορά που παραπέμπει σε υπερβολικό βάρος).
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια