Κυριάκο, φτιάξε κράτος!


Του Άγη Βερούτη

Στην προχθεσινή του συνέντευξη στη Μάρα Ζαχαρέα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι μια από τις υψηλότερες προτεραιότητές του είναι η ψηφιοποίηση του κράτους. Εξήγησε πως θα δημιουργήσει ένα καινούργιο υπουργείο ψηφιακής πολιτικής, το οποίο θα είναι παρά τω πρωθυπουργό. Αυτό το νέο υπουργείο θα ενθυλακώσει το υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες οργάνωσης και απλοποίησης των σημερινών Καφκικών διαδικασιών του ελληνικού κράτους, και κατόπιν αφού έχουν απλοποιηθεί όλες οι Διαδικασίες, να ηλεκτρονικοποιηθούν ώστε ο πολίτης να έχει πρόσβαση σε όσο δυνατόν περισσότερες από τις λειτουργίες του κράτους μέσα στην παλάμη του χεριού του, από το κινητό του τηλέφωνο ή τον υπολογιστή του.

Οι δύο μεγαλύτεροι εχθροί της ανάπτυξης είναι η γραφειοκρατία και η διαφθορά. Όπως έλεγε συχνά πυκνά ο συγχωρεμένος ο Στέλιος ο Σταυρίδης, ο ιδρυτής και πρόεδρος της Αντιγραφειοκρατικής Κίνησης: "Η Γραφειοκρατία και η Διαφθορά είναι σιαμαίες αδερφές, υπάρχουν μαζί και ταυτόχρονα και ποτέ η μια χωρίς την άλλη."

Όμως, σήμερα η γραφειοκρατία κοστίζει στην Ελλάδα 6,5% του ΑΕΠ ετησίως, και η διαφθορά υπολογίζεται ότι κοστίζει άλλο 6%. Με άλλα λόγια, ο Κυριάκος μπορεί να πετύχει 4% ετήσια ανάπτυξη για τα πρώτα τρία χρόνια της πρωθυπουργίας ακόμη και αν δεν κάνει τίποτα άλλο αναπτυξιακό στη χώρα, παρά μόνο επικεντρωθεί να εκμηδενίσει τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά μέσα από ένα γενναίο Πρόγραμμα Ψηφιοποίησης του Κράτους. Κανείς δεν μπορεί να "λαδώσει" ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή...

Τα χρήματα για αυτή τη μετάβαση στο e-government μετά την απλοποίηση ή και κατάργηση πολλών αχρήστων κρατικών διαδικασιών που συμβάλλουν στην υπανάπτυξη και ανελευθερία της ελληνικής οικονομίας μπορούν κάλλιστα να διοχετευτούν μέσα από το ΕΣΠΑ που έχει μείνει ανεκμετάλλευτο τα τελευταία 4 χρόνια και κινδυνεύει να χαθεί, ενώ το όφελος θα το απολαμβάνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες μέσα από τη μείωση της ταλαιπωρίας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας απλά και μόνο από τις εκατομμύρια εργατοώρες που θα εξοικονομηθούν μέσα από την κατάργηση της ουράς στο δημόσιο, τα χάρτινα πιστοποιητικά (φανταστείτε ότι το ελληνικό δημόσιο σήμερα ζητάει ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ (!) λες και μπορείς να αλλάξεις ημερομηνία γέννησης, ή δεν υπάρχει η ημερομηνία γέννησης σου στις βάσεις δεδομένων των αστυνομικών ταυτοτήτων, των ΑΦΜ, των ΑΜΚΑ και των Δημοτολογίων!!

Σκεφτείτε μόνο ένα σενάριο που διάβασα πριν λίγες μέρες ότι λειτουργεί ήδη σήμερα στην Αυστραλία, όπου ένας πολίτης ο οποίος είχε ένα εξάνθημα το έβγαλε φωτογραφία με το κινητό του, το έστειλε στον προσωπικό του γιατρό στον εκεί ΕΟΠΥΥ, ο γιατρός του έγραψε μια συνταγή ηλεκτρονικά και αυτός την έστειλε στο φαρμακείο της γειτονιάς του, το οποίο του παρέδωσε στο σπίτι το σωληνάριο της αλοιφής την επόμενη το πρωί. Όλα αυτά χωρίς κανένα πρόσθετο κόστος στον πολίτη και πλήρως καλυπτόμενα από την κρατική του ασφάλεια. Χωρίς σπατάλη χρόνου για κάτι τόσο απλό. Σκεφτείτε τώρα όλες οι συναλλαγές του πολίτη με το κράτος να γίνονται έτσι απλά. Χωρίς κόπο και με το ελάχιστο κόστος. Πόσες παραπάνω ελεύθερες ώρες θα είχε ο μέσος πολίτης και πόσο μεγαλύτερη θα ήταν η παραγωγικότητα στη χώρα.

Με την ψηφιοποίηση του κράτους έχουμε σίγουρη τη ραγδαία ανάπτυξη του 4% για μια τριετία, όσο δηλαδή μας κοστίζει σήμερα η γραφειοκρατία και η διαφθορά! Με όλα τα πρόσθετα μέτρα που έχει προαναγγείλει ο Κυριάκος θα καλυφθεί ο αναπτυξιακός στόχος μέχρι να υλοποιηθεί αυτό το απαραίτητο και μνημειώδες έργο του "φτιαξίματος του Κράτους" στα πρότυπα των πλέον ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου.

Ποτέ ξανά δεν υπήρχε τόσο ξεκάθαρο όραμα για την ανάπτυξη της χώρας και την απλοποίηση της ζωής του πολίτη.

Κυριάκο φτιάξε κράτος!
Κράτος που να το ζηλεύουν οι φίλοι μας και να το φοβούνται οι εχθροί μας.

Μόνο έτσι θα έρθουν πίσω τα παιδιά μας!


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια