Γράφει ο Γιάννης Κ.Τρουπής
Όσοι παρακολουθούν από κοντά τις κινήσεις και τις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την ευρωκάλπη και την ευρεία νίκη της ΝΔ, θα έχουν αντιληφθεί την επιμονή του ως προς την αποστολή ενός μηνύματος με συγκεκριμένη αποδέκτη, την κοινωνία.
Με ξεκάθαρο τρόπο ο πρόεδρος της ΝΔ επιμένει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το πρώτο βήμα για την πολιτική αλλαγή που επιζητά μπορεί να έγινε στις 26 Μαίου, όμως το καθοριστικό θα πρέπει να γίνει στις 7 Ιουλίου. Με άλλα λόγια δηλαδή αποτέλεσμα εθνικών εκλογών δεν υπάρχει, μια και οι κάλπες στήνονται σε τρεις εβδομάδες. Με τον τρόπο αυτό ο κ.Μητσοτάκης επιθυμεί να ρίξει τους τόνους, μετά την σαρωτική νίκη με σχεδόν διψήφιο ποσοστό και να καταστήσει σε όλους σαφές ότι η μάχη θα κριθεί στην εθνική κάλπη.
Απολύτως ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του σε... δύο «δόσεις» στην έναρξη και στο τέλος της ομιλίας στην παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ. «...Τα κοστούμια μπορούν να περιμένουν λίγο, φοράμε ακόμα την στολή εργασίας» είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην επιλογή του να μην φορέσει κοστούμι ενώ λίγο πριν από το τέλος της τοποθέτησής ήταν ξεκάθαρος: «...Οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει. Δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός. Αν θα συμφωνήσω σε κάτι με τον απερχόμενο πρωθυπουργό είναι ότι οι κάλπη είναι άδεια και θα πρέπει να γεμίσει με πολλά γαλάζια ψηφοδέλτια. Διεκδικούμε μια ισχυρή εντολή».
Όσοι συνομιλούν με τον πρόεδρο της ΝΔ αντιλαμβάνονται ότι οι χαμηλή τόνοι που κρατάει και επιμονή του για να μην υπάρξει εφησυχασμός δεν αποτελεί απλώς μία επικοινωνιακού τύπου τακτική. Αντιθέτως είναι μέρος της γενικότερης πεποίθησης του ότι η κάθε κάλπη είναι μια ξεχωριστή υπόθεση και απέναντι σε κάθε εκλογική διαδικασία πρέπει να στέκεσαι με σεβασμό, χωρίς αλαζονεία.
Η παρουσίαση όμως του προγράμματος της ΝΔ έκρυβε και μία αναφορά που συνιστά έκπληξη σε σχέση με τη νέα δομή του υπουργικού συμβουλίου, όπως τουλάχιστον το επιθυμεί ο κ.Μητσοτάκης. Αφορά στο υπουργείο Εξωτερικών, στο οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να δώσει ιδιαίτερο βάρος στην οικονομική διπλωματία. Μπορεί η πρόθεση αλλαγής της φυσιογνωμίας του συγκεκριμένου υπουργείου να ήταν γνωστή εδώ και αρκετούς μήνες, η αναφορά του όμως στη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος ήταν για πρώτη φορά τόσο σαφής.
«Δημιουργούμε ενιαίο φορέα εμπορικής διπλωματίας όπου υπάγονται και οι οικονομικοί ακόλουθοι των πρεσβειών μας. Το ΥΠΕΞ πρέπει να μετατραπεί σε υπουργείο Εξωτερικών και οικονομικής διπλωματίας. Και οι πρέσβεις θα αξιολογούνται σε δείκτες εμπορικού ισοζυγίου», είπε ο κ.Μητσοτάκης.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια