Ο Βαρουφάκης απειλή για τον ΣΥΡΙΖΑ


Του Σάκη Μουμτζή

Στην πολιτική δεν έχουν θέση τα συναισθήματα. Δεν πρέπει να υπάρχει ο θυμός, η οργή, η συμπάθεια, η φιλία. Η πολιτική θέλει πέτρινη καρδιά και καθαρό μυαλό. «Στέγνωσα την ψυχή μου», έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Κάτω από αυτά τα δεδομένα θα θελήσω να εξετάσω αν είναι καλό τόσο για τη δημοκρατία μας όσο και για την πολιτική σταθερότητα η είσοδος του κόμματος του Γ.Βαρουφάκη στη Βουλή.

Πρώτα- πρώτα, ο Γ.Βαρουφάκης απευθύνεται σε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ή σε εν δυνάμει ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, σε πολίτες που έχουν μεν αποστασιοποιηθεί από τον Α.Τσίπρα, όμως υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο να τον ψηφίσουν στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Το κόμμα του Γ.Βαρουφάκη τους δίνει μια διέξοδο αριστερής ψήφου. Δηλαδή, η δεξαμενή ψήφων του κόμματος του βρίσκεται στον χώρο κυρίως της ριζοσπαστικής Αριστεράς, στερώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ την δυνατότητα να αυξήσει τα ποσοστά του.

Επιπροσθέτως, αν τελικά κατορθώσει ο Γ.Βαρουφάκης και εισέλθει στην Βουλή η κοινοβουλευτική του ομάδα θα είναι ένας υπαρκτός χώρος υποδοχής βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που τυχόν θα διαφωνήσουν με την πολιτική της ηγετικής ομάδος του
κόμματος τους.

Στην βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 ο Α.Τσίπρας στάθηκε τυχερός. Για ελάχιστες ψήφους το κόμμα του Π.Λαφαζάνη δεν εισήλθε στη Βουλή. Έτσι όσοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως, να ήθελαν να αποστασιοποιηθούν από το κόμμα τους, δεν είχαν δρόμο διαφυγής. Δεν υπήρχε άλλη, συγγενής ιδεολογικά, κοινοβουλευτική ομάδα να τους υποδεχθεί.

Παρέμεναν εγκλωβισμένοι σε αυτό.

«Μα, αν ο Βαρουφάκης μπει τελικά στην Βουλή ψαλιδίζονται οι πιθανότητες αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας», θα αντιτείνει ο αναγνώστης.

Η Νέα Δημοκρατία σε εξακομματική Βουλή θα έχει 154-158 βουλευτές. Δηλαδή, θα διαθέτει μιαν ικανοποιητική αυτοδυναμία για να κυβερνήσει. Στρατηγικά, την Νέα Δημοκρατία την συμφέρει η είσοδος του Γ.Βαρουφάκη στη Βουλή, καθώς θα είναι μια μόνιμη φωνή αντιπολίτευσης στην αντιπολίτευση του Α.Τσίπρα. Θα του υπενθυμίζει τις αριστερές, απατηλές υποσχέσεις του.

Δεν πρέπει να λησμονούμε πως ο βασικός πολιτικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο,τιδήποτε τον αποδυναμώνει, de facto, λειτουργεί υπέρ αυτής.

Είναι δυνατόν να θέλουμε να μπει στην Βουλή ο άνθρωπος που έφερε την πατρίδα μας στο χείλος της καταστροφής; Είναι
ένα λογικό επιχείρημα όσων εναντιώνονται στον Γ.Βαρουφάκη.

Αρχικά να πω, ότι τον Γ.Βαρουφάκη τον έχρισε υπουργό Εθνικής Οικονομίας ο Α.Τσίπρας. Δεν έπεσε από τον ουρανό. Ο πρωθυπουργός γνώριζε πολύ καλά τις απόψεις του, τις επικροτούσε και γι ́αυτόν τον λόγο τον υπουργοποίησε. Τότε και όλος ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στοιχιθεί πίσω από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, που γνώριζε μια μεγάλη αποδοχή στην εκλογική
βάση του κόμματος.

Έγραψα στην αρχή πως τις εκτιμήσεις μας θα πρέπει να τις κάνουμε εν ψυχρώ. Χωρίς συναισθηματική φόρτιση, αλλά πάνω στην βάση του ισοζυγίου κόστος/όφελος.

Και σήμερα στη Νέα Δημοκρατία, συμφέρει, τόσο σε τακτικό επίπεδο όσο και σε στρατηγικό, η είσοδος του κόμματος του Γ.Βαρουφάκη στη Βουλή.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια