Χωροφύλακας της τρόικας


Γιάννης Στουρνάρας. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος έχει κατοχυρωθεί στις συνειδήσεις τμήματος της κοινής γνώμης ως ένας άνθρωπος που ανεβάζει τον πήχη των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας, ώστε να περνάμε διαρκώς από... κάτω.

Με τις εκτιμήσεις που δημοσιοποιεί ο κ. Στουρνάρας φαίνεται ότι φουσκώνει τον λογαριασμό των περιοριστικών μέτρων μέχρι να ξεφουσκώσουν εντελώς τα πορτοφόλια των Ελλήνων και να εξαντληθούν όσες αντοχές έχουν απομείνει στους εργαζομένους και τους ανέργους, στους νέους και τους συνταξιούχους, στους ιδιωτικούς αλλά και τους δημοσίους υπαλλήλους.

Ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος δεν αποκλείεται να διεκδικεί για τον εαυτό του κάποιο πολιτικό αξίωμα αντίστοιχο με αυτό που έλαβε ο κ. Παπαδήμος το 2011, βλέπει στην Ελλάδα να δημιουργείται δημοσιονομικό αλλά και επενδυτικό κενό, και εντοπίζει κίνδυνο για την οικονομία μας ακόμα και στην πολιτική που ασκεί ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προσπαθεί να αναχαιτίσει τη μετανάστευση των επιχειρήσεων στην Ασία και να διορθώσει το εμπορικό ισοζύγιο με την Κίνα! Συγκεκριμένα, ο διοικητής της ΤτΕ στην ομιλία του στο 2nd InvestGR Forum 2019 είπε ότι σημαντικοί κίνδυνοι για την Ελλάδα στο εξωτερικό της περιβάλλον υπάρχουν και λόγω του εντεινόμενου εμπορικού προστατευτισμού.

Ο κ. Στουρνάρας δεν έχει σταματήσει τον τελευταίο καιρό να παρεμβαίνει στον δημόσιο διάλογο εκφράζοντας απόψεις... τροϊκανότερες των τροϊκανών. Το ίδιο συνέβη και χθες που τοποθετήθηκε επί παντός επιστητού και το γενικό συμπέρασμα (από την ισχυρή δόση καταστροφολογίας που προσέφερε στο ακροατήριό του) ήταν ότι χρειάζονται ακόμα περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

Φυσικά, η λέξη «μεταρρυθμίσεις» δεν έχει κάτι κακό. Στην πραγματικότητα δεν σημαίνει μεταβολές επί τα χείρω για τον λαό. Ομως, από το Μνημόνιο του 2010 μέχρι σήμερα οι μεταρρυθμίσεις έχουν χάσει το νόημά τους και στην ουσία πλέον μεταφράζονται σε αυτό που θέλουν οι Γερμανοί και οι λοιποί πιστωτές: διάλυση των εργασιακών σχέσεων και του κοινωνικού κράτους και άγριο ψαλίδισμα των όποιων παροχών και δικαιωμάτων έχουν μείνει πλέον στους πολίτες.

Ας μην ομιλεί ο κ. Στουρνάρας σαν χωροφύλαξ της τρόικας.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια