Τα "μυστικά" σχέδια Τσίπρα για δίκαιη ανάπτυξη


Του Γιώργου Κράλογλου
george.kraloglou@capital.gr

"Γρίφος" η δίκαιη ανάπτυξη Τσίπρα, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο δύο νούμερα φανέρωσε. Διπλασιασμό άμεσων ξένων επενδύσεων και 500.000 θέσεις εργασίας.

Ας ξεκινήσουμε με το ένα από τα δύο νούμερα. Τον διπλασιασμό των άμεσων ξένων επενδύσεων. Γιατί όταν λέμε άμεσων θεωρούμε μάλλον αυτούς που έρχονται να καταθέσουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα, για να μην χάσουν... τις ευκαιρίες που τους περιμένουν!!!

Στις έμμεσες είναι (προφανώς) και αυτές που θα είχαμε αν ο Τσίπρας τηρούσε τα προαπαιτούμενα που υπέγραψε και ψήφισε για λογαριασμό των δανειστών.

Τα προαπαιτούμενα που μιλάνε για 29 αποκρατικοποιήσεις ΔΕΚΟ και Οργανισμών με συμφωνίες που (όπως και στις χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ) περιελάμβαναν επενδύσεις με νέες θέσεις εργασίας. Πού όμως να αφήσει η Κουμουνδούρου Τσίπρα να περιγράψει και αυτές τις έμμεσες επενδύσεις. 

Ωστόσο για να μάθουμε πόσο θα διπλασιασθούν και οι άμεσες επενδύσεις δεν πρέπει να ξέρουμε πόσες είναι οι σημερινές για να μετρήσουμε το αντίστοιχο στο διπλάσιο; Κάνουμε λάθος; 

Ας τις πιάσουμε λοιπόν μια-μια. Οι σημερινές επενδύσεις μετρώνται στα δάκτυλα μόνο του ενός χεριού. 

Δυο επενδύσεις της προκοπής στο Νότο, που θέλει να τις κλείσει το σύμπαν του κράτους και των αντιπάλων συμφερόντων, με τη συνηγορία του ΣΥΡΙΖΑ. 

Μία επένδυση στον Βορρά, που δεν την αφήνει η τοπική του ΣΥΡΙΖΑ να δει άσπρη μέρα και τα γεγονότα την έχουν πολύ κοντά στα δικαστήρια και στο ΣτΕ. 

Και δύο μεγάλες ξενοδοχειακές, σε μεγάλα νησιά, που πασχίζουν να βγάλουν άκρη από τους τοπικούς κομματικούς πολέμους (οικοπεδοφάγων και άλλων) με άγνωστη τελική πορεία και τύχη εντός ή εκτός Ελλάδας...

Να σταθούμε για λίγο στην επένδυση των Κινέζων (επειδή ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αναφορά στο άνοιγμα της κυβέρνησής του προς την Κινέζικη γεφύρωση, μέσω Ελλάδας, της Ασίας με την Ε.Ε) και να θυμηθούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ την πολεμάει, από το 2012. Και τώρα βρίσκεται στο ΣτΕ ψάχνοντας το δίκιο της (να επενδύσει 600 εκατ. ευρώ, στην Ελλάδα...). 

Πόσος θα είναι λοιπόν ο διπλασιασμός των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ; 

Στην καλύτερη περίπτωση, συνολικά, 10 ξένες επενδύσεις!!! Που για να κοπιάσουν και αυτές θα περιμένουν να δουν αν θα εγκαινιάσουμε τις παλιές (από 10ετίας) 5 άμεσες και έμμεσες (όπως ο ΟΛΠ, το Ελληνικό). 

Και να αποδείξουμε αφενός μεν πως θα τις αποδεχθεί το κράτος και η κοινωνία μας. Και αφετέρου ότι δεν θα κατεβάσει η Κουμουνδούρου ντουντούκες στο Σύνταγμα, να ουρλιάζουν έξω ο καπιταλισμός από την Ελλάδα της αριστεράς και της προόδου...

Και από τον διπλασιασμό των άμεσων ξένων επενδύσεων (προκύπτει μόνο από τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα) ας πάμε στο άλλο "γριφώδες" νούμερο, που μας έδωσε από το βήμα του Μεγάρου Μουσικής. 

Στις εξασφαλισμένες 500.000 θέσεις εργασίας (έτσι καταλάβαμε) που θα τις δούμε μόνο αν ψηφίσουμε ξανά ΣΥΡΙΖΑ για δεύτερη φορά... αριστερά στην Ελλάδα...

Το βέβαιο είναι πως οι 5 νέες άμεσες ξένες επενδύσεις (αυτές που θα εξασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, με τον διπλασιασμό τους...) είναι αδύνατον να απορροφήσουν τους 500.000. Αυτούς που υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, χωρίς να κάνει αναφορά στους 880.000 άνεργους που αφήνει πίσω του ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ.

Και επειδή ο Αλέξης Τσίπρας πρόλαβε και την αγορά (ξαλαφρώνοντας την τσέπη της...) με δηλώσεις για νέες αυξήσεις κατώτατου (ας σημειώσουμε εδώ πως δεν έλαβε υπόψη του, ούτε τα λουκέτα 80.000 βιοτεχνιών και επαγγελματικών γραφείων -δικά τους στοιχεία- του 2018-2019, μαζί με το κλείσιμο και τη μετανάστευση άλλων 4 μεγάλων βιομηχανικών συγκροτημάτων), ας μην ψάχνουμε να βρούμε στις εν λειτουργία (ακόμη) επιχειρήσεις, 500.000 δουλειές. 

Να λοιπόν τα σχέδια "επενδύσεων" του Αλέξη Τσίπρα. Ο λαός θα πληρώσει (κρατικούς συμβασιούχους), ας πούμε, 150.000 (από τις 500.000 θέσεις που εξήγγειλε -με σαφές νόημα- ο Τσίπρας). Και οι 350.000 θα πάνε μάλλον σε νέα τσιπουράδικα..., (στην θέση των 80.000 κλειστών επιχειρήσεων του 2018-2019), τα οποία προφανώς και θα επιδοτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από τα 20 δισ. του ΕΣΠΑ 2021-2027. Αν λογαριάσεις δύο στον πάγκο του τσιπουράδικου και 2-3 για γκαρσόνια βγαίνει ο λογαριασμός... Ξένοι επενδυτές δεν πρόκειται να φανούν για να τους βάλεις στο ΕΣΠΑ. Τι θα τα κάνεις τα 20 δισ.;


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια