Κρίση στην ανατολική Μεσόγειο – Κύπρος: «Θαλάσσια εισβολή» οι τουρκικές ενέργειες

«Πυρετός» σε Αθήνα, Λευκωσία και... ΕΕ μετά το νέο κρεσέντο προκλητικότητας από τον Ερντογάν - Τα μηνύματα και οι κινήσεις της κυβέρνησης


Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Κύπρος, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας, Πρόδρομος Προδρόμου, μετά τις τελευταίες προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

Μετά τις τουρκικές προκλήσεις και τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου μίλησε για «θαλάσσια εισβολή», ξεκαθαρίζοντας ότι η Λευκωσία έχει στη διάθεσή της μέσα διπλωματικά και νομικά μέσα. Ο κ. Προδρόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκδώσει ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης κατά νομικών και φυσικών προσώπων, που συμμετέχουν στις τουρκικές δραστηριότητες, προσθέτοντας ότι η αντίδραση της Άγκυρας αποκαλύπτει ότι αυτό αποδίδει ως αποτρεπτικό μέσο. Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απερίφραστη καταδίκη των τουρκικών ενεργειών από Ευρωπαίους και ΗΠΑ.

Χαμός γύρω από την κυπριακή ΑΟΖ!

Χθες μετά την ολοκλήρωση του ΚΥΣΕΑ, ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας εάν επιβεβαιωθεί η πραγματοποίηση γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αναφερόμενος στην επικοινωνία που είχε -κατά τη διάρκεια του ΚΥΣΕΑ- με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σημείωσε ότι συζήτησαν την από κοινού συνδιαμόρφωση των βημάτων που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο της Ε.Ε., στην οποία συμμετέχουν και οι δύο χώρες.

Συμφωνήσαμε, είπε ο πρωθυπουργός, να κινηθούμε το επόμενο διάστημα ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος, την επόμενη εβδομάδα, η σύνοδος κορυφής να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, ακόμα και την υιοθέτηση κυρώσεων εάν επιβεβαιωθεί ότι έγινε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι όλοι οι Ελληνες θα πρέπει να αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς, ενώ στέλνοντας μήνυμα προς την Αγκυρα, τόνισε ότι «όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και το διεθνές δίκαιο θα έχει συνέπειες».

Οπως επισήμανε, η ισχυρή θέση της Ελλάδας και της Κύπρου εδράζεται σε συμμαχίες και ερείσματα και έχει επιβεβαιωθεί από τις διαδοχικές αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ, που καταδικάζουν τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και την τουρκική προκλητικότητα, έχει επιβεβαιωθεί από την αναβάθμιση του κύρους και του στρατηγικού ρόλου της Ελλάδας και της Κύπρου, και που έγινε δυνατή μέσα από τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου αλλά και βεβαίως, από το τολμηρό και ιστορικό βήμα της επίλυσης της χρόνιας διαφοράς με τους βόρειους γείτονές μας, που αναβάθμισε το διεθνή ρόλο τής χώρας μας.

Ο ρόλος μας έχει αναβαθμιστεί, οι συμμαχίες και τα ερείσματά μας είναι ισχυρότερα από ποτέ, και γι’ αυτό μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς και να μη δέχονται την κινδυνολογία των τελευταίων ημερών, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Από τον Μάιο έθεσε θέμα κυρώσεων ο Μητσοτάκης

Να σημειωθεί ότι για την Τουρκική προκλητικότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον περασμένο Μάιο είχε θέσει θέμα κυρώσεων για την Τουρκία. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη είχε πει πως «αν η Τουρκία συνεχίσει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου με τόσο  απροκάλυπτο τρόπο,  η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία. Και αυτή θα είναι η θέση με την οποία θα προσέλθω στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Έτσι ώστε  να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, ακόμα και κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εάν επιβεβαιωθεί ότι έχει γίνει γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ».

Σήμερα μάλιστα αναμένεται να τοποθετηθεί εκ νέου επί του θέματος, όπως και για την ΚΥΣΕΑ, όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν ενημερώθηκαν για το τι συζητήθηκε και αποφασίστηκε.

Στο ίδιο μοτίβο ο Ερντογάν

Την ίδια ώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζει να προκαλεί με την στάση του. Σε ομιλία του, είπε πως τα εντάλματα σύλληψης από πλευράς Κύπρου, θα πέσουν στο κενό.

«Δεν θα καταφέρετε να συλλάβετε κανέναν», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Εμείς στην ανατολική Μεσόγειο, σε αυτά τα νερά στην ΑΟΖ που έχει διαχωριστεί για μας, συνεχίζουμε τις έρευνές μας στην ΑΟΖ μας και θα τις συνεχίσουμε. Έχουμε τέσσερα πλοία, τα δύο από αυτά είναι γεωτρύπανα και τα δύο ερευνητικά. Παλαιότερα ψάχναμε να ενοικιάσουμε πλοία και δεν βρίσκαμε, αλλά πλέον είναι πλοία που μας ανήκουν. Το ίδιο κάνουν και εκείνοι. Εάν κάποιοι κάνουν κινήσεις, κι εμείς με όλες τις φρεγάτες μας και αν χρειαστεί μαζί με τα αεροσκάφη μας παίρνουμε τη θέση μας δίπλα σε εκείνα τα πλοία μας και συνεχίζουμε τις εργασίες μας».

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Για το ζήτημα των τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ θα ενημερώσουν τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Κύπριος ομόλογός του Νίκος Χριστοδουλίδης, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ενωσης. Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, μετά την επιστροφή του από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο κ. Κατρούγκαλος αναμένεται να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα και να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια