globinfo freexchange
Όλα δείχνουν ότι η γαλαζοπράσινη λαίλαπα είναι έτοιμη να επιστρέψει για να διασφαλίσει την ολοκλήρωση του Ελληνικού πειράματος, πάντα με την αρωγή της Τρόικας εσωτερικού και του Ευρωπαϊκού νεοφιλελεύθερου ιερατείου.
Η επικείμενη επιστροφή ΝΔ-ΚΙΝΑΛ(ΠΑΣΟΚ) έρχεται πάνω στην ώρα για τους γραφειοφασίστες των Βρυξελλών. Και αυτό, γιατί υπήρχε ο κίνδυνος η "Αριστερή παρένθεση" (που κράτησε λίγο παραπάνω) να τινάξει στον αέρα το βάρβαρο νεοφιλελεύθερο πείραμα, αν έπαιρνε την εξουσία για άλλη μια τετραετία και με τη χώρα (έστω και τυπικά) εκτός μνημονίων.
Τα πράγματα όμως αυτή τη φόρα δεν είναι τόσο απλά, ούτε για τον Κυριάκο, ούτε για τη Φώφη.
Η αγωνία του Μητσοτάκη για "καθαρή εντολή" είναι ολοφάνερη. Και μάλιστα, είναι πολύ πιθανό ότι ούτε μια αυτοδυναμία με οριακή πλειοψηφία να του είναι αρκετή. Πράγματι, η ΝΔ προχώρησε σε ανανέωση των γαλάζιων στελεχών προκειμένου να πείσει ότι έχει αλλάξει και ότι μπορούν τώρα οι πολίτες να την εμπιστευτούν. Βέβαια, πρόκειται καθαρά για ένα τρυκ του Μητσοτάκη και των επικοινωνιολόγων του, αφού ο φανατικά νεοφιλελεύθερος σκληρός πυρήνας της παράταξης, που θα καθορίσει άλλωστε και τις πολιτικές της, έχει μία και μοναδική αποστολή: να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το σχέδιο της Τρόικας από εκεί που σταμάτησε, ακολουθώντας κατά γράμμα τις εντολές του νεοφιλελεύθερου ιερατείου.
Έτσι, η επιλογή νέων στελεχών είναι δίκοπο μαχαίρι για τον Μητσοτάκη. Διότι πολλά στελέχη που βάζουν για πρώτη φορά υποψηφιότητα, θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση όταν κληθούν να ψηφίσουν τα όποια βάρβαρα μέτρα έχουν απομείνει να εφαρμοστούν, με βάση την κρυφή ατζέντα του σχεδίου της Τρόικας. Διότι αυτό θα σημάνει το πρόωρο τέλος της πολιτικής τους καριέρας. Με μια κοινωνία ήδη καθημαγμένη, όχι μόνο δεν πρόκειται να επανεκλεγούν, αλλά ούτε καν θα τολμήσουν να πατήσουν ξανά το πόδι τους στις περιοχές που πολιτεύονται.
Άρα, ο Μητσοτάκης θέλει αυτοδυναμία και με διαφορά, ώστε να έχει την πολυτέλεια πιθανών απωλειών από την ομάδα του, για να προλάβει να ολοκληρώσει την αποστολή του μέχρι το τέλος της θητείας του. Σενάριο, βέβαια, εξαιρετικά απίθανο με βάση τη μέχρι τώρα εικόνα.
Αλλά η Φώφη και το ΚΙΝΑΛ φαίνεται να βρίσκονται σε ακόμα δυσκολότερη θέση. Η διάλυση της εκλογικής βάσης του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ, σημαίνει ότι η παράταξη είναι 100% εξαρτώμενη από έναν μόνο πυλώνα (που τη στήριζε και στο παρελθόν), δηλαδή συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, που συνδέονται φυσικά, άμεσα ή έμμεσα, με την Τρόικα εσωτερικού.
Άρα, είναι απόλυτα φυσικό ο πυλώνας αυτός να πιέζει την ηγεσία να συνεργαστεί με τον Μητσοτάκη σε περίπτωση που αυτός δεν καταφέρει να πάρει την αυτοδυναμία.
Όμως από την άλλη, το ΚΙΝΑΛ φαίνεται να κράτησε με πολύ κόπο τα όποια ποσοστά του, προσπαθώντας να πείσει ότι επιστρέφει στις αρχικές του αξίες και ότι απομακρύνεται από τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία, η οποία άρχισε να "μολύνει" και να μεταλλάσσει την παράταξη από την εποχή των "εκσυγχρονιστών" του Σημίτη και έπειτα. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η αλλαγή ρητορικής της Φώφης και άλλων στελεχών (με το ξεθάψιμο κάποιων κλασσικών τσιτάτων περί δεξιάς), αλλά και η καρατόμηση Βενιζέλου.
Όλα αυτά φαίνονται από τις αντιφατικές δηλώσεις της Φώφης, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. Από τη μια στέλνει σήμα στα συμφέροντα ότι θα συνεργαστεί με τον Μητσοτάκη, λέγοντας ότι το ΚΙΝΑΛ είναι υπεύθυνη δύναμη και δεν θα αφήσει τη χώρα να μπει σε περιπέτειες. Από την άλλη, πασχίζει να καθησυχάσει την περιορισμένη εκλογική δεξαμενή του ΚΙΝΑΛ, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκανίκι κανενός.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αν η Φώφη επιλέξει τη συνεργασία με τον Μητσοτάκη, θα σημάνει την οριστική διάλυση της παράταξης.
Απ'ότι φαίνεται, αυτές οι ισορροπίες του τρόμου για Κούλη και Φώφη, οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρνει να διατηρεί τις δυνάμεις του σε σημαντικό βαθμό και μπαίνει "σφήνα" στους όποιους σχεδιασμούς του νεοφιλελεύθερου ιερατείου. Ίσως αυτό που είπε ο Τσίπρας πρόσφατα ότι δεν θα ξεμπερδέψουν κάποιοι εύκολα με την Αριστερά, να ήταν μήνυμα προς το ιερατείο. Και γι'αυτό ίσως κάποιοι ονειρεύονται την κατακρήμνιση του ΣΥΡΙΖΑ και την επιστροφή του σε προ-κρίσης ποσοστά.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια