Τα σενάριά του για τη διάσωση της Γης από μία πιθανή (και πολύ μελλοντική) καταστροφή από τον Ήλιο γνωστοποίησε ένας καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, ο οποίος οραματίζεται μία αλλαγή της τροχιάς ώστε να αποφευχθεί η διάλυσή του και ο αφανισμός του πληθυσμού του.
Η κλιματική αλλαγή είναι η βασική αιτία ανησυχίας σχετικά με το μέλλον του πλανήτη, οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις της επιστημονικής κοινότητας, όμως, δείχνουν και την απειλή που διατρέχει από τον Ήλιο. Εκτιμάται πως όταν θα εξαντληθούν τα καύσιμά του θα διασταλεί με αποτέλεσμα να «καταπιεί» την Γη. Αυτό υπολογίζεται ότι θα γίνει σε περίπου 5 δισεκατομμύρια χρόνια.
Μία πιθανή μετακίνηση του πλανήτη μας, λοιπόν, μπορεί να μοιάζει σαν ουτοπικό σενάριο, αλλά ενδεχομένως να τον σώσει.
Ο Matteo Ceriotti προτείνει μερικές ριζοσπαστικές λύσεις, ορισμένες από τις οποίες βασίζονται σε τεχνολογία… που δεν υπάρχει (ακόμη).
«Έχω προχωρήσει σε ένα νοητικό πείραμα σχετικά με το τι μπορούμε να κάνουμε με την παρούσα τεχνολογία για να μετακινήσουμε τη Γη πιο μακριά (σ.σ. από τον Ήλιο) – ας πούμε προς την τροχιά του Άρη», είπε ο καθηγητής, μιλώντας στην Express.co.uk.
Μία από τις ιδέες του κάνουν λόγο για εκμετάλλευση των αστεροειδών που περνούν κοντά από τη Γη. Ουσιαστικά, προτείνει την εκμετάλλευση της βαρυτικής έλξης τους για να μετακινηθεί η Γη από την τωρινή της τοποθεσία.
Ένας δεύτερος τρόπος διάσωσης του πλανήτη είναι η δημιουργία ενός ηλιακού πανιού που θα αντανακλά το ηλιακό φως και θα χρησιμοποιεί αυτή τη δύναμη για να ωθήσει τον πλανήτη σε άλλο σημείο. Βεβαίως, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη τη δυνατότητα να κατασκευάσουν το τεράστιο – πρέπει να είναι αρκετές φορές μεγαλύτερο από τη διάμετρο της Γης – πανί.
Η τελευταία λύση που προτείνει είναι η κατασκευή μεγάλων εργοστασίων ηλιακής ενέργειας, που να μετατρέπουν το φως του ηλίου σε ενέργεια. Στη συνέχεια αυτή η ισχύς θα μετατρέπεται σε λέιζερ, που θα στραφεί στο διάστημα, μετακινώντας τη Γη.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια