Sponsor

ATHENS WEATHER

EarHealth: Smartphone εφαρμογή για τη διάγνωση λοιμώξεων του αυτιού


Επιστήμονες έχουν αναπτύξει μία εφαρμογή για Androiod και iOS, με όνομα Earhealth , που μπορεί να διαγνώσει λοιμώξεις των αυτιών στα μικρά παιδιά.

Εάν υπάρχει μια ασθένεια που θα την υποστεί τουλάχιστον μία φορά κάθε παιδί, είναι μία μόλυνση στο αυτί. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο όταν υπάρχει προδιάθεση και οι μολύνσεις αυξάνουν σε συχνότητα. Αυτό απαιτεί πολλές επισκέψεις στον ιατρό, δηλαδή χρήματα και χρόνο. Σύντομα όμως θα υπάρξει μία λύση για την προ-διάγνωση στο σπίτι, ώστε η επισκέψεις στον παιδίατρο να είναι πιο εύστοχες και αιτιολογημένες. Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει μια εφαρμογή για smartphone, που την ονομάζουν EarHealth για τη διάγνωση των λοιμώξεων του αυτιού. Λειτουργεί ακούγοντας το υγρό στα αυτιά, με την προσθήκη ενός διπλωμένου χαρτιού.

Μέχρι την ηλικία των 3 ετών, τα περισσότερα παιδιά έχουν τουλάχιστον μία λοίμωξη αυτιού. Συνήθως η λοίμωξη δημιουργηθεί υγρό στην μέση περιοχή του αυτιού (πίσω από το τύμπανο) και η μόλυνση εξ αυτής μπορεί να προκαλέσει ωτίτιδα. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον έχουν αναπτύξει μια εφαρμογή που λειτουργεί ως απλή δοκιμή. Ακούει το υγρό στα αυτιά με τη βοήθεια μίας χάρτινης χοάνης. Αναφέρουν ότι έχει την ίδια ή μεγαλύτερη ακρίβεια με την μέθοδο του παιδιάτρου.

Οι γιατροί κατά την διάγνωσή τους, αναζητούν αλλαγές στο τύμπανο, συχνά με δοκιμασία τυμπανόμετρου, η οποία είναι 80 με 90 τοις εκατό αποτελεσματική και απαιτεί ένα συγκεκριμένο εργαλείο. Ο στόχος των επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον ήταν να δημιουργήσουν ένα εργαλείο, που θα είναι ανέξοδο και εύκολο στη χρήση, αλλά ταυτόχρονα να διατηρούσε την ίδια ακρίβεια.

Ανέπτυξαν την εφαρμογή EarHealth, η οποία εκπέμπει υψηλής συχνότητας ήχους μέσα στο αυτί, μέσω ενός χαρτιού που διπλώνεται και τοποθετείται σε ένα smartphone. Τα ηχητικά κύματα αναπηδούν από το αυτί πίσω στο τηλέφωνο. Ο ανακλώμενος ήχος συλλέγεται και αναλύεται από την εφαρμογή, η οποία προβλέπει τις πιθανότητες ρευστού πίσω από το τύμπανο, με βάση τις διακυμάνσεις του σήματος.

Όπως εξηγεί ο Γιούζιν Τσαν, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον Paul Allen School of Computer Science & Engineering, “Είναι λίγο σαν να χτυπάτε ένα ποτήρι με κρασί. Ανάλογα με το αν το ποτήρι είναι άδειο ή μισό-γεμάτο, θα έχετε ένα διαφορετικό ήχο. Η ίδια αρχή υπάρχει και εδώ”.

Η εφαρμογή δοκιμάστηκε σε παιδιά ηλικίας 18 μηνών έως 17 ετών που είχαν εισαχθεί στο παιδικό νοσοκομείο του Σιάτλ. Τα μισά από αυτά είχαν προγραμματιστεί να βάλουν σωλήνες μέσα στο αυτί τους, μέσω χειρουργικής επέμβασης, για να αντιμετωπίσουν τη συσσώρευση υγρών, ενώ τα άλλα μισά άρχισαν να εμφανίζουν σχετικά συμπτώματα.

Όπως αναφέρει ο Τσαν, “Δεν είναι εύκολο με τα υπάρχοντα εργαλεία να ανιχνευτεί το υγρό που υπάρχει στην κοιλότητα του μέσου ωτός (πίσω από το τύμπανο). Πραγματικά, ο μόνος τρόπος για να μάθετε με απόλυτη βεβαιότητα, είναι να υποβληθείτε σε μια χειρουργική επέμβαση όπου κάνουν μια τομή στο τύμπανο, όπου μπορεί να στραγγίσει το υγρό. Έτσι, όταν κάνετε αυτή την τομή, μπορείτε να πείτε με βεβαιότητα αν υπάρχει υγρό ή όχι”.


Η εφαρμογή σε αυτή την αρχική κλινική μελέτη, ήταν σε θέση να προβλέψει υγρό στο αυτί με ακρίβεια 85 τοις εκατό και χωρίς υγρό στο αυτί με ακρίβεια 80 τοις εκατό. Η εφαρμογή βελτιώθηκε και δοκιμάστηκε σε δεκαπέντε βρέφη ηλικίας μεταξύ 9 και 18 μηνών. Με ακρίβεια 100 τοις εκατό, εντόπισε και τα πέντε μωρά που είχαν ρευστό και επίσης εντόπισε σωστά εννέα από τα δέκα που δεν είχαν υγρό στα αυτιά τους.

Η επόμενη δοκιμή ήταν να δούνε αν οι γονείς θα μπορούσαν να κάνουν αυτή τη διάγνωση μόνοι τους, μετά από ένα σύντομο φροντιστήριο με την εφαρμογή. Η ακρίβεια ήταν η ίδια, δείχνοντας στους επιστήμονες ότι αυτή θα ήταν μια εύκολη μέθοδος για χρήση στο σπίτι.

Επιπλέον, δεν υπήρχε πρόσθετη πίεση στα παιδιά. “Οι χάρτινες χοάνες είναι αρκετά μαλακές. Και είναι ενδιαφέρον το ότι, όταν εξετάσαμε τα αυτιά των παιδιών στο νοσοκομείο με το smartphone, διαπιστώσαμε ότι ανταποκρίθηκαν με χαμόγελα ή γέλια”, δήλωσε ο Τσαν.

Ο στόχος είναι η εφαρμογή EarHealth να γίνει ένα διαγνωστικό εργαλείο στο σπίτι, αλλά ο Τσαν πιστεύει επίσης ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και από γιατρούς σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές. Η εφαρμογή λειτουργεί σε iPhone και Android και με διάφορους τύπους χαρτιού. Τώρα περιμένουν να εγκριθεί από την Αμερικάνικη υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων, μέχρι το τέλος του έτους.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια