Μυστηριώδης «σφαίρα» άνοιξε «τρύπα» στον γαλαξία μας, εκατομμύρια φορές όσο η μάζα του Ήλιου μας


Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Μια αόρατη «σφαίρα» ένα εκατομμύριο φορές όσο η μάζα του Ήλιου «έπεσε» πρόσφατα και δημιούργησε μια τεράστια τρύπα στο μακρύτερο αστρικό ρεύμα του γαλαξία μας, που μερικές φορές ονομάζεται φωτοστέφανο του Γαλαξία.

Σύμφωνα με το newsweek.com, με την χρήση του πιο λεπτομερή 3D χάρτη του γαλαξία μας, η Ana Bonaca από το Κέντρο Αστροφυσικής του Harvard-Smithsonian ανακάλυψε στοιχεία για ένα γιγαντιαίο «κρουστικό» στοιχείο που βυθίστηκε σε μία άκρη του Γαλαξία μας, μέσα το αστρικό ρεύμα που ονομάζεται GD-1. Ήταν μια στενή «συνάντηση» με κάτι ακόμα άγνωστο.

Αρκετά αστρικά στοιχεία κινούνται μέσω και διαμέσου των γαλαξιών και, συνήθως, πρόκειται για παρελάσεις από αντικείμενα που θα μπορούσαν να είναι τεράστια σμήνη από διάφορα διαστημικά αντικείμενα.

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για το τι θα μπορούσε να είναι το τεράστιο εκείνο αντικείμενο που διαπέρασε την άκρη του γαλαξία μας, αφού δεν υπάρχουν προφανή σημάδια. Πάντως ό,τι κι αν ήταν, ήταν επικό σε αναλογίες, όπως αναφέρεται.

«Είναι πολύ πιο τεράστιο από ένα αστέρι», δήλωσε η Bonaca στο LiveScience. «Κάτι σαν ένα εκατομμύριο φορές τη μάζα του ήλιου. Έτσι, δεν υπάρχουν απλά άστρα αυτής της μάζας. Μπορούμε να το πούμε. Και αν ήταν μια μαύρη τρύπα, θα ήταν μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα του είδους που βρίσκουμε στο κέντρο του δικού μας γαλαξία. «

Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις κάποιου αντικειμένου που να προκάλεσε την τρύπα ή τη διαταραχή στο ρεύμα GD-1, τότε ενδεχομένως, μια πιθανότητα είναι ότι το αντικείμενο δημιουργήθηκε από τη μυστηριώδη ουσία που ονομάζεται Σκοτεινή Ύλη, η οποία θεωρείται ότι αποτελεί το 27% του σύμπαντος. Ασκεί μια βαρυτική δύναμη, παραμένει εντελώς αόρατη, δεν αντανακλά κανένα φως.

Η εύρεση του γιγαντιαίου μονοπατιού μιας «σφαίρας» Σκοτεινής Ύλης θα μπορούσε να προσφέρει την τέλεια ευκαιρία για τους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα γι ‘αυτήν. Οι φυσικοί, σύμφωνα με το livescience.com πιστεύουν ότι η σκοτεινή ύλη συγκρατεί τους γαλαξίες μαζί και ιδιαίτερα τους νάνους γαλαξίες που είναι «σκισμένοι» σε κομμάτια από γαλαξιακές συγκρούσεις, παράγοντας αστρικά ρεύματα όπως το GD-1.

Από την άλλη πλευρά, αν η σκοτεινή ύλη προκάλεσε την τεράστια τρύπα στο αστρικό ρεύμα GD-1, τότε ποιος ξέρει πραγματικά τι άλλο μπορεί να κάνει; Μέχρι να συγκεντρωθούν περισσότερες πληροφορίες ή να αναπτυχθούν σχετικές θεωρίες η υπόθεση παραμένει ένα γαλαξιακό μυστήριο για τώρα, ενώ ερευνητές δεν μπορούν να αποκλείσουν την ύπαρξη μιας δεύτερης μαύρης τρύπας στον γαλαξία μας – αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα ίχνος.







* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια