Τα προβλήματα και οι κάλπες


Γράφει ο Τάσος Παπαδόπουλος

Τις τελευταίες πινελιές έβαλαν οι δύο μονομάχοι το πενθήμερο που διέρρευσε εν όψει της πολλαπλής αναμέτρησης της Κυριακής. Από την πλευρά του ο Α. Τσίπρας τα έδωσε όλα σε παροχές, κι από την άλλη ο Κ. Μητσοτάκης έβαλε στο κάδρο, πέρα από τα οικονομικά, το θέμα της ασφάλειας, που στις μέρες μας έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.

Το διακύβευμα, δηλ. το αντικείμενο των εκλογών, που είναι η Ευρώπη και η πορεία της, δεν συζητήθηκε καθόλου. Οι ψηφοφόροι παρά την πληθώρα των ΜΜΕ και τις ατελείωτες ομιλίες που ακούστηκαν, από κάθε πικραμένο που έκανε κόμμα, δεν έμαθαν θέσεις και απόψεις των σχηματισμών, για το αύριο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Οι παροχές της τελευταίας στιγμής κτύπησαν κόκκινο. Ακόμη και οι εσπευσμένες επιστροφές χρημάτων στους φορολογούμενους επιστρατεύθηκαν, προκειμένου να επηρεάσουν θετικά κάποιους ψηφοφόρους.

Οι πολλές και αντιφατικές δηλώσεις Τσίπρα για την επόμενη μέρα, αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα των πολιτικών εξελίξεων. Είναι προφανές ότι το εύρος της διαφοράς ανάμεσα στη ΝΔ και τον Σύριζα, θα παίξει καθοριστικό ρόλο.

Το βάρος της αντιπαράθεσης έπεσε στο πορτοφόλι των πολιτών. Τα περί σκανδάλων ξεχάστηκαν. Τα κρίσιμα Εθνικά θέματα, όπως τα ελληνοτουρκικά πέρασαν στο περιθώριο, παρά τις προκλήσεις των Τούρκων, ενώ αποκαλύφθηκε ότι η Ελλάδα, για μια ακόμη χρονιά, παραμένει ανοχύρωτη πόλη σε ότι αφορά την αντιπυρική προστασία.

Παρά το γεγονός ότι μπαίνουμε στη διακεκαυμένη ζώνη του καλοκαιριού, με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής να είναι πλέον ορατό δια γυμνού οφθαλμού, εν τούτοις  η κυβέρνηση και με νωπά τα όσα τραγικά συνέβησαν στο Μάτι, δεν αξιοποίησε την σύγχρονη τεχνολογία έγκαιρης προειδοποίησης.

Δεν λειτούργησε το 112, και το κυριότερο δεν μπήκε στο νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα resc/EU, μέσω του οποίου θα μπορούσε να έχει και χρήματα για τον πυροσβεστικό της στόλο και βοήθεια από χώρες της Ε.Ε., για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Που καιρός για τέτοια πράγματα. Τα κυβερνητικά  βλέμματα,  όλο αυτό τον καιρό ήταν στραμμένα στις πολλές και δυσάρεστες, ως προς τα προγνωστικά, εκλογικές αναμετρήσεις.

Παράλληλα παρακολουθούμε την Τουρκία να κάνει μεγάλης έκτασης ασκήσεις στο Αιγαίο, με στόχο την κατάληψη νησιών και κανείς δεν αντιδρά, ενώ ταυτόχρονα τα γεωτρύπανα της έχουν εισέλθει τόσο την ελληνική όσο και στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Άγκυρα παρουσιάζει χάρτες σε διπλωμάτες, αναμεσά τους και Έλληνες, και τους καταθέτει στον ΟΗΕ, με τους οποίους επιχειρεί  να εμφανίσει ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, ως χώρο τουρκικό και η Αθήνα δεν αντιδρά.

Αντίθετα επιχειρεί να κατευνάσει το θηρίο με στρατιωτικοπολιτικές επιτροπές, που κατά την ελληνική πλευρά ασχολούνται με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και κατά την τουρκική, με όλο το πακέτο των τουρκικών διεκδικήσεων.

Οι Τούρκοι επικαλούνται την διαφορά 6 και 10 μιλίων της αιγιαλίτιδας ζώνης και του εναερίου χώρου, την ώρα που έχουν χαρακτηρίσει casus belli, αιτία πολέμου, την άσκηση του νόμιμου ελληνικού δικαιώματος, που με βάση το διεθνές δίκαιο μπορεί να  επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της στα 10 ή 12 μίλια.

Στην πειρατική αυτή δραστηριότητα, ουδείς στην ΕΕ και ΗΠΑ, αντιδρά άλλα και ούτε οι άμεσα θιγόμενοι. Εδώ από την μια η εκλογική αναμέτρηση και από την άλλη το πολωτικό κλίμα, που έχει επικρατήσει, μας εμποδίζουν να δούμε πέρα από την μύτη μας.

Όταν η μικροπολιτική επικρατεί της πολιτικής κι όταν ο ανταγωνισμός μετατρέπεται σε αγώνα εξόντωσης του αντιπάλου με αθέμητα μέσα, τότε το πάθος τυφλώνει και τα αποτελέσματα είναι οδυνηρά.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι δεν είναι εχθροί. Η δημοκρατία δεν εκδικείται, αλλά έχει υποχρέωση να περιφρουρεί και να προασπίζει τις κατακτήσεις της κοινωνίας και τα δικαιώματα των πολλών, που είναι η ασφάλεια και η ελευθερία σε όλες της τις μορφές.

Δυστυχώς στη χώρα μας, τα μικρά είναι αυτά που απασχολούν. Τα μεγάλα συνήθως κρύβονται κάτω από το χαλί. Όμως στην πορεία τα βρίσκουμε μπροστά μας, όταν έχουν γίνει δυσθεώρητα προβλήματα.

Με αυτή την έννοια η ψήφος μας, μια και δεν μας δίνεται συχνά πυκνά η δυνατότητα να εκφρασθούμε, είναι πολύ κρίσιμη και πολύ σημαντική. Είναι απαραίτητη η συμμετοχή μας, για να μην αφήσουμε τους άλλους να αποφασίζουν για εμάς, και είναι επίσης σημαντικές, οι επιλογές που θα κάνουμε, τόσο σε πρόσωπα, όσο και σε κόμματα.

Οι σαράντα συνδυασμοί που θα πάρουμε στα χέρια μας στις ευρωεκλογές, δεν αποτελούν μια ποικιλομορφία απόψεων. Είναι από γραφικοί μέχρι υστερόβουλοι, με σκοπό να μας μπερδέψουν.

Η ψήφος μας δεν είναι τυχερό παιχνίδι. Αν κατευθυνθεί σε τυχάρπαστους τότε θα είμαστε άξιοι της τύχης μας…

Υ.Γ. Το σκίτσο είναι του Ηλία Μακρή από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια