Προειδοποιήσεις για τους δημοσιονομικούς κινδύνους στην Ελλάδα αναμένεται να «στείλει» η Κομισιόν στην έκθεσή της στις αρχές Ιουνίου, όπως προβλέπει η Goldman Sachs. Κατά το παρελθόν, οι διαφωνίες σχετικά με τα δημοσιονομικά σχέδια μεταξύ της Κομισιόν και των χωρών του Νότου υπήρξαν σημαντική πηγή ανησυχιών για τους επενδυτές και αποτέλεσαν καταλύτη στην αναταραχή των αγορών, όπως επισημαίνει.
Παρά το γεγονός ότι προβλέπει σοβαρή δημοσιονομική χαλάρωση στην Ελλάδα, η Κομισιόν στην έκθεσή της αναμένεται, όπως τονίζει η Goldman Sachs, να προβάλει τα εξής: (α) Η Ελλάδα θα επιτύχει τον στόχο του 3,5% για τον πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019 και το 2020, (β) οι ανάγκες χρηματοδότησης της κυβέρνησης παραμένουν κάτω από το όριο του 15% του ΑΕΠ και (γ) το cash buffer θα καλύψει χρηματοδοτικά τη χώρα έως τα μέσα του 2021.
Ωστόσο, αν και η Κομισιόν θα λάβει υπόψη την υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων, αναμένεται να υπογραμμίσει ότι έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι δημοσιονομικού εκτροχιασμού, εξαιτίας όχι μόνο των εκκρεμών δικαστικών αποφάσεων που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τις περικοπές δαπανών που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν, αλλά και λόγω των παροχών στις οποίες έχει προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, οι αυξήσεις των δημόσιων δαπανών και των θέσεων εργασίας του Δημοσίου.
Παράλληλα, η Goldman Sachs επισημαίνει πως σε ένα σενάριο πιο αδύναμης ανάπτυξης οι δημοσιονομικές προοπτικές σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Κύπρο μπορεί να επιδεινωθούν και η επενδυτική εμπιστοσύνη αναμένεται να πληγεί σημαντικά, και μάλιστα πιο έντονα στην Ελλάδα.
Αξίζει να σημειώσουμε, πάντως, ότι η Morgan Stanley σε νέα έκθεσή της εκτιμά πως οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ελλάδα θα είναι χαμηλοί για την επόμενη διετία. Για φέτος προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 1,3%, ενώ για τη διετία 2019-2020 η πρόβλεψη τοποθετείται στο 1,7%.
Κούρταλη Ελευθερία
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια